Συνέντευξη του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο ρ/σ FLASH και στις δημοσιογράφους Έλλη Στάη και Νικόλ Λειβαδάρη
Έλλη Στάη: Πριν από λίγη ώρα μίλησε ο Πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και φάνηκε ότι έχει ανοίξει, ενόψει των περιφερειακών εκλογών, μία πολωτική και πολύ έντονη αντιπαράθεση της Κυβέρνησης με την Αντιπολίτευση, η οποία αναρωτιόμαστε όλοι που θα μας πάει. Ο κεντρικός άξονας της αντιπαράθεσης είναι: «τί γίναν τα λεφτά;». Από το δικό σας προεκλογικό «λεφτά υπάρχουν», μέχρι αυτή τη σημερινή αντιπαράθεση που εκτοξεύονται βαριές εκφράσεις και από τις δύο πλευρές, ότι δηλαδή και οι δύο φορείς κομματικής εξουσίας, και εσείς και η ΝΔ λέγατε ψέματα για τα λεφτά τα οποία υπάρχουν ή δεν υπάρχουν στον ελληνικό λαό. Που βρισκόμαστε σήμερα; Η απόσταση δηλαδή από όλα αυτά τα προεκλογικά είναι πλέον πάρα πολύ μεγάλη.
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Καταρχήν κα Στάη, νομίζω ότι όσοι μας ακούν θα συμφωνήσουν ότι η Κυβέρνηση – και η κάθε Κυβέρνηση – επιθυμεί να υπάρχει στον τόπο ησυχία. Να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση για να μπορούν να επιτευχθούν οι πολιτικές της. Άρα, λοιπόν η κυβέρνηση δεν έχει λόγους να πολώνει τα πράγματα. Η πόλωση προέρχεται από τις δυνάμεις εκείνες οι οποίες επιχειρούν αυτή τη στιγμή να ανατρέψουν τα αυτονόητα.
Έλλη Στάη: Ενόψει εκλογών, η όποια κυβέρνηση δεν έχει λόγους να πολώνει τα πράγματα;
Μιχάλης Χρυσοχοϊδης: Όχι, νομίζω ποτέ. Μάλιστα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η Κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, θα έρθει να πολώσει τα πράγματα, να αποπροσανατολίσει την πολιτική ζωή, τη στιγμή που ακόμα και το κλίμα που υπάρχει στη χώρα, παίζει καθημερινά προς τα έξω και διαμορφώνει την εικόνα των επενδυτών, των αγορών, των κυβερνήσεων των άλλων χωρών, της ευρωπαϊκής επιτροπής που μας παρακολουθούν όλοι; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για πόλωση. Από την άλλη πλευρά…
Έλλη Στάη: Πειστικές απαντήσεις όμως στα οξύτατα προβλήματα της χώρας δεν υπάρχουν. Για να έχουμε και πιο συγκεκριμένα πράγματα.
Θα είναι ντροπή μας αν αποτύχουμε, δεν θα έχουμε μάτια να δούμε τον κόσμο.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Να σας απαντήσω αμέσως. Πειστικές απαντήσεις υπάρχουν. Με την έννοια ότι η χώρα, εδώ και περίπου 7-8 μήνες είναι σε καθεστώς επιτήρησης, είναι εκτός αγορών. Η χώρα συντηρείται από ένα ταμείο και είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, όχι μόνο επειδή το λένε αυτοί αλλά εν πάσει περιπτώσει πρέπει να σώσουμε την οικονομία. Γιατί ακούω αυτό τον καιρό, τις δυνάμεις τις αντιμνημονιακές και αναρωτιέμαι. Δηλαδή υπάρχει πολιτικός ηγέτης, υπάρχει πολιτική δύναμη, υπάρχει πολίτης σε αυτό τον τόπο που πιστεύει ότι είναι δυνατή αυτή τη στιγμή η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας και κυρίως η επιβίωση μας εάν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες ζούμε; Μπορεί να μας πει ο κ. Σαμαράς ή όποιος άλλος, πού θα βρούμε να πληρώσουμε τις στοιχειώδεις ανάγκες που έχει η Πολιτεία; Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τους υπαλλήλους του Κράτους, τις επιχειρήσεις που συντηρούνται από το Δημόσιο; Θέλω να πω δηλαδή, ότι υπάρχουν πολύ απλά πράγματα και προσέξτε, όταν ανατρέπεται η λογική, τότε δεν υπάρχει και συνεννόηση. Έτσι οδηγούμαστε σε πολώσεις, όπως είπατε.
Έλλη Στάη: Κύριε Χρυσοχοΐδη, έχει ανοίξει μία συζήτηση η οποία θέτει ως κεντρικό ερώτημα το ότι αυτός ο δρόμος του μνημονίου – που λέτε ότι είναι και το έχετε εξηγήσει με πολλούς τρόπους από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι ο μόνος που μπορούμε να πορευτούμε, ότι πιθανότατα να είναι τελικά αδιεξοδικός και παρόλο που οι Έλληνες πολίτες υφίστανται πάρα πολλές θυσίες, έχουν υποβληθεί σε πολλές θυσίες, τελικά δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε μία ύφεση που είναι πάρα πολύ δύσκολο να την ανατάξετε. Για παράδειγμα, λένε ότι αυτό που οδηγεί τις αγορές για να μας δανείσουν και να ξαναβγούμε κάποια στιγμή στις αγορές που είναι το δημόσιο χρέος μας τα νούμερα είναι καταλυτικά. Δεν χρειάζεται να το πούμε καν. Ότι έχουμε φτάσει στα 330 δις δηλαδή ένα 140 – 142% του ΑΕΠ που μας οδηγεί; Αυτό το χρέος που αυξάνεται συνεχώς μας οδηγεί εύκολα να βγούμε στις αγορές να δανειστούμε; Ή μας οδηγεί σε άλλες λύσεις όπως ας πούμε μία λογική αναδιάρθρωση του χρέους;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Καταρχήν, θα ήταν εύκολο να συζητήσει κανείς για πολύ ώρα και με πολύ χρήσιμες απόψεις αν θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τη μία ή την άλλη διαπραγμάτευση, τον έναν ή τον άλλον τρόπο διαπραγμάτευσης, τον έναν ή τον άλλο τρόπο επίλυσης του προβλήματος. Εγώ επαναλαμβάνω το ερώτημα υπάρχει άλλη λύση εκτός από την προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς αυτή τη στιγμή για να επιλύσουμε το πρόβλημα της επιβίωσής μας; Δεν νομίζω ότι υπάρχει. Δεν άκουσα ποτέ κανέναν να προτείνει άλλη λύση. Δεύτερον, αυτό που είπατε για το χρέος μήπως το αναδιαρθρώσουμε ..
Έλλη Στάη: Όχι. Είπα έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν βλέπω να είμαστε έξω από την ύφεση..
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πιστεύω ότι όποιος το λέει αυτό, μιλάω για την αναδιάρθρωση του χρέους, όποιος μπορεί να το υποστηρίξει σοβαρά, θα κάνει πολύ μεγάλο κακό. Διότι η χώρα θα μπει σε μία μακρόσυρτη περίοδο φτώχειας, ύφεσης και τελικώς θα διαλυθεί ο κοινωνικός ιστός. Άρα, λοιπόν δεν πρέπει να συζητάμε για αυτήν την εκδοχή. Απλώς να μιλάμε για μία σειρά από άλλες εκδοχές.
Έλλη Στάη: Τι εκδοχές; Γιατί τα νούμερα δεν βγαίνουνε σε ότι αφορά το χρέος, το έλλειμμα..
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αυτό που μπορούμε να κάνουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι να ανατρέψουμε, ή να βελτιώσουμε αν θέλετε – γιατί να ανατρέψουμε δεν μπορούμε από τη μία μέρα στην άλλη – αυτό το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στους πολίτες, τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και σιγά σιγά να διαμορφώσουμε μία νέα ατμόσφαιρα στη χώρα αισιοδοξίας και ταυτόχρονα ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας. Να σας πω για παράδειγμα, γιατί πρέπει να είμαστε πολύ πρακτικοί και αποτελεσματικοί. Πριν από λίγες ημέρες, στο Υπουργείο το δικό μου είχαμε μία πάρα πολύ καλή εξέλιξη, με την έννοια ότι βάλαμε ως Δημόσιο 200 εκ. ευρώ και έβαλε και η Τράπεζα άλλα 500 εκ. ευρώ και φτιάξαμε ένα Πρόγραμμα 700 εκ ευρώ, από το οποίο οι πολύ φτωχοί πολίτες, με 3% άτοκα, θα πάρουν δάνεια για να φτιάξουν τα σπίτια τους, ενεργειακά. Δηλαδή, να αλλάξουν τα κουφώματα, τα αλουμίνια, τα κεραμίδια, τους τοίχους κλπ. Αυτό σημαίνει, ότι 700 εκ θα πέσουν στην αγορά το επόμενο χρονικό διάστημα και ταυτόχρονα οι άνθρωποι θα επωφεληθούν από αυτό.
Έλλη Στάη: Fast Track θα είναι; Πόσο θα πάρει αυτή η διαδικασία;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: η διαδικασία θα παίρνει το λιγότερο μία εβδομάδα, το περισσότερο δεκαπέντε ημέρες.
Έλλη Στάη: αυτό είναι κάτι που μένει να το δούμε… τουλάχιστον για να ξεπεράσουμε τους σκοπέλους της αδράνειας.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Χθες υπέγραψα με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο ένα νέο συμβόλαιο, προκειμένου να πάρουμε 200 εκ. και να βάλουν και οι Τράπεζες άλλα 400 εκ ευρώ για να στηρίξουμε τους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν.
Έλλη Στάη: Οι Τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να βάλουν άλλα 400;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Από ότι φαίνεται, μετά τη συμφωνία που κάναμε πριν από λίγες ημέρες για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, τα έχουν αυτά τα χρήματα για να κερδίσουν οι ίδιες καταρχήν. Γιατί αν απέχουν εντελώς από την ανάπτυξη δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
Κάνω έκκληση στην αστική τάξη να δείξει πατριωτισμό, να φέρει πίσω τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό. Είναι πατριωτικό καθήκον να διασώσουμε τη χώρα και να τη βάλουμε σ’ ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό ενάρετο κύκλο.
Έλλη Στάη: Κύριε Χρυσοχοΐδη, έτσι όπως το τοποθετείτε το θέμα, αφού ξεκινήσαμε τη συζήτηση από το ότι υπάρχει μία γενική πόλωση ενόψει περιφερειακών εκλογών, είπατε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο να ακολουθήσουμε τη στήριξή μας από τους διεθνείς οργανισμούς, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Οι αριθμοί όμως μας πνίγουν, και λέτε ότι θα βρούμε τρόπους να δημιουργήσετε κίνηση στην αγορά, έτσι ώστε να ανατραπούν οι συνθήκες οι ασφυκτικές αυτή τη στιγμή της ύφεσης. Υπάρχει το πολιτικό κλίμα, για να γυρίσω εκεί, το οποίο αυτό το σαμποτάρει. Για παράδειγμα, υπάρχει λόγος να κάνετε εξεταστική επιτροπή για την οικονομία; Σας το λέω γιατί ήδη πάρα πολύ συνάδελφοί σας από το δικό σας κόμμα έχουν τοποθετηθεί από εντελώς αρνητικά όπως ο κ. Παντελής Οικονόμου που είπε δεν θα ψηφίσω τέτοια εξεταστική μέχρι τη δήλωση που έκανε ο συνάδελφος σας, κ. Χάρης Παμπούκης που είπε ότι δεν είναι του γούστου μου η δικαστηριοποιήση της πολιτικής ζωής, οι εξεταστικές πρέπει να γίνονται με σοβαρότητα και φειδώ, αναφερόμενος σε αυτή την εξεταστική για την οικονομία. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει αυτό; Το κλίμα που περιγράφετε εσείς;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υπάρχουν δύο απαντήσεις. Η μία είναι ότι και εγώ δεν αισθάνομαι ευχάριστα όταν όλα αυτά εξελίσσονται στον τόπο, συνοδεύονται και από εξεταστικές επιτροπές, οι οποίες δημιουργούν καμιά φορά κάποιο δηλητήριο στην πολιτική ζωή. Ωστόσο από την άλλη πλευρά, φοβάμαι ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή για την οικονομία διότι αυτή τη στιγμή, όπως ξέρετε γίνεται μία έρευνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Άρα λοιπόν η χώρα θα είναι «κατηγορούμενη – καταγγελλόμενη», για τα Greek Statistics.
Έλλη Στάη: Δεν θα αναμοχλευτούν αυτά;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: θέλω να πω δηλαδή, θα μας ψάχνουν οι άλλοι σε λίγο..
Νικόλ Λειβαδάρη: Αν όμως φτάσουμε στο 2000, που έλεγε ο Πρωθυπουργός, την περίοδο της ΟΝΕ και αν θεωρήσουμε ότι προκύπτει ένα θέμα με την περίφημη υπόθεση της Goldman Sachs, θα βγούμε και θα πούμε ότι μπήκαμε λάθρα στην ΟΝΕ, σε αυτή τη συγκυρία και σε αυτή τη φάση; Ως χώρα;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κοιτάξτε, Δεν είναι το κρίσιμο ζήτημα αυτό. Και αυτά τα θέματα θα λυθούν. Το ζήτημα είναι εάν πρέπει να μάθουν οι Έλληνες πως φτάσαμε εδώ. Ίσως μέσα από μία διαδικασία, μέσα από μία συζήτηση, η οποία θα είναι συζήτηση της αλήθειας. Γιατί ειλικρινά, πρέπει να σας πω, ότι υπάρχει μία – κατά τη γνώμη μου – στάση από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η οποία προκαλεί, λέει ότι δεν έπρεπε να μπούμε στο Μνημόνιο. Δεν έπρεπε η Ελλάδα να είναι αυτή τη στιγμή εδώ που είναι. Πριν από ένα χρόνο υπήρχε μία κυβέρνηση η οποία μας οδήγησε εδώ. Δεν μου αρέσει να ασχολούμαι με τους αντιπάλους μου και μάλιστα σε ότι αφορά το παρελθόν τους. Αυτά έχουν κριθεί από τον ελληνικό λαό. Νομίζω ότι και το πιο μικρό παιδί και αν ρωτήσουμε σε αυτόν τον τόπο θα μας πει τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, ότι ασκήθηκε μία οικονομική πολιτική που οδήγησε εδώ. Άρα, λοιπόν δεν έχει νόημα να το συζητάμε.
Έλλη Στάη: Έχει νόημα να το συζητάμε ότι έχετε ήδη ένα χρόνο κυβερνητικής θητείας και ότι παρελθόν πια έχετε και εσείς.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Βεβαίως.
Έλλη Στάη: …και μάλιστα ένα χρόνο πολύ σημαντικού παρελθόντος. Και εκεί εστιάζεται το κομμάτι της κριτικής αντιπολίτευσης. Ότι εσείς δεν αποτρέψατε τα χειρότερα. Ή ότι φτάσαμε στο σημείο να μπούμε στο μνημόνιο επειδή είτε δεν δανειστήκατε έγκαιρα από τις αγορές ή επειδή δεν πήρατε τα μέτρα τα οποία πήρατε αμέσως μετά τις εκλογές και εδώ ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Παπακωνσταντίνου, όχι μία φορά, το είπε και προχθές στο Mega αλλά το έχει πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι «Μα σκέφτεστε να παίρναμε τέτοια μέτρα, αμέσως μετά τις εκλογές; Θα δεχόταν κανείς;». Αυτό δεν είναι πολιτικό επιχείρημα όμως.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Το επιχείρημα είναι ότι αν κάνετε ένα γύρο και συζητήσει κανείς με δέκα ανθρώπους, είτε είναι πολιτικοί, είτε είναι άνθρωποι των αγορών, είτε ακόμη είναι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθούν τα δρώμενα στη χώρα, θα σας πουν ότι η Ελλάδα ήταν μια χρεοκοπημένη χώρα. Δηλαδή, πραγματικά η συζήτηση για το ποια ήταν η Ελλάδα πέρσι τέτοιο καιρό, νομίζω ότι παραβιάζει ανοιχτές θύρες και προσβάλουμε τη νοημοσύνη των συμπολιτών μας. Αν το ξέραμε ή όχι, θα σας πω εγώ – που θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας – ήξερα ότι η Ελλάδα είναι σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Δεν ήξερα όμως για παράδειγμα ότι ήταν 13 – 14% το έλλειμμα.
Δεν υπάρχει άλλη λύση για την επιβίωσή μας πέραν της προσφυγής στους διεθνείς οργανισμούς
Έλλη Στάη: Ξέρατε όμως ότι είναι διψήφιο. Γιατί είχε προειδοποιήσει ο κ. Προβόπουλος…
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κοιτάξτε, υπήρχε μία γενικευμένη αίσθηση ότι η οικονομία ήταν χάλια. Αλλά κανείς δεν πίστευε, για παράδειγμα ότι θα φτάναμε στην πόρτα του Νομισματικού Ταμείου. Εγώ ποτέ δεν το πίστευα αυτό. Και μάλιστα, το λέω και αυτοκριτικά, με μία έννοια ότι η γενιά μου ουδέποτε δοκίμασε και γεύτηκε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Και να ασκήσω τέτοιου είδους πολιτικές. Αλλά τώρα, υπάρχει ένα πατριωτικό καθήκον. Και θέλω να το πω αυτό κα Στάη. Υπάρχει ένα πατριωτικό καθήκον δικό μας. Για να διασώσουμε τη χώρα, αλλά και ταυτόχρονα για να αναπτύξουμε αυτή τη χώρα, να τη ξαναβάλουμε σε νέο, ενάρετο κύκλο. Οικονομικό και κοινωνικό. Θα είναι ντροπή μας, εγώ πραγματικά θα ντρέπομαι εάν αποτύχουμε. Όμως από την άλλη πλευρά θέλω μέσα από την εκπομπή σας, γιατί έχω πάρα πολύ καιρό να μιλήσω, θέλω να καλέσω την αστική τάξη της χώρας, όλους τους Έλληνες εκείνους οι οποίοι αυτά τα χρόνια με τη δουλειά τους και τον ιδρώτα τους, έχουν αποκομίσει κέρδη από τη χώρα και από τη δουλειά που έκαναν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, να αρχίσουν σιγά – σιγά μία διαφορετική συμπεριφορά για να επιστρέψουν χρήματα στη χώρα.
Έλλη Στάη: Τι ζητάτε συγκεκριμένα από την αστική τάξη της χώρας;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ζητάω, έκκληση κάνω, δεν έχω το δικαίωμα να ζητάω, και παρακαλώ πολύ όλους τους Έλληνες που κόπιασαν με τα χρόνια, εργάσθηκαν εδώ, διαμορφώθηκε εδώ ένα επίπεδο ζωής πολύ υψηλό, διαμορφώθηκαν συνθήκες του επιχειρείν, πρέπει να υπάρξει μία αντίστροφη διαδικασία. Την ώρα του πανικού έφυγαν πάρα πολλά χρήματα έξω. Πρέπει να επιστρέψουν. Και υπάρχουν οι εγγυήσεις να επιστρέψουν. Η χώρα πια δεν κινδυνεύει. Ούτε η χώρα, ούτε οι τράπεζες.
Έλλη Στάη: Επειδή αυτά τα χρήματα δεν είναι η πρώτη φορά…
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Και μιλάω για πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία στερείται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία και υπάρχει θέμα ρευστότητας. Πρέπει να πω ότι και οι Τράπεζες οι ίδιες είναι πρωταγωνιστές σε όλες αυτές τις διαδικασίες.
Έλλη Στάη: Του επαναπατρισμού των χρημάτων;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Όχι, εννοώ της κακής πορείας των οικονομικών. Δεν είναι το θέμα μας αυτό.
Έλλη Στάη: Είναι πολύ σημαντικό το θέμα που βάζετε..
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα ντρέπομαι αν αποτύχουμε. Δεν θα έχουμε μάτια να δούμε τον κόσμο.
Έλλη Στάη: Πως μπορείτε να επιτύχετε τον επαναπατρισμό αυτό των κεφαλαίων; Γιατί αυτό πράγματι εάν είναι της τάξης του μεγέθους που αναφέρετε…
Για τί τάξης μεγέθους;
Για τί τάξης μεγέθους;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν το λέω εγώ. Το λένε οι τραπεζίτες. Και από πέρυσι έχουν φύγει 35 δις ευρώ από καταθέσεις οι οποίες πήγαν κυρίως στο εξωτερικό κάποιες είναι σε διάφορες κρύπτες υπό μία έννοια, σε θυρίδες κλπ. Και φέτος έχουν φύγει άλλα 27 δις €, τα οποία όμως έχουν μετατραπεί σε ομόλογα, επενδύσεις. Ουσιαστικά μιλάμε για 35.
Έλλη Στάη: να ρωτήσω, το πρώτο είναι εάν αυτές οι ρυθμίσεις που ήδη έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, στη μειωμένη φορολόγηση όσων θα τα φέρουν μέσα, είναι ικανοποιητικές, είδαμε ότι δεν έγινε καμία κίνηση. Πόσο ήταν 8%;
Και το δεύτερο για να μιλήσουμε καθαρά και με ανοικτά χαρτιά. Γνωρίζετε όπως γνωρίζουμε όλοι μας, ότι η ελληνική οικονομία έχει κινηθεί πολύ στο μαύρο χρήμα. Αυτά τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε πιθανότατα να εμπίπτουν στη γκρίζα ζώνη του μαύρου χρήματος. Και σας ρωτώ ευθέως. Επειδή σε άλλες χώρες έχει τεθεί το θέμα και έχει δοθεί μία λύση. Εσείς θα δεχόσαστε αυτό το χρήμα να επαναπατριστεί;
Και το δεύτερο για να μιλήσουμε καθαρά και με ανοικτά χαρτιά. Γνωρίζετε όπως γνωρίζουμε όλοι μας, ότι η ελληνική οικονομία έχει κινηθεί πολύ στο μαύρο χρήμα. Αυτά τα χρήματα στα οποία αναφέρεστε πιθανότατα να εμπίπτουν στη γκρίζα ζώνη του μαύρου χρήματος. Και σας ρωτώ ευθέως. Επειδή σε άλλες χώρες έχει τεθεί το θέμα και έχει δοθεί μία λύση. Εσείς θα δεχόσαστε αυτό το χρήμα να επαναπατριστεί;
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι έτοιμος στο τέλος Οκτωβρίου. Θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες επενδύσεων.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Εγώ αναφέρομαι στις νόμιμες καταθέσεις που υπήρχαν εδώ και οι οποίες τυπικά νομίμως πήγαν σε άλλες τράπεζες. Μεγάλα, πολύ μεγάλα ποσά πήγαν στην Κύπρο. Και μάλιστα στις τράπεζες τις δικές μας στην Κύπρο. Δεν αναφέρομαι ούτε σε μαύρα, ούτε σε γκρίζα, ούτε σε παράνομα χρήματα. Αναφέρομαι στις νόμιμες καταθέσεις της χώρας οι οποίες έφυγαν νομίμως επαναλαμβάνω. Όπως δικαιούται ο κάθε καταθέτης είτε έχει 5 χιλιάδες, είτε έχει 5 εκατομμύρια. Αυτό που κάνω εγώ ως έκκληση τώρα, είναι ότι πρέπει να αρχίσει μία αντίστροφη διαδικασία να αρχίσει η επιστροφή. Γιατί; όχι για λόγους κινήτρων, που είπατε προηγουμένως, αλλά γιατί υπάρχει αυτή τη στιγμή η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της οικονομίας και της χώρας ούτως ώστε να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω. Πρώτον δεν κινδυνεύουν καθόλου και δεύτερον είναι κρίμα χρήματα που κερδήθηκαν σ’αυτή τη χώρα μέσα σε συνθήκες ευημερίας να τα στερείται σήμερα ο ελληνικός λαός, η ελληνική οικονομία.
Έλλη Στάη: Οπότε τι προτείνεται σε αυτούς τους ανθρώπους κάτι απτό επενδυτικά;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αυτό που προτείνουμε λοιπόν, είναι ότι μέσα σε λίγες ημέρες θα υπάρξει στη χώρα ένας πολύ σύγχρονος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα είναι μία τομή μετά από πολλές δεκαετίες, μια σειρά από προγράμματα. Υπόσχομαι ότι από σήμερα μέχρι τέλους του χρόνου θα δώσουμε στην αγορά 2 δις ευρώ για το 2011 τα οποία θα αρχίσουν να τρέχουν τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια 3 δις ευρώ μέχρι τέλος του 2011. Δηλαδή, 5 δις συνολικά για επενδύσεις στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Σε ότι αφορά το επιχειρείν, τις εξαγωγές μας, τους νέους, τους νέους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν, τα παιδιά που επιχειρούν να φύγουν έξω, κλείνοντας οριστικά την πόρτα σε αυτή τη χώρα, θέλουμε να κάνουμε ένα μεγάλο κίνημα επενδυτών στη χώρα. Να στηρίξουμε το επιχειρείν αλλά εμπράκτως.
Έλλη Στάη: Θα τα δώσετε αυτά στο τέλος του μηνός.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Έτσι και αλλιώς μέχρι τέλος του χρόνου, μέσω του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου θα διακινηθούν 2 δις – μιλάω για ρευστό χρήμα- και μέχρι τέλος του 2011, σε ένα χρόνο και τρεις μήνες από σήμερα θα έχουν δοθεί άλλα 3 δις. Δηλαδή 5 δις συνολικά.
Έλλη Στάη: Εγώ λέω για τα κίνητρα που θα έχουν αυτοί που θα επαναπατρίσουν τα χρήματά τους, με ποιο τρόπο θα μπορούν να μπουν σε επενδυτικές δυνατότητες, θα το δώσετε με τον αναπτυξιακό νόμο φαντάζομαι…
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς, με τον αναπτυξιακό νόμο και άλλα προγράμματα.
Έλλη Στάη: θα δούμε. Γιατί αυτά είναι ξέχωρα από τις fast track επενδύσεις. Που είναι πάνω από 200 εκ.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Καμία σχέση.
Έλλη Στάη: Γιατί ο κ. Παμπούκης μίλησε χθες στην τηλεόραση και είπε ότι αυτές οι επενδύσεις – οι fast track – είναι αυτές που μπορούν να επηρεάσουν την οικονομία της χώρας. Μόνο αυτές;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κάθε άλλο. Πιστεύω ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι συμπολίτες μας που θέλουν να επιχειρήσουν, οι νέοι της χώρας που είναι προικισμένοι με γνώση, τόλμη και διάθεση να επιχειρήσουν. Είμαστε εδώ για να το στηρίξουμε. Κάνουμε ένα μεγάλο κίνημα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Έλλη Στάη: Πριν φύγετε για να πάτε στην ψηφοφορία στη Βουλή κ. Χρυσοχοϊδη πρέπει να δούμε τι γίνεται στην αγορά. Γιατί Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε μπει σε μία βαθύτατη ύφεση. Οι περικοπές και όλα τα οικονομικά προβλήματα έχουν εκτοξεύσει τους δείκτες της ύφεσης. Να μη μιλήσουμε για τους απειλητικούς αριθμούς της ανεργίας… που το σχέδιο του προϋπολογισμού σας λέει ότι η ανεργία θα πάει στο 15% και όλοι φοβούνται ότι θα πάει στο 20%. Ας μιλήσουμε για το τι γίνεται στην αγορά, η οποία στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, και βεβαίως για την επιβάρυνση που έχουν οι καταναλωτές από τις εκτοξεύσεις των τιμών.
Στο θέμα του ελέγχου των τιμών θα εφαρμοστούν στο ακέραιο οι νόμοι και μέχρι τέλος του χρόνου θα φανούν τα αποτελέσματα
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς. Θέλω λίγο και πάλι να αναφερθώ στο θέμα της ρευστότητας και να επαναλάβω ότι αυτή τη στιγμή εφαρμόζουμε μια νέα πολιτική, χρησιμοποιώντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, δηλαδή χρήματα από το ΕΣΠΑ, χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο. Μαζί με τις τράπεζες δημιουργούμε κεφάλαια επενδυτικά, πολύ χαμηλότοκα και εύκολα προσβάσιμα στους επιχειρηματίες και στους επενδυτές. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα κα Στάη, μαζί με το Σύμφωνο Ρευστότητας που υπογράψαμε πριν από λίγες μέρες με τους τραπεζίτες, όπου 30% των εγγυήσεων που δόθηκαν στις τράπεζες θα επιστρέψουν στην αγορά, θα δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα στο χώρο των επιχειρήσεων και της ρευστότητας. Και καλώ τους επιχειρηματίες και κυρίως τους νέους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν, που θέλουν να επιχειρήσουν και να τολμήσουν, τους καλώ πραγματικά να αξιοποιήσουν όλα αυτά τα εργαλεία που είναι στη διάθεσή τους. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να κάνουν χρήση αυτών των χρηματοδοτικών μέσων.
Έλλη Στάη: Υπάρχουν όμως αντιφατικά μηνύματα και αντιφατικά στοιχεία που μας δίνει η κυβέρνηση. Αυτό που μας λέτε εσείς τώρα δεν είναι αντίστοιχο με το ότι αυξάνετε τους έμμεσους φόρους, ας πούμε. Και δεν είναι αντίστοιχο με αυτό που κάποιοι το αποκάλεσαν χαράτσι για τις επιχειρήσεις, που προβλέπεται και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού και έχει ξεσηκωθεί έτσι μια μικρή θύελλα ότι ναι μεν αναφέρεται στις κερδοφόρες επιχειρήσεις αλλά το πιο πιθανό είναι ότι θα πλήξει τις επιχειρήσεις που πάνε σε μια πιθανή οριακή κερδοφορία. Είναι τελείως αντιφατικό με αυτό που μας λέτε εσείς τώρα. Είναι μέτρα αντιφατικά.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν είναι καθόλου αντιφατικό, με την έννοια ότι η έκτακτη εισφορά απευθύνεται στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, όπως έγινε και πέρσι. Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις στη χώρα, οι οποίες κέρδισαν ίσως τα περισσότερα κέρδη σε όλο τον κόσμο, πρέπει να επιδείξουν μια έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι σε έναν λαό, ο οποίος αυτή τη στιγμή υφίσταται τις πραγματικά επώδυνες πρακτικές και πολιτικές που είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε. Άρα θεωρώ ότι αυτή η γκρίνια που βγαίνει τον τελευταίο καιρό και την οποία και εγώ εισπράττω από τις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι σωστή για λόγους στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης. Εδώ και δύο δεκαετίες κερδήθηκαν πάρα πολλά χρήματα, τα οποία δυστυχώς σε ένα βαθμό βγήκαν έξω. Όχι από τους ανθρώπους που επιχειρούν αλλά από διάφορους οι οποίοι κέρδισαν χρήματα και τα έβγαλαν στο εξωτερικό, όπως ανέφερα προηγουμένως. Και το ξαναλέω, ότι τους κάνω έκκληση να τα επιστρέψουν πίσω.
Έλλη Στάη: Ναι, ας τα επιστρέψουν πίσω. Από την άλλη, ρευστότητα στην αγορά δεν βλέπουμε να υπάρχει…
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Νομίζω ότι ήδη έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Βελτιώνονται σιγά σιγά και οι δείκτες της αποταμίευσης. Γιατί, όπως φαίνεται, κάποια χρήματα επιστρέφουν, καθώς δύσκολα αποταμιεύει ο πολίτης και ο επιχειρηματίας σήμερα. Και επίσης, όλα τα εργαλεία που θα χρησιμοποιούμε πλέον θα δημιουργήσουν τη νέα πραγματικότητα. Τώρα, σε ότι αφορά την ακρίβεια, επειδή με ρωτήσατε, θέλω να σας τονίσω ότι επειδή είπα προηγουμένως πως θα ντρέπομαι αν τυχόν αποτύχουμε, σας λέω ξανά, εμείς, ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, δεν είναι δυνατόν εμείς να ανεχθούμε ένα φαινόμενο το οποίο υπάρχει πολλά χρόνια στη χώρα και δεν θεραπεύεται.
Έλλη Στάη: Και πως θα το ελέγξετε; Με ελεγκτικούς μηχανισμούς;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα σας πω αμέσως.
Νικόλ Λειβαδάρη: Είχατε πετάξει το γάντι και στις πολυεθνικές…ότι δεν δικαιολογούνται οι τιμές…
Έλλη Στάη: Το θέμα δεν είναι να πετάτε τα γάντια… Το θέμα είναι να πέφτουν οι τιμές στα προϊόντα.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ακριβώς. Δεν έχει νόημα να συζητούμε για πράγματα αυτονόητα. Αν κανείς έχει αντίθετη άποψη, θα παρακαλούσα πολύ να μου την πει σε δημόσιο διάλογο. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: γιατί ίδια προϊόντα στη χώρα μας, στην Αθήνα για παράδειγμα, πωλούνται 30% ακριβότερα από ότι πωλούνται στο Παρίσι; Αυτό σημαίνει ότι…
Έλλη Στάη: …υπάρχει ενδοσυνεννόηση…
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Όχι. Φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις, οι μεγάλες, οι οποίες έχουν πολύ μεγάλη δύναμη να επιβάλουν τη θέλησή τους στην αγορά, εδώ σε αυτή τη χώρα, στην οποία δυστυχώς οι νόμοι δεν εφαρμόζονται, υπάρχει κερδοσκοπία. Επειδή ακριβώς η αποστολή μου δεν είναι να είμαι παρατηρητής και σχολιαστής, αυτό το φαινόμενο δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Έλλη Στάη: Και τι θα κάνετε;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα κάνουμε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εφαρμοστούν οι νόμοι, τίποτε άλλο. Όπως σας το λέω, τίποτε άλλο.
Έλλη Στάη: Πέστε μας συγκεκριμένα, για να φρεσκάρουμε στο μυαλό μας αυτούς τους νόμους.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα κουράσουμε τους ακροατές
Έλλη Στάη: Δύο κινήσεις να μας πείτε
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Η εφαρμογή του νόμου δεν σηκώνει ούτε διαπραγματεύσεις ούτε συζήτηση. Η εφαρμογή του νόμου έχει μόνο ένα δρόμο: Να εφαρμοστεί ο νόμος και να αποκατασταθεί το δίκαιο. Και το δίκαιο είναι να πέσουν οι τιμές και θα πέσουν
Έλλη Στάη: Πότε το προβλέπετε;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Μέχρι το τέλος του χρόνου η αγορά θα αλλάξει μορφή.
Νικόλ Λειβαδάρη: κ. Χρυσοχοϊδη, Η μάχη της κερδοσκοπίας είναι το ένα. Το άλλο είναι το μπαράζ της αύξησης των φόρων και εκεί πάμε εκ των πραγμάτων σε αύξηση των τιμών. Τι περιθώριο παρέμβασης υπάρχει;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Αυτό κα Λειβαδάρη πια έχει γίνει. Θέλω να πω ότι οι φόροι έχουν πια επιβληθεί, έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ, όλα αυτά έχουν γίνει. Τώρα θα βρεθεί κάποιος μέσος όρος και εννοώ ότι ενδεχομένως κάτι θα αυξηθεί κάτι θα μειωθεί. Εν πάσει περιπτώσει δεν θα έχουμε σημαντικές αυξήσεις φόρων, ούτε έχουν μπει καινούργιοι φόροι. Άρα λοιπόν δεν δικαιολογείται κανείς να κάνει αυξήσεις. Ωστόσο, το υψηλό επίπεδο τιμών δεν δικαιολογείται άλλο. Εμείς δεν μπορούμε να το ανεχθούμε. Δεν θα μπορέσουμε άλλο να παρατηρούμε αυτό το φαινόμενο αδρανείς και άπραγοι. Δυστυχώς για ορισμένους, αν μας αντιλαμβάνονται σας παρατηρητές και σχολιαστές. Και δεν θέλω να μαλώσω με κανέναν.
Έλλη Στάη: Θα το κάνετε αναίμακτα. Ξέρετε τι θυμάμαι: θέλω να μου πείτε τώρα, γιατί πια ανήκει στην ιστορία, αλλά έχει μια σημασία να το δούμε: Με ποιόν τρόπο παρεμβήκατε στη «μάχη της νταλίκας» και αμέσως σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις τους οι φορτηγατζήδες; Γιατί κάποιοι είπανε πολύ απλά ότι τους τάξατε κάτι…
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Όχι, απολύτως τίποτε.
Έλλη Στάη: Το λέω γιατί αυτό ειπώθηκε και έχει και λογική.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν μπορείς να τάζεις για να καταφέρεις την απόσυρση 5-6 χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι είναι στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι, και να τους δώσεις κάτι στα κρυφά κάτω από το τραπέζι. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
Έλλη Στάη: Κάτω από το τραπέζι όχι, αλλά μήπως τους υποσχεθήκατε κάτι;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πάνω από το τραπέζι λοιπόν δόθηκε το εξής, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες και διευκρινίστηκε από εμένα: Ότι οι επιχειρήσεις μπαίνουν σε μια νέα πραγματικότητα από 1η Νοεμβρίου, που απελευθερώνεται το επάγγελμα. Ή θα επιβιώσουν ή θα χαθούν ή θα εξαγοραστούν από κάποιους.
Έλλη Στάη: Συμμεριστήκατε λοιπόν το επιχείρημα κάποιων ότι δεν είναι όλοι μεγαλοκαρχαρίες, δεν έχουν όλοι δεκάδες άδειες…
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: …Προς Θεού…
Έλλη Στάη: … ότι κάποιοι θα βρίσκονταν στο όριο του αφανισμού.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Πάρα πολλοί από τους μεταφορείς είναι άνθρωποι αυτοαπασχολούμενοι, με ένα αυτοκίνητο. Είπα λοιπόν το εξής: Ελάτε, αφού θέλετε να με δείτε, ελάτε να συζητήσουμε το αναπτυξιακό κομμάτι και την επιβίωσή σας την επόμενη μέρα. Είπαμε λοιπόν ότι μπορούν να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο οι επιχειρήσεις τους και στα υπόλοιπα αναπτυξιακά προγράμματα έτσι ώστε να γίνουν συγχωνεύσεις, να υπάρξει ανανέωση του στόλου τους, να κάνουν logistics, να εκσυγχρονιστούν και να μπορέσουν να επιβιώσουν οι άνθρωποι στη νέα εποχή. Διαφορετικά, θα εξαγοραστούν από διάφορες μεγάλες εταιρίες και θα υπάρξουν στο μέλλον δυσάρεστες καταστάσεις για ανθρώπους που θα αντιμετωπίσουν κοινωνικό πρόβλημα. Άρα, στο βαθμό που μπορείς να λύσεις τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα, στο βαθμό που μπορείς να λύσεις τα κοινωνικά προβλήματα, αυτή είναι η αποστολή που έχουμε.
Έλλη Στάη: Δηλαδή, η απάντηση που έχουμε εδώ, γιατί και ο δικός σας χρόνος τελείωσε κι εμείς πρέπει να πάμε σε διαφημίσεις, να το πώς έτσι κινηματογραφικά: Το έργο «Γητευτής των αλόγων» μπορούμε να το παραφράσουμε για εσάς κ. Χρυσοχοϊδη ως «Ο Γητευτής των φορτηγών»! Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας. Θα έχουμε και καινούργια συνομιλία για τον αναπτυξιακό νόμο.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα είμαι εδώ.
Έλλη Στάη: Για να μπούνε τα πράγματα σε μια τροχιά και βεβαίως θα παρακολουθήσουμε πως θα πάει και αυτή σας η έκκληση για την επιστροφή κεφαλαίων. Είναι πολλά τα μηνύματα από τους ακροατές μας.
Νικόλ Λειβαδάρη: Έχουμε πολλά ερωτήματα για το ΤΕΜΠΜΕ.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Κοιτάξτε, το ΤΕΜΠΜΕ μετατρέπεται σε μια μικρή οιονεί δημόσια τράπεζα, το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο θα είναι έτοιμο και αυτό στο τέλος του μηνός και θα κατατεθεί στη Βουλή ως νόμος
Έλλη Στάη: Και ο πολίτης πως θα προσφεύγει σε αυτό;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα προσφεύγει σε αυτό για να παίρνει εγγυήσεις ή χρηματοδοτήσεις μέσω των τραπεζών έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε αυτό που είπαμε: εύκολη πρόσβαση της χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις, και εύκολο, πολύ φθηνό χρήμα, σε σχέση με το τραπεζικό χρήμα. Θέλω επίσης να απαντήσω και στο ερώτημα για τον νέο επιχειρηματία: Η δική μου φιλοδοξία, ο στόχος μου είναι το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι το τέλος του χρόνου, να υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου χιλιάδες νέοι άνθρωποι θα στέλνουν την πρότασή τους για να επιχειρήσουν κι εμείς θα απαντάμε πως μπορεί να γίνει αυτό. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις ώστε χιλιάδες νέοι άνθρωποι να επιχειρήσουν.
Έλλη Στάη: Εδώ το ερώτημα πάει προσωπικά: εσείς θα θέλατε το παιδί σας να φύγει στο εξωτερικό; Ε, βέβαια τι θα πείτε τώρα ;
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα πρότεινα να μείνει στη χώρα και δεν θα ήθελα, όπως και κάθε πατέρας, να δει το παιδί του στο εξωτερικό, για όνομα του θεού. Στον Γιώργο που έθεσε αυτή την ερώτηση θέλω να απαντήσω ότι πραγματικά σε λίγες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα υπάρχουν προϋποθέσεις για να επιχειρούν οι νέοι μας και μάλιστα να καινοτομούν σε επιχειρήσεις και επενδύσεις καινοτομικές υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σας καλώ να απευθυνθείτε σύντομα και στο Υπουργείο και να ζητήσετε πληροφορίες. Τα προγράμματα θα είναι έτοιμα και η συμπαράστασή μου θα είναι και προσωπική.
Έλλη Στάη: Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή σας η δέσμευση είναι δέσμευση που δεν μπορείτε να την υπερβείτε. Έχετε λίγο χρόνο μπροστά σας, γιατί ο χρόνος που προηγήθηκε χωρίς αναπτυξιακό νόμο βαραίνει κι εσάς. Τα πρόσωπα είναι ενιαία. Σας ευχαριστούμε πολύ.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Σας ευχαριστώ κι εγώ θερμά.
1 Σχόλια
Ν. Τσούκαλης: Επικίνδυνη η επένδυση στον Αστακό
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας εξαρχής, ως Δημοκρατική Αριστερά δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις να έλθουν, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Παρατηρούμε όμως μια πανικόβλητη κυβέρνηση να λέει «Ναι σε όλα» χωρίς να αξιολογεί τις επιπτώσεις (που μπορεί να αποδειχτούν μη αναστρέψιμες) με κίνδυνο να υποθηκεύσει με τις επιλογές της, το μέλλον της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει αδιακρίτως «ναι» σε κάθε μια επένδυση που προτείνεται. Αναφέρομαι στην επένδυση του Κατάρ, που κύριο μέγεθός της αποτελεί η Μονάδα LPG στον Αστακό, ισχύος 1.000 MW. Θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας! Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής, μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης μάλιστα επικινδυνότητας. Το LPG δεν είναι ένα «αθώο» αέριο. Δεν είναι το φυσικό αέριο.Είναι το υγραέριο! Γι' αυτό και υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση (κίνδυνος από έκρηξη, με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων).
Η απόλυτη ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε τόπο εγκατάστασης τέτοιων επιχειρήσεων που καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν επιδιώκει να αποδεχθεί στο έδαφός της (το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία!)
Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου