Πανάρετος για πανελλαδικές: Δεν μειώνονται οι εισακτέοι – Δειγματοληπτικός έλεγχος «δυσλεξίας»


Ο αριθμός των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ «δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά από τον αριθμό των εισακτέων κάθε χρόνο», «δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές σε όλες τις Σχολές για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Εκεί που μπορεί να υπάρξουν μεταβολές είναι σε τμήματα στα οποία ήταν φανερό ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν ανταποκρίνονταν στη ζήτηση των υποψηφίων». Αυτό δήλωσε κατηγορηματικά ο υφυπουργός Παιδείας  Ιωάννης Πανάρετος, στον FLASH και στο δημοσιογράφο, Γιάννη Στρατάκη τρεις μέρες πριν από την έναρξη των πανελληνίων και ενώ το υπουργείο επειδή δεν ανακοίνωσε αριθμό εισακτέων, βάλλεται από φήμες για μείωση του αριθμού εισαγωγής στις σχολές, κατά 20%.
Ο κ. Πανάρετος, αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στην κατάργηση Ειδικών Εξεταστικών Κέντρων, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του αριθμού μαθητών που δηλώνουν δυσλεκτικοί και προαναγγέλλοντος ακόμη και δειγματοληπτικούς ελέγχους. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Στις Πανελλήνιες εξετάσεις στα 90.000 παιδιά έχουμε περίπου 2.000 παιδιά που είναι δυσλεκτικά. Στις εξετάσεις των ΕΠΑΛ στους 20.000 υποψήφιους, έχουμε 1000 δυσλεξικούς. Μήπως είναι και μία ειδική προσέγγιση αυτή; Αυτή η εξέταση αυτή είναι μία ειδική εξέταση και είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις χαρακτηρισμού δυσλεξικών παιδιών και αυτό έχει οδηγήσει σε πολλά παράπονα γενικότερα για τις εξετάσεις. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το κάνουμε, αλλά ενδεχομένως από φέτος να κάνουμε δειγματοληπτική εξέταση των παιδιών που έχουν δηλώσει δυσλεξία».

Απαντώντας στην κριτική για την κατάργηση εξεταστικών κέντρων, δήλωσε: «Όλα τα χρόνια για τις εξετάσεις των δυσλεκτικών παιδιών, όσον αφορά στα ΕΠΑΛ, αλλά και για τις εξετάσεις όσον αφορά στα ειδικά μαθήματα, υπήρχαν ορισμένα εξεταστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, στις Γενικές εξετάσεις που δεν αναφέρονται στα ΕΠΑΛ, στα ειδικά μαθήματα υπάρχουν περίπου 11.000 μαθητές κάθε χρόνο που μετακινούνται. Γιατί γίνεται αυτό; Να πάρω τα ΕΠΑΛ και τα παιδιά που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Μέχρι τώρα υπήρχαν εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και πέρυσι, υπήρχαν και στην Κρήτη και στην Πάτρα. Πέρυσι τι έγινε; Στο μέσο των εξετάσεων, σε ένα συγκεκριμένο μάθημα εμφανίστηκε το φαινόμενο να μην έχουμε καθηγητές να εξετάσουν τα παιδιά. Αυτά λοιπόν τα παιδιά χρειάστηκε μέσα στις εξετάσεις να μετακινηθούν στην Αθήνα προκειμένου να εξεταστούν».
Για τον αριθμό των εισακτέων, ο κ. Πανάρετος, δήλωσε:
«Και ο αριθμός εισακτέων έχει οριστεί, και το κυριότερο από όλα επειδή γράφονται πάρα πολλά, έχουμε πει και δημόσια και το έχουμε επαναλάβει ότι δεν θα υπάρξουν ουσιαστικές μεταβολές σε όλες τις Σχολές για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Εκεί που μπορεί να υπάρξουν μεταβολές είναι σε τμήματα στα οποία ήταν φανερό ότι ο αριθμός των εισακτέων δεν ανταποκρίνονταν στη ζήτηση των υποψηφίων. Δηλαδή είχαμε ένα τμήμα με 300 εισακτέους στο οποίο έμπαιναν 200 οι οποίοι, όχι έπιαναν μικρό βαθμό αλλά το δήλωναν 200 και απ αυτούς οι 100 έπαιρναν μεταγραφή. Ό,τι κάνουμε είναι για το καλό των μαθητών και την αξιοπιστία των εξετάσεων. Θα σας πω το εξής σχετικά με την κατάργηση των μεταγραφών με τις ειδικές κατηγορίες που διαμορφώνουμε από φέτος. Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές οι ίδιοι, θα ξέρουν από το καλοκαίρι πού θα πάνε. Δεν θα χρειάζεται να νοικιάσουν ένα διαμέρισμα σε μία πόλη εκτός Αθηνών και στη συνέχεια να φύγουν».

Στο ερώτημα εάν ισχύουν τα περί μειώσεως 20% που ακούγονται στους εισακτέους,  ο υφυπουργός Παιδείας, επανέλαβε:
«Δεν έχουμε πει ποτέ κάτι τέτοιο και δεν θα γίνει αυτό, όπως σας είπα, σε τμήματα τα οποία έχουν ζήτηση! Δεν θα γίνει αυτό! Ο αριθμός δεν θα αποκλίνει ουσιαστικά από τον αριθμό των εισακτέων κάθε χρόνο. Και επιμένω, εκείνα που θα έχουν μεταβολή είναι τμήματα τα οποία δεν έχουν ζήτηση. Αυτό μόνο να σας πω. Δεν πάμε να δημιουργήσουμε εντυπώσεις «τόσοι εισακτέοι» κτλ.. Εάν σε ένα τμήμα δεν πήγαιναν τα παιδιά, με το να ανακοινώνουμε απλώς ένα μεγάλο αριθμό εισακτέων για να λέμε ότι είναι πολλοί, αυτό είναι θέμα εντυπώσεων και αυτό δεν θέλαμε να το κάνουμε!»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια