Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα EuroActiv ο πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES)...
Poul Nyrup Rasmussen, ισχυρίζεται ότι ένας απλός μηχανισμός θα έπρεπε να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, η οποία όπως λέει, «κάνει τις σωστές κινήσεις», αλλά είναι «δεμένη» στο τεράστιο κόστος δανεισμού.
«Η μετριοπαθής αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα ελάφρυνε τους πάντες, όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά επίσης τις τράπεζες και όλο το σύστημα σταθερότητας», τονίζει.
Poul Nyrup Rasmussen, ισχυρίζεται ότι ένας απλός μηχανισμός θα έπρεπε να επιλύσει τα προβλήματα της Ελλάδας, η οποία όπως λέει, «κάνει τις σωστές κινήσεις», αλλά είναι «δεμένη» στο τεράστιο κόστος δανεισμού.
Ο Rassmussen έδωσε τη συνέντευξη αφότου επέστρεψε από ένα ταξίδι στη χώρα μας. Όπως είπε υπάρχει «μια λανθασμένη αντίληψη» για το τι ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Κάνει το σωστό. Το πρόβλημα είναι ότι οι δαπάνες για τους τόκους των δανείων είναι απλώς πολύ υψηλές» υπογραμμίζει ο Rasmussen, απορρίπτοντας την κυρίαρχη γνώμη πολλών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Ο Rasmussen προτείνει ως λύση μία «μετριοπαθή αναδιάταξη» (retro- profiling), δηλαδή μία μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής σε συνδυασμό με ένα χαμηλότερο επιτόκιο, βάσει συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων, με τη χρήση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εγγύησης, ο οποίος δε θα επιβαρύνει τους ευρωπαϊκούς εταίρους.
Ο Ράσμουσεν υποστηρίζει ότι με αυτή την πρόταση θα αποφευχθεί η δυσάρεστη κατάσταση οι τράπεζες που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα να συναντήσουν δυσκολίες από ένα σκληρό «κούρεμα».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι πολίτες σε πολλές χώρες, όχι μόνο στην Ελλάδα, θεωρούν τα μέτρα λιτότητας ως άδικα μέσα στη γενική αντίληψη ότι οι πληθυσμοί πληρώνουν το τίμημα για τα λάθη των τραπεζιτών και των κερδοσκόπων, ο Ράσμουσεν απαντά με τη δημιουργία ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και χρηματοδοτικών δραστηριοτήτων.
«Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δημιούργησαν τις κρίσεις. Όχι οι πολίτες. Είναι καιρός τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση» δήλωσε ο Ρασμούσεν.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου