Γράφει ο Νίκος Πετρόπουλος
Γίνεται πολύς λόγος, σχετικά με την ποιότητα του νερού. Προσπάθησα λοιπόν, μέσα από διάφορες πηγές, να αποκρυπτογραφήσω το θέμα νερού, πάντα σχετικά με την ποιότητά του και πάντα με γνώμονα την υγιεινή.
Ως πόσιμο χαρακτηρίζεται το νερό που είναι καθαρό από φυσική, βιολογική και μικροβιολογική άποψη και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου. Το νερό πρέπει να είναι άχρωμο, άοσμο, δροσερό και με ευχάριστη γεύση. Δεν πρέπει να έχει μεγάλη σκληρότητα. Δεν πρέπει να περιέχει οργανικές ουσίες, βαρέα μέταλλα ούτε και παθογόνα παράσιτα ή μικρόβια.
Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού είναι:
Μόλυνση του Υδροφόρου Ορίζοντα και επιφανειακών υδάτων. Το νερό στη φύση είναι είτε υπόγειο είτε επιφανειακό. Το μέν υπόγειο περιέχει μεγάλη ποσότητα αλάτων, το δε επιφανειακό είναι εκτεθιμένο σε διάφορους μολυντές.
Επιμόλυνση του νερού κατά την επεξεργασία του. Κατά τη διαδικασία της χλωρίωσης δημιουργούνται ουσίες (τριχλωρομεθάνιο) που σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις θεωρούνται καρκινογόνες.
Επιμόλυνση του νερού από τις σωληνώσεις. Αφορά τα δίκτυα ύδρευσης, που παλαιότερα χρησιμοπουούνταν αμίαντος. Σε νέες εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται, (από το 1990), αλλά μεγάλο μέρος του υπάρχοντος δικτύου είναι από το υλικό αυτό. Βέβαια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει σχετικά:
«...ενώ ο αμίαντος που εισπνέεται είναι ουσία καρκινογόνα, δεν υπάρχουν ενδείξεις δυσμενών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία με την κατάποση ινών αμιάντου»
Το νερό της Αθήνας:
Κατά τους ελέγχους του νερού σε όλα τα σημεία των υδραγωγείων
της ΕΥΔΑΠ δεν ανιχνεύθηκαν:
Παρασιτοκτόνα και φυτοπροστατευτικές ουσίες, Πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, Hg, Cd, Pb, Sb, Se, τοξικά μέταλλα. Τέλος, καμία συγκέντρωση χημικού συστατικού του νερού δεν υπερέβη ποτέ τα όρια στο σύνολο του υδραγωγείου της ΕΥΔΑΠ από τοξικές χημικές ουσίες, διαλυμένος οργανικός άνθρακας, Νιτρικά Φωσφορικά, Χλωριούχα και αμμωνιακά ιόντα, Ολικό χρώμιο και Χαλκός.
Το νερό της Θεσσαλονίκης:
Αντίστοιχα δεδομένα με την ΕΥΔΑΠ.
Δεν μπόρεσα να συγκεντρώσω αξιόπιστα στοιχεία για τις μεγάλες επαρχιακές πόλεις.
Εμφιαλωμένα:
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες.
Επιτραπέζιο νερό. Επιτρέπεται να είναι οποιασδήποτε προέλευσης. Στο επιτραπέζιο νερό επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε διαδικασία απολύμανσης κρίνεται απαραίτητη. Πρακτικά, η σύσταση του επιτραπέζιου νερού και του νερού της βρύσης είναι ίδια.
Φυσικό μεταλλικό νερό. Έχει υποχρεωτικά υπόγεια προέλευση. Περιέχει περισσότερα ανόργανα άλατα, ιχνοστοιχεία ή άλλα συστατικά Στα φυσικά μεταλλικά νερά δεν επιτρέπεται καμία επεξεργασία απολύμανσης που έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή του μικροβιακού φορτίου.
Νερό πηγής. Είναι μια ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στο επιτραπέζιο και το φυσικό μεταλλικό νερό. Το νερό πηγής μοιάζει με το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι έχει οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, αλλά σαν συστατικά πλησιάζει του επιτραπέζιου, δηλαδή του κοινού πόσιμου νερού.
Νερό πηγής. Είναι μια ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα στο επιτραπέζιο και το φυσικό μεταλλικό νερό. Το νερό πηγής μοιάζει με το φυσικό μεταλλικό νερό ως προς το ότι έχει οπωσδήποτε υπόγεια προέλευση, αλλά σαν συστατικά πλησιάζει του επιτραπέζιου, δηλαδή του κοινού πόσιμου νερού.
Πιθανά προβλήματα από τα εμφιαλωμένα, αφορούν συνήθως την μεταφορά και την αποθήκευση. Σκεφθείτε εμφιαλωμένα νερά εκτεθειμένα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, για δύο ή τρεις ημέρες, μέχρι να μπουν στο ψυγείο, αλλά και πόσες ώρες εκτίθενται στον ήλιο κατά τη μεταφορά από το εργοστάσιο. Η έκθεση του εμφιαλωμένου νερού σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει το μικροβιακό του φορτίο και αλλοιώνει την συσκευασία.
Φιλτράρισμα νερού: Υπάρχουν πολλών ειδών φίλτρα νερού.
Δημοφιλέστερο φίλτρο είναι του ενεργού άνθρακα (GΑC). Στα φίλτρα ενεργού άνθρακα, το νερό περνά μέσω στρωμάτων κόκκων ξυλάνθρακα, και ο οποίος συγκρατεί χλώριο και ουσίες, μειώνοντας γεύσεις και οσμές. Αντίστροφης ώσμωσης. Είναι μία διαδικασία, όπου το νερό αναγκάζεται να περάσει από μία ημιπορώση μεμβράνη, η οποία απορρίπτει τα βαριά ιχνοστοιχεία. Απόσταξης. Το νερό θερμαίνεται και ατμοποιείται, αφήνοντας πίσω τους μολυσματικούς παράγοντες. Υπεριώδους ακτινοβολίας. Το νερό εκτίθεται σε υπεριώδη ακτινοβολία. Αποτελεσματική ενάντια σε πολλά μολυσματικά βακτηρίδια, αλλά μπορεί να όχι και στην μείωση κρυπτοσποριδίων.
Τέλος, συγκέντρωσα στοιχεία γαι την χρησιμότητα του νερού στον οργανισμό. Το νερό λοιπόν, βοηθά στην μείωση βάρους. Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Μειώνει τους πονοκεφάλους. Βοηθά στη χώνεψη. Ενυδατώνει. Βοηθά στη μείωση πιθανοτήτων καρκίνου του εντέρου. Αποτοξινώνει.
Ελπίζω να σας βοήθησα.
Πηγές: ΕΥΔΑΠ, Water Quality Associati on, NSF, World Water Developme ntReport των Ηνωμένων Εθνών, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, Έρευνα πανεπιστημίου Αθηνών.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου