“Πυρά” κατά Μέρκελ από τα γερμανικά ΜΜΕ για τις δηλώσεις της περί εργασίας και διακοπών


Στο στόχαστρο του γερμανικού τύπου αλλά και της αντιπολίτευσης μπήκε η Άνγκελα Μέρκελ μετά τα χθεσινά σχόλια της για την Ελλάδα και τους Νοτιοευρωπαίους.
Η FrankfurterAllgemeineZeitung αναφερόμενη στις δηλώσεις της Καγκελάριου σχολιάζει «Είναι σωστό που δίνεται η ευρωβοήθεια προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης υπό συγκεκριμένους όρους. Επίσης είναι αδιαμφισβήτητο ότι η ΟΝΕ οικοδομήθηκε στην αρχή της σύγκλισης, δηλαδή στην υπόθεση ότι οι χώρες-μέλη θα εναρμονιστούν οικονομικά και κοινωνικά. Προφανώς δεν συνέβη αυτό και έτσι προκαλούνται τώρα εντάσεις στην ΟΝΕ. Όμως το να υποχρεωθούν η Ελλάδα και οι λοιπές χώρες (της Ν. Ευρώπης) να υιοθετήσουν το γερμανικό σύστημα συνταξιοδότησης και παροχής άδειας, όπως επιθυμεί η καγκελάριος, δεν εξυπηρετεί πολιτικά.

Ασφαλώς και μπορούν οι Έλληνες ή οι Πορτογάλοι να συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους Γερμανούς, εάν διαχειρίζονται τα δημοσιονομικά τους σωστά, εάν η παραγωγικότητά τους είναι υψηλή και εάν η οικονομία τους αναπτύσσεται.
Με απλά λόγια: από τις επιδόσεις του καθενός εξαρτώνται οι διακοπές. Το να λέμε ότι οι άνθρωποι στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους, δεν συνάδει με τις αρχές του κυβερνάν.»
Στο ίδιο μήκος κύματος και η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου που σε σχόλιό της υπογραμμίζει: «Όσο σωστό είναι οι υπερχρεωμένες χώρες να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τα δημοσιονομικά ελλείμματα, τόσο λανθασμένο είναι να τους υπαγορεύσουμε ενιαία ‘θεραπεία’. Την ευθύνη για τα εθνικά προγράμματα εξυγίανσης φέρουν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις αυτών των χωρών.Ενδέχεται η Ελλάδα να βρει άλλους δρόμους από μας για να μειώσει το κόστος των κοινωνικών παροχών. Η σύνταξη στα 67 συνιστά μόνον μια πιθανή ψηφίδα από τις πολλές. Στη Γερμανία η γήρανση του πληθυσμού βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από ότι στις χώρες της Νότιας Ευρώπης…»
«Η Ευρώπη πρέπει να προσέξει να μην δρομολογήσει ενιαίες λύσεις. Βέβαια η Γερμανία αρέσκεται αυτή τη στιγμή να πιστεύει ότι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της όλες οι άλλες χώρες της ΕΕ.
Όμως ως εξαγωγική χώρα η Γερμανία που δημιουργεί μόνιμο πλεόνασμα, είναι η ίδια στο στόχαστρο. Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τους μισθούς για να προωθήσει την κατανάλωση, ακούγεται από τη Γαλλία…»
«Το παραμύθι των εργατικών Γερμανών» και οι αριθμοί
«Το παραμύθι των εργατικών Γερμανών», είναι ο τίτλος σχολίου της εφημερίδας Kölner Stadtanzeiger (του Στέφαν Ζάουερ) που ασκεί επίσης κριτική για τις δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ: «Το ζήτημα είναι, εάν αυτά που ισχυρίζεται η κ. Μέρκελ ισχύουν. Ότι δηλαδή οι Έλληνες, οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι συνταξιοδοτούνται νωρίτερα και έχουν πιο πολλές διακοπές από τους εργατικούς Γερμανούς. Μάλιστα (η καγκελάριος) δήλωσε ότι ‘κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί’. Εάν ρίξουμε μια ματιά στα στοιχεία της Eurostat και του ΟΑΣΕ διαπιστώνουμε ότι εκείνοι που έχουν πιο πολλές διακοπές δεν είναι οι εταίροι μας της Μεσογείου, αλλά οι Γερμανοί. Επίσης το πραγματικό όριο συνταξιοδότησης στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι στα 62,6 χρόνια, στη Γερμανία στα 61,7 και στην Ελλάδα στα 61,4, ελάχιστα παρακάτω από το γερμανικό όριο συνταξιοδότησης. Στην Γαλλία αντίθετα, η οποία έχει ακόμη όριο συνταξιοδότησης τα 60 χρόνια, οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται στα 59,7 χρόνια. Τον στενό της εταίρο δεν τον ανέφερε όμως η κ. Μέρκελ (στις δηλώσεις της). Επίσης στη Γαλλία κατά μέσον όρο οι διακοπές αγγίζουν τις 37,5 ημέρες με κατοχυρωμένο κατώτατο όριο τις 30 ημέρες.
Στη Γερμανία είναι κατοχυρωμένες 20 εργάσιμες ημέρες, στην πραγματικότητα όμως οι διακοπές αγγίζουν τις 29,1 ημέρες, δηλαδή σχεδόν έξι εβδομάδες. Στην Ελλάδα είναι κατοχυρωμένο το όριο των 25 ημερών μετά από τουλάχιστον 10ετή εργασία…»
«Τι να εννοούσε άραγε η καγκελάριος με το ‘δεν μπορεί να συνεχιστεί κάτι τέτοιο’;»
Με πανομοιότυπους τίτλους «Η Μέρκελ και το παραμύθι των τεμπέληδων Ελλήνων» ή «Οι Νοτιοευρωπαίοι πρέπει να εργάζονται πιο πολύ» οι εφημερίδες Die Zeit και Tagesspiegel αντιπαραθέτουν τα στατιστικά στοιχεία και ασκούν κριτική για τον τόνο που χρησιμοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Το Spiegel κάνει λόγο για αβάσιμες προκαταλήψεις. Σε κείμενό του με τίτλο «ο μύθος των τεμπέληδων του Νότου», στην πρώτη θέση της ηλεκτρονικής του έκδοσης, το περιοδικό Spiegel αναρωτιέται για το εάν όντως Ισπανοί, Πορτογάλοι και Έλληνες είναι οι ραχάτηδες της ΕΕ.
Συγκρίνοντας μάλιστα τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Κομισιόν για τις τρεις χώρες και για τη Γερμανία, καταλήγει: Ναι μεν οι οικονομίες των τριών χωρών έχουν δομικά προβλήματα αλλά δεν κάθονται και απλώς απολαμβάνουν τον ήλιο της Μεσογείου.
Τόσο σε ότι αφορά στον μέσο όρο ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και στις μέρες άδειας, τα στοιχεία διαψεύδουν το στερεότυπο: Κατά μέσο όρο Ισπανοί και Πορτογάλοι παίρνουν άδεια για περίπου 22 ημέρες τον χρόνο, οι Έλληνες για 23. Αντίστοιχα, οι Γερμανοί έχουν κατά μέσο όρο 30 ημέρες -«χώρια τις δημόσιες αργίες», σημειώνει το Spiegel, που δεν είναι σημαντικά λιγότερες από ό,τι στις υπόλοιπες χώρες, του Βορρά ή του Νότου.
«Η κ. Μέρκελ ποντάρει ακόμα μία φορά στο λαϊκισμό και στο θυμικό και όχι στα επιχειρήματα» σχολίασε ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι ντροπή η κ. Μέρκελ να διακυβεύει απερίσκεπτα την ευρωπαϊκή ιδέα των προκατόχων της Αντενάουερ, Μπραντ, Σμιτ, Κολ και Σρέντερ, μόνον και μόνο για να αποσπάσει το φτηνό χειροκρότημα του κόσμου».
Newscode με πηγές Deutsche Welle

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια