Φήμες για σαρωτικό ανασχηματισμό

Σε σαρωτικό ανασχηματισμό είναι πιθανόν να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός, τοποθετώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και σε σημαντικές δημόσιες θέσεις, προσωπικότητες κύρους ανεξάρτητα κομματικής τοποθέτησης. Στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου λένε οτι είναι έτοιμος να προσωρήσει μόνος του στις αλλαγές, για τις οποίες ζήτησε αλλα δεν πήρε συναίνεση από τη Νέα Δημοκρατία.



"Το κλίμα δεν είναι ψυχροπολεμικό - από εμάς δεν έχει τελειώσει το θέμα της συνεννόησης", ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και σημείωναν ότι εκτιμούν πως το όλο κλίμα κι η συνολική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από τους πολιτικούς αρχηγούς, άφηνε κάποιες "χαραμάδες" συζήτησης, χωρίς, όμως, να σημειώνεται συνολική μετατόπιση των αρχηγών από τις θέσεις τους.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε, διότι η κυβέρνηση επιθυμεί, με κάθε τρόπο, συνεννόηση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όχι γιατί ακούγονται "αστεία", όπως χαρακτηρίστηκαν, επιχειρήματα "περί εξόδου της χώρας από το ευρώ", αλλά διότι δεν υπάρχουν περιθώρια "πισωγυρίσματος".

Ο πρωθυπουργός, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και συγκεκριμένα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικότερα:

- Πρέπει να προχωρήσουμε με την συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας;

- Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα;

- Πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;

- Πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις;
Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά στο σκέλος των προτάσεων, στη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων, ακόμα και με την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε θέσεις, όπως το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με την τρόικα.

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό ζήτημα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είπε πως και αυτό συζητείται, αλλά λαμβανομένου υπόψη του ελλείμματος, οπότε πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για τη μείωσή του.

Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για ενδεχόμενη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, αυτή, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, δεν έτυχε απάντησης.

Η κυβέρνηση θα κάνει την δουλειά της - υπογράμμιζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι - και πρόσθεταν ότι παραμένουμε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε, αλλά έχουμε να κλείσουμε μια διαπραγμάτευση και θα το πράξουμε.

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα να λάβει την 5η δόση του δανείου, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα τεθεί ζήτημα και προσθέτοντας ότι το θέμα της συναίνεσης θα συνυπολογιστεί στην αξιολόγηση της τρόικας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας.
Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρξε ενημέρωσή τους από τον υπουργό των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό των Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.
Τέλος, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, τόνιζαν ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας, επίσης, ότι ενδέχεται να συναινέσει στη συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής - όπως προαναφέρθηκε - αλλά όχι ως υπουργών.

Νωρίτερα σε βαρύ κλίμα ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών μετά από συνεδρίαση που κράτησε περίπου τρεισήμισι ώρες. Ο πρωθυπουργός, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούσε να αποσπάσει την συναίνεση των πολιτικών αρχηγών και ειδικότερα του κ. Σαμαρά, είχε καταστήσει σαφές ότι θα προχωρήσει μόνος του και δεν πρόκειται να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Ο κ.Παπανδρέου απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον κ.Σαμαρά δήλωσε πως είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε πρόταση που αφορά το κυβερνητικό σχήμα με συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής. Ουσιαστικά εμφανίστηκε ανοιχτός σε όλα, αλλα΄συνάντησε την κατηγορηματική άρνηση του κ.Σαμαρά, ο οποίος επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει όλες τις προτάσεις της στο "Ζάππειο 2" και κατά συνέπεια η κυβέρνηση αν θέλει μπορέι να υοθετήσει όσες από αυτές θεωρεί χρήσιμες. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με μία πολύ αιχμηρή δήλωση άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπήρξε κοινός τόπος συνεννόησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κάποιοι έβαλαν την καρέκλα πάνω από το μέλλον του τόπου". Δήλωση που στρεφόταν σαφώς εναντίον του Αντώνη Σαμαρά και της στάσης που κράτησε στη συνεδρίαση. Σύμφωνα με πηγές του ΛΑΟΣ ο κ.Καρατζαφέρης πρότεινε τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίση την κρίση. Πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε "να το δούμε", αλλά προκάλεσε την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά. Στο σημείο αυτό ο κ.καρατζαφέρης φέρεται να είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι εθνικά επικίνδυνος.



Ένταση υπήρξε και μεταξύ του πρωθυπουργού και του Αλέξη Τσίπρα όταν ο Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, του είπε χαρακτηριστικά "μην με αποκαλείς Πινοσέτ".



Η Αλέκα Παπαρήγα στις δηλώσεις της τόνισε ότι ασκείται ωμός εκβιασμός και ιδεολογική τρομοκρατία στο λαό από την κυβέρνηση με διλλήματα που έχουν σκοπό να διευρυνθούν τα κέρδη επιχειρηματικών ομίλων. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στις δηλώσεις του μετά το συμβούλιο των αρχηγών πως ο πρωθυπουργός ζητάει αντιλαϊκή συναίνεση από τα δεξιά.
http://www.iefimerida.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια