Φωτιές άναψαν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ και οι δηλώσεις Τσέτουρα

Στις ενστάσεις και στις διαφωνίες των αγροτών σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ για τα πεπόνια και τη βιομηχανική ντομάτα, προστέθηκε η σκληρή απάντηση σε έντονο ύφος του γεωπόνου του Γραφείου Αγροτικής Οικονομίας Τυχερού κ. Βαγγέλη Δέδογλου προς τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ. Ο κ. Παναγιώτης Τσέτουρας μιλώντας στη «Γνώμη» εξήγησε γιατί υπήρξαν οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις, και υπενθύμισε, πως το φουζάριο δημιουργεί χρόνια προβλήματα στην καλλιέργεια του πεπονιού. Η παρατήρησή του, πως τα στοιχεία που δίνει το Μπενάκειο οφείλονται στο δείγμα που στάλθηκε και ήταν υγιές στάθηκε η αφορμή για τη σκληρή απάντηση του κ.Δέδογλου, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Με αφορμή τα όσα αναφέρει ο κ. Π. Τσέτουρας στην εφημερίδα σας στις 19/05/2011 σχετικά με το δείγμα πεπονιού
που στάλθηκε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ότι προερχόταν από υγιές φυτό, έχω να επισημάνω ότι οι γεωπόνοι της τέως Δ/νσηςς Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Έβρου και νυν Δ/νης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου έχουν ασχοληθεί υπεύθυνα και συστηματικά με την καλλιέργεια του πεπονιού στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και τα δείγματα που εστάλησαν στο  Ινστιτούτο φυσικά και πάρθηκαν από κατεστραμμένα φυτά και όχι από υγιή φυτά όπως ανυπόστατα υποστηρίζει ο κ Τσέτουρας, προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο τη δουλειά και το μόχθο των γεωπόνων της υπηρεσίας μας για μια καλύτερη γεωργία στην περιοχή μας.
Τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις  δεν έχουν θέση στην υπηρεσία μας που άλλωστε έχει αποδείξει έμπρακτα την αυξημένου επιπέδου εξυπηρέτηση των αγροτών εδώ και δεκαετίες. Αν ο κύριος Τσέτουρας έχει εργαστηριακές αναλύσεις που να πιστοποιούν την ύπαρξη ενδημίας φουζαρίου, ας τις δείξει και σε μας. Επειδή εγώ σαν γεωπόνος επιμελήθηκα την λήψη και αποστολή των δειγμάτων πεπονιού από την περιοχή μας είμαι σε θέση να γνωρίζω την ποιότητα του δείγματος που έστειλα.
Άλλωστε από το έγγραφο του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα φυτά είχαν συμπτώματα, (άρα δεν ήταν υγιή), αλλά   οφειλόμενα σε μη παρασιτικά αίτια. Γιατί ενώ 2006,2007,2009 στις αποζημιώσεις δεν προσμετρήθηκε φουζάριο, αυτό λαμβάνεται υπόψη  μόνο το 2008 και το 2010;
Βέβαια όταν οι εκτιμήσεις γίνονται τον Σεπτέμβριο, πολύ αργότερα από τον χρόνο που οι θεομηνίες έλαβαν χώρα, μακροσκοπικά δεν μπορούν να διαγνωστούν πολλά πράγματα και φυσικά το στοιχείο του λάθους έχει μεγάλες πιθανότητες να εμφανιστεί».

Τι είχε υποστηρίξει ο κ.Τσέτουρας 
Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο κ. Τσέτουρας, προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στον Έβρο σημείωσε ότι «η απομείωση γίνεται μόνο για τα αίτια που καλύπτονται από τον κανονισμό ασφάλισης. Ότι δεν καλύπτεται  δεν μπορεί να περάσει. Για τη φουζαρίωση γνωρίζουν οι αγρότες πως ενδημεί εδώ και είκοσι χρόνια στην περιοχή, ενώ το έγγραφο από το Μπενάκειο αφορά δείγμα της περιοχής το οποίο πάρθηκε από υγιές πεπόνι. Οι ασθένειες δεν καλύπτονται, και όπως είναι γνωστό ο οργανισμός δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Οι εκτιμητές κάνουν τη δουλειά τους και οι αγρότες τη δική τους»
http://www.gnomionline.gr 

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ο ΕΛΓΑ είναι μια μεγάλη ιστορία ...όπως λειτουργεί σήμερα!
    Θα κλάψουν μανούλες εάν γίνει κανένα "ντου" από ελεγκτές! Τα ποσά που "μοιράζουν" οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ σε φιλαράκια είναι τεράστια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου