Η Βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα την τροποποίηση του Νόμου 3175/2003 ώστε να γίνει προαιρετική η μέχρι σήμερα υποχρεωτική μελέτη και κατασκευή εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου στις νέες οικοδομές στην περιοχή της Θράκης.
Στην ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι: «Σύμφωνα με τον ν.3175/2003,(ΦΕΚ 207/Α), καθώς και με τις συναφείς εγκυκλίους που εδράζονται στο συγκεκριμένο νόμο, καθορίζεται ως υποχρεωτική η υποβολή μελέτης και η εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων, για τις περιοχές των δήμων που αναφέρονται στο άρθρο 1 του ΠΔ 420/87, όπως αυτό συμπληρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου
30 του νόμου 3175/2003 (ΦΕΚ 207 Α), και δεν εξαιρούνται περιοχές ή τμήματα αυτών, εφόσον δεν γίνεται σχετική αναφορά στο σχετικό νόμο.
Όπως είναι γνωστό το Φυσικό Αέριο είναι ένα καύσιμο φιλικό στο περιβάλλον, χαμηλότερου κόστους και ασφαλέστερο στην χρήση του σε σχέση με τα ήδη χρησιμοποιούμενα. Επίσης είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η έλευση του Φυσικού Αερίου στην περιοχή της Θράκης αποτελεί κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας και η χρήση του σε μεγαλύτερη έκταση είναι επιθυμητή. Δυστυχώς όμως παρά το γεγονός ότι η Θράκη είναι ενεργειακός κόμβος, από την πλευρά της ΔΕΠΑ δεν υπήρξε χρονοδιάγραμμα, όπως δεν υπάρχει ακόμα και σήμερα, για το πότε θα τροφοδοτηθούν με αέριο οι δήμοι της περιοχής. Για την έναρξη εφαρμογής όμως της αστικής χρήσης είναι απαραίτητη η συγκρότηση των τοπικών Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) καθώς και η μελέτη και η κατασκευή των τοπικών αστικών δικτύων. Επίσης είναι απαραίτητη η ύπαρξη εγκαταστάσεων κατανάλωσης Φυσικού Αερίου. Στην παρούσα φάση έχει διαπιστωθεί ότι εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να προωθείται μόνο ο δεύτερος όρος ενώ η ολοκλήρωση του πρώτου δεν έχει ορατό χρονικό ορίζοντα.
Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και η οικονομική επιβάρυνση με την υποχρεωτική μελέτη και κατασκευή εγκαταστάσεων φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές πολλών Δήμων της Θράκης έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα την έλλειψη ανταποδοτικών ωφελειών προς τους πολίτες που έχουν κατασκευάσει κτίσματα, και μηδενική ωριμότητα εφαρμογής του μέτρου. Με συνέπεια οι εγκαταστάσεις αερίου στις νέες οικοδομές να απαξιώνονταν από το χρόνο μέχρι να έρθει ο καιρός να χρησιμοποιηθούν και οι υποψήφιοι κατασκευαστές οικοδομών να επιβαρύνονται με έξοδα αλλά και γραφειοκρατικές και χρονικές καθυστερήσεις σε μια μάλιστα δύσκολη οικονομική περίοδο.
Η διαδικασία εφαρμογής της μελέτης και κατασκευής εγκαταστάσεων Φυσικού Αερίου που νομοθετήθηκε, δεν λαμβάνει υπόψη καμία τοπική ιδιαιτερότητα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ορθολογική. Οι μελέτες στέλνονται για έγκριση στην Αθήνα, (λόγω του ότι η ΔΕΠΑ δεν θέλησε να κάνει περιφερειακά κλιμάκια μέχρι να ιδρυθεί η ΕΠΑ), και στη συνέχεια οι μελέτες ελέγχονται από την υπηρεσία σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ, ανά 3 με 4 εβδομάδες (χρόνος απαραίτητος για να συσσωρευτεί ικανός αριθμός κτιρίων, ώστε να επισκεφθεί την περιοχή το κλιμάκιο της ΔΕΠΑ από την Αθήνα) γίνονται αυτοψίες των εγκαταστάσεων».
Τέλος η κα. Ε. Τσιαούση τονίζει ότι: «Η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελεί αδήριτη ανάγκη, γι’ αυτό και θα πρέπει να προχωρήσετε άμεσα σε τροποποίηση της συγκεκριμένης διαδικασίας διότι πλέον στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, τέτοιου είδους οικονομικές επιβαρύνσεις με ξεπερασμένες τεχνικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις έχουν δημιουργήσει αναστάτωση στους κατοίκους της Θράκης. Το γεγονός ότι στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους εντάχθηκαν οικισμοί, που, εκ των πραγμάτων, δεν θα πάρουν ποτέ φυσικό αέριο, έχει εντείνει την αμφισβήτηση των κατοίκων ότι το φυσικό αέριο δεν θα φτάσει ποτέ στις πόλεις τους ή στην καλύτερη περίπτωση μετά από μία 15ετία. Δεν είναι δυνατό να σπαταλιέται ακόμη και ένα ευρώ, χωρίς να έχει μέχρι σήμερα εξασφαλιστεί η κατασκευή δικτύων πόλης, έτσι ώστε να έχουν νόημα οι διαδικασίες και τα έξοδα στα οποία υποχρεώνεται ο πολίτης».
Με την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει την κυρία Υπουργό:
- Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να τροποποιηθεί ο Νόμος 3175/2003 ώστε να γίνει προαιρετική η μέχρι σήμερα υποχρεωτική μελέτη και κατασκευή εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στις νέες οικοδομές στην περιοχή της Θράκης;
- Σκοπεύετε να λάβετε υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, ώστε η υποχρεωτική εφαρμογή κατασκευής εγκαταστάσεων φυσικού αερίου να απαιτείται μόνο στα Πολεοδομικά Συγκροτήματα της περιοχής, όπου είναι εφικτό να εφαρμοστεί η αστική – οικιακή κατανάλωση, (μιάς και το τμήμα αστικής-οικιακής κατανάλωσης αποδεδειγμένα είναι το λιγότερο κερδοφόρο τμήμα της επιχείρησης);
- Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε η εφαρμογή του μέτρου να γίνει μετά την σύσταση της ΕΠΑ και την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, η οποία τεκμηριώνεται με την δημοπράτηση των μελετών δικτύων πόλης;
- Σκοπεύετε να προωθήσετε την επιτάχυνση από την ΔΕΠΑ των διαδικασιών συγκρότησης ΕΠΑ στην περιοχή;
1 Σχόλια
Μάλλον η Βουλευτής Έβρου κ. Τσιαούση δεν ενημερώθηκε για το έγγραφο του υφυπουργού κ. Μανιάτη ότι συστήνεται εταιρεία ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη διανομή και προμήθεια του φυσικού αερίου στη περιοχή μας. Ο δε διαγωνισμός δημοσιεύτηκε ή πρόκειται να δημοσιευθεί σύντομα. Τέτοιες ερωτήσεις που στηρίζουν προσωπικά συμφέροντα αν συνεχίσουν να κατατίθενται στη βουλή, νομίζω καμιά εταιρεία δεν θα ενδιαφερθεί να έρθει στη Θράκη. Χωρίς πελατολόγιο τι να έρθει να κάνει. Η δαπάνη εγκατάστασης του εσωτερικού δικτύου είναι μηδαμινή μπρός στο κόστος κατασκευής. Αν γίνει μερεμέτι δίκτυο το κόστος είναι τουλάχιστο τριπλάσιο. Μετά το φυσικό αέριο δεν είναι μόνο για οικιακή χρήση, η μεγάλη κατανάλωση γίνεται στις βιομηχανίες στα θερμοκήπια στα ποιμνιοστάσια στα δημόσια κτίρια. Κατά το πρόσφατο (ΝΔ) παρελθόν με διάφορες αποφάσεις παράνομες πολιτικών «καταργήθηκε» η υποχρεωτική κατασκευή των δικτύων,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι ο προσεχής χειμώνας θα είναι πανάκριβος ή απλησίαστος για τα νοικοκυριά.
Δεν υπήρξε πελατολόγιο.
Πως θα γίνουμε ανταγωνιστική χώρα κ. Τσιαούση, με τα ΔΕΝ και ΟΧΙ και τα ΕΑΝ σε κάθε καινοτόμα προσπάθεια, το πρόσημο της προόδου θα είναι πάντοτε «ελλειμματικό».
Μέχρι το τέλος του έτους η ίδρυση της ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
5.4.11
Μέχρι τα τέλη του 2011 θα ολοκληρωθεί η ίδρυση της Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ΑΕ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ).
Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν, οι δραστηριότητες διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελούν το αντικείμενο της υπό σύσταση εταιρείας ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ΑΕ.
Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τον προγραμματισμό, τη μελέτη, το σχεδιασμό, την κατασκευή και την εκμετάλλευση συστήματος διανομής φυσικού αερίου καθώς και την πώληση φυσικού αερίου σε οικιακούς καταναλωτές, σε παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, σε βιομηχανικούς και άλλους χρήστες.
Αναφέρεται επίσης ότι για τη διαδικασία σύστασης των ΕΠΑ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ΕΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας και ΕΠΑ Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας, προβλέπεται η διενέργεια διαγωνισμών από τη ΔΕΠΑ ΑΕ για την ανάδειξη αντίστοιχων ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο τους.
Ο κ. Μανιάτης ενημερώνει ότι για την προώθηση των σχετικών ενεργειών δρομολογήθηκαν ήδη νομοθετικές ρυθμίσεις και επίκειται η ψήφισή τους στη Βουλή. «Η ΔΕΠΑ ΑΕ που έχει την ευθύνη της δημιουργίας και λειτουργίας των νέων αυτών εταιρειών εκτιμά ότι η ίδρυσή τους θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2011 και θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2012», μεταφέρει την εκτίμηση της ΔΕΠΑ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Εξάλλου με έγγραφο της ΔΕΠΑ ενημερώνεται ο κ. Χατζηοσμάν ότι το δίκτυο που ήδη λειτουργεί στην περιοχή, μπορεί να τροφοδοτήσει άμεσα τους μη οικιακούς καταναλωτές που βρίσκονται επί της διαδρομής του. Πέραν όμως της λειτουργίας αυτού του δικτύου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η ΔΕΠΑ, ολοκληρώνουν τις διαδικασίες ίδρυσης της περιφερειακής εταιρείας παροχής αερίου, με την επωνυμία Εταιρεία Παροχής Αερίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα βρίσκεται σε λειτουργία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, μετά από καθυστερήσεις και αναβολές 6 περίπου ετών.
Μέσω της περιφερειακής αυτής εταιρείας αερίου, προωθείται η περαιτέρω επέκταση των υποδομών αερίου στο νομό Ροδόπης, δίδοντας έμφαση κυρίως στην οικιακή, επαγγελματική και βιοτεχνική-βιομηχανική χρήση.
Για τον λόγο αυτό, κατά την τετραετία 2012-215, στην περιοχή της Κομοτηνής, προβλέπονται επενδύσεις ύψους 6.000.000 ευρώ για την κατασκευή περίπου 110 χιλιομέτρων νέων δικτύων αερίου, τα οποία είναι σε θέση να τροφοδοτήσουν το σύνολο σχεδόν των καταναλώσεων της περιοχής.
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου