Από τον Έβρο στη Γερμανία

Ένας επιτυχημένος συνεταιρισμός, αυτός των σπαραγγοπαραγωγών Νέας Βύσσας, εξάγει το σύνολο της παραγωγής του και κάνει τζίρο που θα ζήλευαν πολλές μεσαίες επιχειρήσεις.
Μαθήματα συνεργασίας και αγροτικής οικονομίας παραδίδει ένα παραμεθόριο χωριό 500 κατοίκων, η Νέα Βύσσα στη Θράκη. Οι κάτοικοί της κατάφεραν να συνεννοηθούν και να δουλέψουν μαζί για ένα κοινό στόχο. Δημιούργησαν τον συνεταιρισμό σπαραγγοπαραγωγών, εντάχθηκαν σύσσωμοι στις τάξεις του και ξεκίνησαν μια δύσκολη και επίπονη καλλιέργεια, αυτήν των σπαραγγιών.

image

image

Εξ αρχής ο προσανατολισμός τους ήταν εξαγωγικός, καθώς τα σπαράγγια δεν είναι ένα προϊόν που καταναλώνεται πολύ στην ελληνική αγορά. Σήμερα ο συνεταιρισμός τους κάνει έναν ετήσιο τζίρο που θα τον ζήλευαν και μεσαίες ακόμη επιχειρήσεις. Τα έχουν καταφέρει τόσο καλά, ώστε να εξάγουν το σύνολο της παραγωγής τους στη Γερμανία. Οι κάτοικοι έχουν ένα σοβαρό εισόδημα και τη χαρά να βλέπουν το «πείραμά» τους να στέφεται από απόλυτη επιτυχία. Ενα παραμεθόριο χωριό που, αντί να ακολουθήσει τον κανόνα της ερήμωσης και της εγκατάλειψης, μέσα από τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία των κατοίκων κατάφερε σήμερα να αποτελεί πρότυπο όχι μόνον παραγωγής, αλλά και εξαγωγών. Ο «Γαστρονόμος» τους βράβευσε, ως ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.

Αγροτικός Συνεταιρισµός Σπαραγγοπαραγωγών Νέας Βύσσας, Νέα Βύσσα Θράκης.

image
Το βραβείο απένειμε ο κ. Στέλιος Ροζάκης, αν. καθηγητής Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
gastronomos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια