Ερώτηση Μαρίνου Ουζουνίδη για την πώληση της παραλίας του ΕΟΤ σε ιδιώτες

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: «Παραχώρηση της έκτασης του ΕΟΤ από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες»


Με την από 03/06/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την παραχώρηση της έκτασης του ΕΟΤ από το ΤΑΙΠΕΔ σε ιδιώτες.
Εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2014 αναφέρει σημαντικά έσοδα που αναμένεται να προέλθουν από ιδιωτικοποιήσεις εδαφικών εκτάσεων στις οποίες θα προβεί το ΤΑΙΠΕΔ. Μία από τις εκτάσεις αυτές, είναι ο χώρος του ΕΟΤ στην Αλεξανδρούπολη, μία έκταση 150 περίπου στρεμμάτων, που είχε μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με την υποχρέωση τη βελτίωση των εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς όφελος των κατοίκων της πόλης και όλης της γύρω περιοχής. Η δεύτερη έκταση προς πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ είναι ένας χώρος 17 στρεμμάτων στον οποίο κατασκευάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Οι παραπάνω δύο εκτάσεις έχουν σημαντική αξία τόσο εμπορική όσο και για τον τουρισμό, τη διασκέδαση και την άθληση και η πώλησή τους δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντισταθμίσει τα οφέλη που προκύπτουν από τη μέχρι σήμερα διαχείρισή τους.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΚΕ

Προς κ. Υπουργό Οικονομικών

Κ. Υπουργέ,
Ήδη από τις 21.11.2013 το Δημοτικό κάμπινγκ της Αλεξανδρούπολης, μια έκταση 151.359τ.μ. που εδώ και χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ).

Το Δημοτικό Κάμπινγκ αποτελεί μια έκταση - «φιλέτο», η οποία προσφέρει αναψυχή, πολιτισμό και απόλαυση σε όλο τον Έβρο. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος του ΕΟΤ, όπου στεγάζεται το κάμπινγκ, παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης για 50 χρόνια στις 9 Μαρτίου 1987, -με την υποχρέωση να προβεί ο Δήμος σε ορισμένα έργα υποδομής και να συντηρεί το χώρο με δικές του δαπάνες, όπως και έγινε-. Προς το σκοπό αυτό υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΕΟΤ του Δήμου και της ΔΕΠΕΑ που κατασκεύασε τα έργα.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από τότε μέχρι σήμερα, αρχικά με την ΔΗΤΕΑ και σήμερα με την ΤΙΕΔΑ Α.Ε. αφού επένδυσε σημαντικό κεφάλαιο για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αξιοποιεί τις εγκαταστάσεις σε όφελος των κατοίκων της πόλης, του Έβρου, της Θράκης και όλης της χώρας. Στα 150 περίπου στρέμματα περιλαμβάνονται:
  •  Η Δημοτική Πλαζ  η οποία φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι με πολύ φθηνό εισιτήριο τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα από όλη τη Θράκη.
  • Το CAMPING, ένα από τα καλύτερα της χώρας φιλοξενούνται Έλληνες και ξένοι τουρίστες, κατασκηνωτές, διερχόμενοι με χαμηλές τιμές και υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών.
  • Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής φιλοξενεί οικογένειες, παιδιά, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
  • Θερινός κινηματογράφος «ΦΛΟΙΣΒΟΣ», όπου κάθε καλοκαίρι παρουσιάζονται οι καλύτερες ταινίες της σαιζόν από την ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ και την ΤΙΕΔΑ.
  • Στον χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων «Μαρακάνα» γυμνάζονται καθημερινά δεκάδες παιδιά του ιστορικού συλλόγου ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης ο οποίος δαπάνησε χιλιάδες ευρώ για να δημιουργήσει ένα αξιοθαύμαστο αθλητικό κέντρο για τη νεολαία της πόλης μας σε ένα χώρο μέχρι πρότινος τελείως εγκαταλειμμένο και αναξιοποίητο.

Αυτός ο χώρος δηλαδή μαζί με τις εγκαταστάσεις που έχει, αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, διεξόδου, τουρισμού, διασκέδασης και άθλησης για την τοπική κοινωνία. Αυτόν τον χώρο που η αξία του είναι τεράστια, μια που εντάσσεται στο σχέδιο πόλης και ο συντελεστής δόμησης που αποκτά, σε συνδυασμό με τη θέση του, ανεβάζει σε τεράστια ύψη την εμπορική αξία.

Οι διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν ότι το ισχύον καθεστώς διαχείρισης του Κάμπινγκ από το Δήμο Αλεξανδρούπολης θα παραμείνει ως έχει. Ωστόσο, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2014 αναφέρει χαρακτηριστικά ως στόχο, έσοδα 3,560 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες θα προβεί το ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία είναι εδαφικές εκτάσεις, που, εκ των πραγμάτων, απαιτούν σημαντικό χρόνο προκειμένου να διαμορφωθούν προς αξιοποίηση. Σημαντικά έσοδα αναμένεται ότι θα προέλθουν από ένα υποσύνολο 3.000 ακινήτων.”

Επιπλέον, στην επίσημη ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι μέρος της έκτασης είναι προς παραχώρηση, πράγμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του Προέδρου του Ταμείου.

Τέλος, προς πώληση βρίσκεται και η γειτονική έκταση 17 στρεμμάτων στην οποία κατασκευάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, προτείνεται να χρησιμοποιηθεί ως κατοικίες - διαμερίσματα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  1. Αληθεύει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει την παραχώρηση της έκτασης του ΕΟΤ σε ιδιώτες;
  2. Εάν ναι, ποιές ακριβώς εκτάσεις περιλαμβάνονται στο σχέδιο παραχώρησης του Ταμείου; Περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, και η έκταση στην οποία κατασκευάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο;
  3. Ποιά ακριβώς υπολογίζεται να είναι τα αντισταθμιστικά ωφέλη προς το Δημόσιο από μια επικείμενη πώληση; Έχετε προβεί σε μια μελέτη, όπου αποδεικνύεται ότι τα έσοδα από μια πώληση θα είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα που προκύπτουν από τη μέχρι σήμερα διαχείριση της έκτασης;

Παρακαλείσθε, επίσης, όπως μας καταθέσετε οποιοδήποτε έγγραφο προκύπτει από τα παραπάνω ερωτήματα και στηρίζει τη βασιμότητα των δοθέντων απαντήσεων.

Αθήνα, 03.06.2014
Ο ερωτών βουλευτής
Ουζουνίδης Μαρίνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια