Όταν ο υφυπουργός Μεταφορών έστελνε συστατικές επιστολές για τον διοικητή με το ψεύτικο πτυχίο

Του Μάριου Αραβαντινού
Διοικητής του νοσοκομείου Γρεβενών από το Νοέμβριο του 2013, όταν διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Άδωνη Γεωργιάδη, ήταν ο Θεόδωρος Κουκάκης, ο οποίος παύθηκε με απόφαση του νέου υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη στις 4 Ιουλίου, όταν αποκαλύφθηκε, μετά από έλεγχο της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας έπειτα από καταγγελία κατοίκων της Πτολεμαΐδας και της Κοζάνης, ότι κατείχε ψεύτικους τίτλους σπουδών και δίπλωμα ειδικότητας, τα οποία είχαν εκδοθεί στο όνομα εξαδέλφου του, με το ίδιο ονοματεπώνυμο αλλά με διαφορετικό τόπο και ημερομηνία γέννησης.
Το εντυπωσιακό στην περίπτωσή του Κουκάκη, ο οποίος είναι εκτελωνιστής στο επάγγελμα, πέρα από το ότι κατάφερνε με πτυχίο ψυχολογίας που εμφάνιζε ως δικό του να αποκτά σημαντικές θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι και το γεγονός ότι λάμβανε συστάσεις από σημαίνοντα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται στο βιογραφικό του. Ο ίδιος άλλωστε υπήρξε στέλεχος του κόμματος και υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2012 στην Κοζάνη.
Ο Θεόδωρος Κουκάκης είχε διατελέσει τα προηγούμενα χρόνια, από το 2008 έως το 2010 υποδιοικητής και του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, θέση στην οποία τον είχε διορίσει ο τότε υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Είναι αξιοσημείωτο όμως το γεγονός ότι την περίοδο εκείνη ο Κουκάκης απολάμβανε της στήριξης βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή του, ο οποίος δεν είχε διστάσει να κάνει συστάσεις για λογαριασμό του στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Πρόκειται για τον σημερινό υφυπουργό Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, ο οποίος σημείωνε σε επιστολή του με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου 2008: «Αξιότιμε κύριε υπουργέ, σπεύδω να επιβεβαιώσω την πρότασή μου για την ανάθεση των καθηκόντων του διοικητή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας στο αξιότιμο, ενάρετο και ικανότατο στέλεχος τόσο της πόλης Πτολεμαΐδας όσο και της ευρύτερης περιφέρειας, κύριο Θεόδωρο Ηλία Κουκάκη. Σας διαβεβαιώνω ότι τα οργανωτικά και διοικητικά προσόντα της αναφερόμενης προσωπικότητας θα ξεπεράσουν τα προσδοκώμενα για την ανωτέρω θέση». «Ελπίζω ότι  θα εκτιμήσετε την παράκλησή μου», κατέληγε η επιστολή.
Η παρέμβαση του νυν υφυπουργού Μεταφορών, ο οποίος πιθανώς δεν γνώριζε την εποχή εκείνη ότι ο κατά τα λεγόμενά του ενάρετος πολίτης, διέθετε ψεύτικο πτυχίο, ήταν όπως αποδείχθηκε καθοριστική για την τοποθέτηση του Θεόδωρου Κουκάκη στην κεφαλή του νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας. Ήταν όμως και ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο ορισμένοι πολιτικοί, αντιλαμβάνονται τον δημόσιο τομέα, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει μετατραπεί σε παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση φίλων και συμφερόντων. 
Η συστατική επιστολή του Μ. Παπαδόπουλου
mpodosakeioepistoli.jpg
Καταγγελίες που έμειναν αναπάντητες
Η υπόθεση Κουκάκη δεν είναι η μοναδική που εκθέτει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Είχε προηγηθεί η περίπτωση της διοικήτριας του νοσοκομείου «Έλενα» η οποία επίσης απομακρύνθηκε από τη θέση της τον περασμένο Απρίλιο όταν αποκαλύφθηκε ότι διέθετε πλαστούς τίτλους σπουδών, αλλά και του διευθυντή του πολυδύναμου ιατρείου της Σκύρου, ο οποίος υπηρετούσε σε αυτή τη θέση επί 13 χρόνια, χωρίς να διαθέτει πτυχίο ιατρικής.  Είναι παράλληλα γνωστή η προ μηνών επιστολή της Εταιρίας Management Υπηρεσιών Υγείας, η οποία έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι διοικητές νοσοκομείων οι οποίοι έχουν εμφανίσει πλαστούς τίτλους σπουδών και κατήγγειλε τον πρώην υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη ότι διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι όλα τα πτυχία έχουν ελεγχθεί, πράγμα το οποίο όπως φαίνεται δεν ίσχυε.
Στο μεταξύ, ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, είχαν εκφραστεί υπόνοιες για τη μη τήρηση των προβλεπόμενων διαφανών διαδικασιών αναφορικά με τον διορισμό διοικητών. Σε σχετική ερώτησή της προς τον Άδωνη Γεωργιάδη, η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή ζητούσε να ενημερωθεί μεταξύ άλλων για τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη για τον διορισμό των διοικητών, για τα προσόντα που πληρούν οι διορισμένοι διοικητές στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό των Γρεβενών κ.α.
Ο τότε υπουργός Υγείας δεν ανταποκρίθηκε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση ακόμη κι όταν η κ. Μακρή του απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία του ζητούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και να απαντήσει σε συνολικά πέντε ερωτήσεις που άπτονταν των αρμοδιοτήτων του.
«Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ποτέ δεν απάντησε στη σχετική ερώτηση, διότι προφανώς γνώριζε ότι υπήρχαν παρανομίες και παρατυπίες στην κατάθεση των δικαιολογητικών, όπως αποδείχθηκε και με την περίπτωση του διοικητή του νοσοκομείου Γρεβενών, ο οποίος απολύθηκε διότι τα στοιχεία του πτυχίου του δεν ανταποκρινόταν στον ίδιο αλλά σε συγγενικό του πρόσωπο», αναφέρει σχετικά η Ραχήλ Μακρή και συμπληρώνει αναφορικά με τον υφυπουργό Μεταφορών, ο οποίος έστελνε συστατικές επιστολές για τον πρώην διοικητή των νοσοκομείου Γρεβενών: «Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν τόσο σίγουρος για το ποιόν και την ηθική υπόσταση του συγκεκριμένου ατόμου που παρείχε ακόμα και συστατική επιστολή με την οποία διαβεβαίωνε την αξία της συγκεκριμένης επιλογής. Δεν γνωρίζουμε εάν πρέπει να αναγνωρίσουμε μειωμένο καταλογισμό στον κ. Παπαδόπουλο ο οποίος μπορεί να παρασύρθηκε από τον υπόλοιπο συρφετό διαφθοράς της Νέας Δημοκρατίας, αλλά γνωρίζουμε ότι από δω θα πρέπει να μην εκδίδει επιστολές με μόνο κριτήριο την ψηφοθηρία».
«Όσο για τον κύριο Γεωργιάδη αποκαλύπτεται πλέον περίτρανα ότι γνώριζε πολύ καλά το βόλεμα των κομματικών τους παιδιών γι αυτό δεν απαντούσε στις ερωτήσεις μου και τις επιστολές μου» καταλήγει η βουλευτής. 
Η ανάκληση διορισμού του Θ. Κουκάκη, όπως τη δημοσίευσε το kozan.gr
anaklisi_diorismou.jpg

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια