ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΜ-Θ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗ ΧΑΛΚΗ


«ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΓΩ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ, ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΩ ΣΑΝ ΕΡΓΑΤΗΣ, ΟΣΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ»

Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Θράκη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και Περιφερειακός Σύμβουλος επικεφαλής του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, έκανε την εξής δήλωση, με πολλές αναφορές στην μακρόχρονη γνωριμία τους:


«Είναι πολλαπλή η χαρά που αισθάνομαι για την επίσκεψη του Παναγιώτατου στη Θράκη.


Ως ορθόδοξος χριστιανός τον καλωσορίζω σε μία Περιφέρεια, όπου η Εκκλησία επιτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά με απόλυτο σεβασμό στους μουσουλμάνους αδελφούς μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι Έλληνες Πομάκοι.


Ως Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου τον καλωσορίζω σε μία Περιφέρεια, με πολλά ευαίσθητα εθνικά θέματα, που Εκείνος μπορεί να καταλάβει πάρα πολύ καλά, αγωνιζόμενος από το Φανάρι, για την Ορθοδοξία.


Ως ΑΜ-Θ Περιφερειακός Σύμβουλος τον καλωσορίζω εκ μέρους όλων των στελεχών και συνεργατών μου του Συνδυασμού εθνικού σκοπού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ, τον οποίο δημιουργήσαμε για να κρατάμε ψηλά την ελληνική σημαία σε καιρούς που οι σκέψεις και οι ενέργειες της Άγκυρας για τη Θράκη, έχουν ξεπεράσει κάθε κόκκινη γραμμή.


Τέλος τον καλωσορίζω με την σχέση της ειλικρινούς φιλίας που μας συνδέει περισσότερο από δύο δεκαετίες και ευγνώμων που μου είχε κάνει την μεγάλη τιμή στο Πατριαρχείο να δώσει τα ονόματα Μαρία - Τερέζα στην μοναδική μου κόρη, όταν ήταν μόλις 40 ημερών.


Με τον Παναγιώτατο γνωρίζομαι 22 χρόνια, από τότε που ενθρονίστηκε ως ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ήμουν, μάλιστα, ο πρώτος δημοσιογράφος που του έκανε μια ιστορική τηλεοπτική συνέντευξη διάρκειας μίας ώρας, με γυρίσματα και στο Φανάρι και στη Σχολή της Χάλκης.


Ήταν μία πολυδάπανη παραγωγή του ΑΝΤ1, η προετοιμασία της οποίας κράτησε πάνω από δύο μήνες, χρειάστηκε να κάνω πέντε ταξίδια στην Κωνσταντινούπολη μέχρι να κερδίσω την εμπιστοσύνη του και να αποδεχθεί τη συνέντευξη, τα γυρίσματα κράτησαν τρεις ολόκληρες ημέρες και τα 12 μέλη των δύο συνεργείων που χρησιμοποίησα τα έφερα από την Αθήνα, μια που οι Τούρκοι, τότε, δεν έδειχναν ιδιαίτερη διάθεση για να μας παράσχουν τεχνική συνδρομή.


Θυμάμαι, μάλιστα, ότι με διάφορα προσχήματα μας κράτησαν ατελείωτες ώρες στο αεροδρόμιο και δεν μας έδιναν άδεια εισόδου στην Κωνσταντινούπολη, μέχρι που παρενέβη η τότε Υφυπουργός Εξωτερικών Βιργινία Τσουδερού.


Πάντως, ανεξάρτητα και από τη δική του ταλαιπωρία στα γυρίσματα, ο Παναγιώτατος θυμάται με ιδιαίτερη ικανοποίηση το τηλεοπτικό αποτέλεσμα εκείνου του εγχειρήματος. Τα λεγόμενά του ήταν το απόλυτο προφίλ του, το οποίο δεν έχει αλλοιωθεί μέχρι σήμερα, παραμένοντας μία προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, παγκόσμιας εμβέλειας.


Θυμάμαι, ότι όλες τις σκηνές που είχαν κίνηση, όπως το περπάτημά μας στο Φανάρι ή στη βιβλιοθήκη της Χάλκης κι άλλες πολλές, ο Παναγιώτατος ζητούσε να τις «προβάρει» και μία και δύο φορές, για να είναι απόλυτα σίγουρος για το αποτέλεσμα.


Όταν μάλιστα τον είχα ρωτήσει κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αν τον κουράζει η διαδικασία, μου είχε δώσει την εξής εκπληκτική απάντηση:


«Αν θέλετε να βγάλετε Πατριάρχη στην εκπομπή, αυτό να είναι το αποτέλεσμα στην οθόνη, τότε πρέπει τώρα, στα γυρίσματα, να δουλέψω σαν εργάτης!»


Αυτή η φράση του δείχνει πόσο εργασιομανής και τελειομανής είναι. Αλλά και απόλυτα μεθοδικός. Όπως και πολύ ταπεινός στις σχέσεις του με τον κόσμο. Κάτι που σίγουρα θα το νοιώσουν όλοι όσοι τον γνωρίσουν από κοντά σε αυτή την ευλογημένη επίσκεψή του στη Θράκη.


Α, και κάτι ακόμα από εκείνα τα γυρίσματα. Πριν το τελικό γύρισμα της κάθε σκηνής, ρωτούσε τον σκηνοθέτη Γιώργο Νταούλη, αν είχε γίνει... balance στις δύο κάμερες που μας ακολουθούσαν! Είχε μάθει και το balance, την ρύθμιση των χρωμάτων της εικόνας! Απίστευτος...


Στην τελευταία μας συνάντηση στο Γραφείο του στο Φανάρι, πέρυσι τέτοια εποχή, ο Παναγιώτατος, μου είχε ζητήσει κάτι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ σημαντικό: Μέσω των δημοσιογραφικών και βουλευτικών δραστηριοτήτων μου, να παρακινώ όσο γίνεται περισσότερους Έλληνες να επισκέπτονται το Φανάρι και αν μπορούν να τελούν εκεί ακόμα και τα Μυστήρια του Γάμου ή της Βάπτισης, διότι η έλευση και η δραστηριότητα των Ορθόδοξων Χριστιανών στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στέλνει μηνύματα και το βοηθά πολλαπλά, για λόγους που είναι απόλυτα αντιληπτοί».


Ο Τέρενς Κουίκ, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα του Παναγιώτατου στη Ροδόπη και τη Ξάνθη. Στον Έβρο σε όλες τις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ και τον Περιφερειακό Συνδυασμό ΜΑ.ΘΡΑ.ΕΛ. ο Βουλευτής Μαρίνος Ουζουνίδης.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια