Κώστας Μπέζας ο Έλληνας που υποστηρίζει ότι το ποδόσφαιρο προβλέπεται με τα μαθηματικά

Στην χώρα που γεννήθηκε ο Πυθαγόρας και ο Ευκλείδης, όπου οι αριθμοί απέκτησαν ήχους και έγιναν μουσική,  ένας "Έλληνας αθλητικός συντάκτης ξόδεψε μια δεκαετία σχεδόν  για  να εντοπίσει την απρόσμενη σχέση των μαθηματικών με το ποδόσφαιρο.  Αντιμέτωπος με την κρίση των μέσων ενημέρωσης και την ανεργία που προκλήθηκε  στον κλάδο αυτόν, ο Αθηναίος Κώστας Μπέζας αποφάσισε να ερευνήσει το ενδεχόμενο  πίσω από τις γραμμές του γηπέδου και πέρα από την απόδοση των ομάδων, ένα σταθερό μαθηματικό μοντέλο να προκαλεί  την επικράτηση των εκπλήξεων και των ανατροπών στο ποδόσφαιρο.
Εξέδωσε  έτσι τον  περασμένο Ιανουάριο  και ανέβασε στο Ιtunes της APPLE,  το βιβλίο  με τίτλο «οι μαγικοί αριθμοί του ποδοσφαίρου» υποστηρίζοντας  ότι τελικά το ποδόσφαιρο πριμοδοτεί σταθερά το απροσδόκητο και λειτουργεί υπέρ των αδύναμων ομάδων και εναντίον των δυνατών. 

Το βιβλίο μπήκε  σύντομα σε όλες τις προθήκες των 46 βιβλιοπωλείων PUBLIC σε  Ελλάδα και Κύπρο. Πλέον κυκλοφορεί στην Ολλανδία και σε σε 31 ακόμη χώρες μεταφρασμένο και στα αγγλικά (Football's Magic Numbers) και σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία.


Ο συγγραφέας έτοιμος να παρουσιάσει τη μέθοδο του εξήγησε στη εφημερίδα μας  πως ξεκίνησε την έρευνα αυτήν και που κατέληξε.

Ξεκίνησα λίγο μετά την κατάκτηση του EURO από την Ελλάδα το 2004, όταν και βρέθηκα αντιμέτωπος με την κρίση των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Έγραφα προβλέψεις ποδοσφαιρικών αγώνων για ημερήσιες εφημερίδες και έκανα αθλητικό ρεπορτάζ στην τηλεόραση. Η επιτυχία της Εθνικής ομάδας με έκανε να αναζητήσω το μυστικό των εκπλήξεων. 

Πως κατευθυνθήκατε σε αυτή την επιλογή να ασχοληθείτε δηλαδή με τα μαθηματικά και το ποδόσφαιρο. Πως και γιατί αποφασίσατε να τα συνδυάσετε;

Αντιλήφθηκα ότι το ποδόσφαιρο δεν γίνεται να προβλεφθεί με ποδοσφαιρικούς  ή τεχνικούς όρους.  Κάπως έτσι είναι αλήθεια ότι  προετοιμάζεται ή έστω αναλύεται αλλά δεν προβλέπεται κατά τον ίδιο τρόπο. Ταυτόχρονα διαπίστωσα ότι το άθλημα δεν υπακούει στο αναμενόμενο. Η αντίθετη στρατηγική, δηλαδή η προσπάθεια να εντοπιστεί πότε και που θα παρουσιαστεί η έκπληξη,  μου φαινόταν πιο ελκυστική  αλλά και προκλητική. Όπως ακριβώς η μετεωρολογία είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έτσι και στο ποδόσφαιρο αξίζει να αναζητηθεί το αδύνατο σενάριο και όχι το πιθανό. 

Είχατε κάποια σχέση με τα μαθηματικά και επιχειρήσατε αυτή την προσέγγιση;

Όχι καμία  άμεση σχέση δεν είχα μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο μελετώντας με τα χρόνια  τον Πυθαγόρα και την σημασία που έδωσε στη αξία των αριθμών και των μαθηματικών, πείστηκα βαθιά ότι οι αριθμοί καθορίζουν και εξηγούν πολλά πράγματα στη ζωή μας. Αποτελούν σημάδια αλλά και κλειδιά. 

Και από που ξεκινήσατε;

Ξεκίνησα να εξετάζω πρώτα  δεδομένα που προέκυπταν από την εξέταση του γεωμετρικού σχήματος του γηπέδου του ορθογώνιου παραλληλόγραμμου. Στη συνέχεια εντόπισα σχέση του σχήματος με την χρυσή τομή, την ακολουθία Φιμπονάτσι κ.λ.π. Και τελικά  μαγεύτηκα από τις ιδιότητες του νόμου του Μπένφορντ όταν εξέτασα την συρραφή των εμπειριών κάθε ομάδος δηλαδή την πρόοφατη  φόρμα της σε σύγκριση με την επόμενη αντίπαλο της.  

Έχετε καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα;
Κοιτάξτε όσο οι νόμοι των  μαθηματικών ασχολούνται με την πραγματικότητα δεν είναι σίγουροι και όσοι είναι σίγουροι δεν ασχολούνται με αυτήν είπε κάποτε ο Αϊνστάιν, οπότε θα μου επιτρέψετε να υποστηρίξω ότι τα συμπεράσματα που φιλοξενούνται στο βιβλίο είναι ισχυρά αλλά όχι ακλόνητα. Το ποδόσφαιρο έχει πολλές μεταβλητές, εμπλέκονται παράγοντες και άνθρωποι, φυσικά φαινόμενα κ.λ.π Οπότε χρειάζεται επιφυλακτικότητα  στις απόλυτες λέξεις διότι η μαγεία του οφείλεται ακριβώς στην δυσκολία του. Το ποδόσφαιρο δεν αντέχει σε απαιτήσεις, παρά μόνο σε προσδοκίες.

Τελικά τι πιστεύετε για την μέθοδο αυτή που έχετε εντοπίσει; Μπορεί να εξηγήσει και να προβλέψει το ποδόσφαιρο;

Προσπάθησα να εξετάσω την πιθανότητα το ποδόσφαιρο να υπακούει σε αριθμητικές ακολουθίες και επιχείρησα να το αποδείξω με απλά μαθηματικά κατανοητά σε όλους. Η απόδειξη του βιβλίου είναι η πραγματικότητα. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι εφόσον το διαβάσει και το κατανοήσει κανείς θα προβλέπει σταθερά αλλά όχι απόλυτα το ποδόσφαιρο καλύτερα κάποιες φορές ακόμη και από τους προπονητές των ίδιων των ομάδων. 

Ωστόσο κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί για ποιον λόγο μοιράζεστε ένα τέτοιο μυστικό;

Σκοπός της ζωής είναι η μοιρασιά. Όλα  είναι κύκλοι και περιοδικότητες όπως ακριβώς και το παιχνίδι του ποδοσφαίρου. Αυτή την εκδοχή επιχειρεί να υπερασπιστεί και το βιβλίο. Κανείς δεν έχασε όταν έδωσε, μόνο έλαβε στο τέλος κατά την επιστροφή του κύκλου. 

Τι θα θέλατε πλέον για το βιβλίο και την θεωρία σας;
Να προσπαθήσω να την κάνω γνωστή σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα όπου κι αν βρίσκεται. Να την εξηγήσω σε τεχνικούς και ποδοσφαιριστές ομάδων, να βοηθήσω να αποκαλυφθεί μια ισχυρή παράμετρος που κάθε φορά κατευθύνει το ποδόσφαιρο και τους πρωταγωνιστές του με έναν τρόπο μαγικό.  Απευθύνομαι στους ερευνητές του ποδοσφαίρου που πάντα ψάχνουν μια καλύτερη εξήγηση. Αν κατανοήσει η ποδοσφαιρική κοινότητα και αποδεχθεί ότι τα μαθηματικά επηρεάζουν το παιχνίδι τότε θα γίνει πιθανότατα πιο ανεκτική με την αποτυχία και πιο ψύχραιμη με την επιτυχία. 
www.hetpodium.org

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια