«Κοινωνικά άδικα τα κριτήρια επιβολής του ΕΝΦΙΑ για πολλές κατηγορίες πολιτών»


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Με την από 01/09/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης, κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, το θέμα των κοινωνικά άδικα κριτηρίων επιβολής του ΕΝΦΙΑ για πολλές κατηγορίες πολιτών.

Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες χιλιάδων συμπολιτών μας που επιβαρύνονται με έναν επιπλέον φόρο, τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ειδικά, όμως, για τους ιδιοκτήτες των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων καθώς και για κάποιες ομάδες συμπολιτών μας όπως είναι τα Α.Μ.Ε.Α., οι μακροχρόνια άνεργοι με μικρή ακίνητη περιουσία, οι διαζευγμένοι με παιδιά και οι πολύτεκνες οικογένειες, τα κριτήρια επιβολής του ΕΝΦΙΑ οφείλουν να γίνουν κοινωνικά πιο δίκαια.

Τέλος, όσον αφορά τους ιδιόκτητες πρώτης κατοικίας, η αγορά της οποίας έγινε με στεγαστικό δάνειο από κάποια τράπεζα που δεν είναι ληξιπρόθεσμο, θα ήταν πολύ πιο δίκαιο αν γινόταν μια ρύθμιση κατανομής των φορολογικών βαρών που θα υποχρέωνε τις τράπεζες να πληρώνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο μη ληξιπρόθεσμο και μη αποπληρωμένο τίμημα και την αντίστοιχη αξία της ιδιοκτησίας.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: “Κοινωνικά άδικα τα κριτήρια επιβολής του ΕΝΦΙΑ για πολλές κατηγορίες πολιτών”

Κ. Υπουργέ,
Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και ποιο θα είναι το ποσό του φόρου με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι πολίτες. Έπειτα από τα πολλά λάθη υπολογισμού στην πρώτη φάση επιβολής του φόρου και την υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση χιλιάδων πολιτών, προσπαθείτε με διάφορες προτεινόμενες ρυθμίσεις  να επιφέρεται μια κάποια δικαιοσύνη. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες πολλών κατηγοριών πολιτών είναι πολλές και απέναντι σε πολλές από τις προτεινόμενες  νέες προβλέψεις. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να καθορίσει επί 2,5 χρόνια τις αντικειμενικές αξίες (σπιτιών- οικοπέδων- αγροτεμαχίων).

Κατ’ αρχήν, πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για έκπτωση της τάξης του 20% από τον ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ωστόσο μέχρι σήμερα καμία πρόβλεψη ή νομοθετική ρύθμιση δεν έχει έρθει στην επιφάνεια. Ακόμα και αυτή η έκπτωση να ισχύσει, θεωρείται πολύ μικρή για ακίνητα που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι και προφανώς δεν μπορούν να τα συντηρήσουν. Πως, λοιπόν, να πληρώσουν και φόρο γι’ αυτά;

Επιπλέον, οι προβλέψεις για τους φτωχούς φορολογούμενους και για τις ομάδες των συμπολιτών μας που ανήκουν στα Α.Μ.Ε.Α. οφείλουν να γίνουν κοινωνικά πιο δίκαιες. Φωνές ακούγονται από αυτούς τους ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Στρέφοντας το βλέμμα μας στις πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες πλήττονται εξίσου έντονα από τις αδικίες του ισχύοντος καθεστώτος του ΕΝΦΙΑ και εξομοιώνονται με άλλες κατηγορίες πολιτών, όπως οι άγαμοι, θα πρέπει να αλλάξει. Παράλληλα, δεν είναι λογικό οι πολύτεκνοι (όσα παιδιά και αν έχουν) να έχουν το ίδιο εισοδηματικό όριο με τους τρίτεκνους όσον αφορά τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, θα πρέπει να προβλεφθεί απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, χωρίς άλλη προϋπόθεση. Επιπρόσθετα, είναι τεράστιας σημασίας η πρόβλεψη απαλλαγής από ΕΝΦΙΑ ή ο ορισμός μειωμένου συντελεστή για την πρώτη κατοικία ή για τις αγροτικές αποθήκες και τα λοιπά βοηθητικά κτίσματα σε αγροτικούς οικισμούς. Όσον αφορά την πρώτη κατοικία, η αγορά της οποίας έγινε με στεγαστικό δάνειο από κάποια τράπεζα που δεν είναι ληξιπρόθεσμο, μια ενδεχόμενη ρύθμιση κατανομής των βαρών θα μπορούσε να υποχρεώνει τις τράπεζες να πληρώνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο μη ληξιπρόθεσμο και μη αποπληρωμένο μέχρι εκείνη τη στιγμή τίμημα και την αντίστοιχη αξία της ιδιοκτησίας. Το ίδιο θα μπορούσε να ρυθμιστεί και όλα τα υπόλοιπα ακίνητα.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  1. Τι προτίθεστε να κάνετε σε σχέση με τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις τόσο για τους φτωχούς φορολογούμενους ιδιοκτήτες, τα ΑΜΕΑ, τους μακροχρόνια άνεργους (όσους έχουν μηδενικό εισόδημα για περισσότερο από 6 μήνες) με μικρή ακίνητη περιουσία, τους διαζευγμένους με παιδιά, καθώς και τις πολύτεκνες οικογένειες;

  1. Προτίθεστε να απαλλάξετε την πρώτη κατοικία από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ και τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν αγοράσει την ιδιοκτησία τους με δάνειο από την τράπεζα, το οποίο όμως δεν έχουν ακόμα αποπληρώσει επειδή δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο; Δεν θα ήταν πολύ πιο δίκαιο τα φορολογικά βάρη να μοιραστούν μεταξύ της τράπεζας, -ως κατόχου της κυριότητας μέχρι την αποπληρωμή του δανείου-, και του ιδιοκτήτη, ανάλογα με το ύψος του χρέους του τελευταίου προς την τράπεζα;

Ο ερωτών Βουλευτής
Ουζουνίδης Μαρίνος
Βουλευτής Ν. Έβρου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια