Ο κ.Κορνιλάκης με τον Α/ΓΕΕΘΑ κ.Μιχαήλ Κωσταράκο |
Όταν κατέφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Ελλάδα το ημερολόγιο έγραφε 6 Ιανουαρίου 1828. Ήταν η εορτή των Θεοφανείων όταν εφάνη Αυτός που ήταν προορισμένο να βάλει τα θεμέλια του Ελληνικού Κράτους και τα έβαλε. Προσκαλεσμένος ο Ιωάννης ενός Έθνους, αφού η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνος τον κάλεσε παμψηφεί. Άλλωστε τα Έθνη δημιουργούν τα Κράτη, ποτέ το αντίθετο. Εάν και στο μέλλον ( ή ακόμη και στο παρόν ), το Κράτος κινδυνέψει, πάλι το Έθνος θα είναι αυτό που θα αποτρέψει τον κίνδυνο. Η σπουδαιότερη προτεραιότητα του Κυβερνήτη ήταν να ενώσει τους Έλληνες, αφού μέχρι και την στιγμή που έφτασε και ενώ ο Ελληνισμός πολεμώντας προσπαθούσε να σπάσει αιώνων αλυσίδες, πρόλαβε και έκανε και δυο φρικτούς εμφύλιους πολέμους.
Η δεύτερη προτεραιότητα του ήταν η οργάνωση του Στρατού. Δυο εβδομάδες είναι στην Ελλάδα και νθα απευθυνθεί στους Στρατιωτικούς Έλληνες με επιστολή του. Ήταν 20 Ιανουαρίου 1828 και θα γράψει. « Πλήρης ελπίδος εις την Θείαν Αντίληψιν, ανέλαβα τας ηνίας της παρά του Έθνους εμπιστευθείσης μοι Κυβερνήσεως, και όλως αφοσιωμένος εις την εκπλήρωσιν των ιερών μου χρεών έναν σκοπόν έχω, την Σωτηρίαν και Ευδαιμονίαν της αγαπημένης μας Πατρίδος. Γνωρίζω την ανδρείαν και καρτερίαν σας, και είμαι πεπεισμένος ότι και στο εξής καλώς αγωνιζόμενοι, θέλετε επισφραγίσει την μέχρι τώρα αποκτηθείσαν δόξαν σας ».
Την στιγμή εκείνη που ο κάθε οπλαρχηγός, ο κάθε στρατηγός Έλληνας ή Φιλέλληνας κρατούσε ένα μισογκρεμισμένο φρούριο και έκανε ότι εκείνος νόμιζε σωστό, ο Καποδίστριας επενέβη. Με ένα τέτοιο στρατό συνονθύλευμα, η λευτεριά δεν θα ερχόταν ποτέ. Ο πόλεμος με τους Τούρκους δεν είχε τελειώσει. Οι Αιγύπτιοι με τον Ιμβραήμ έσφαζαν και έκαιγαν. Αρχίζει άμεσα η οργάνωση του Ελληνικού Στρατού σε χιλιαρχίες. Δίνει αξιώματα σε αυτούς που έμπρακτα έχουν αποδείξει το πνεύμα θυσίας τους για την λευτεριά. Και το έμπρακτα ήταν εμφανές στα σώματα με τις λαβωματιές πολέμου.
Θα αποδειχθεί ο Ιωάννης Καποδίστριας εκτός από Πρώτος Μεταβυζαντινός Ηγέτης του Έθνους, εκτός από Άγιος της πολιτικής, όπως τον χαρακτήρισα στο ομώνυμο σύγγραμμα μου και Μέγας Στρατηλάτης. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρω το εξής. Η Στερεά Ελλάδα έχει και αυτή ξεσηκωθεί. Οι Άγγλοι όμως επιθυμούν τα σύνορα του Νεοελληνικού κράτους να περικλείονται στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Ο Καποδίστριας τους έχει απαντήσει, και μάλιστα εγγράφως, όταν ρωτήθηκε ποια θα πρέπει να είναι τα σύνορα του νεοσύστατου κράτους. Είναι αυτά που χαράχτηκαν με αίμα Ελληνικό και μάλιστα από αλώσεως Κωνσταντινουπόλεως…
Γνωρίζοντας με σαφήνεια τις θέσεις των Άγγλων, χειρίζεται το θέμα της Ρούμελης με στρατηγική ευφυΐα. Θα τοποθετήσει δυο Αρχιστρατήγους, έναν στην Ανατολική Στερεά και έναν στην Δυτική. Ανατολικά τοποθετεί τον Δημήτριο Υψηλάντη και Δυτικά τον Άγγλο Τζώρτς. Γνωρίζει ο Καποδίστριας ότι η Δυτική Στερεά βρέχεται απ΄το Ιόνιο πέλαγος, και στο Ιόνιο οι Άγγλοι είναι οι επικυρίαρχοι απ’ το 1815, κατέχοντας τα Επτάνησα. Στην πλευρά αυτή λοιπόν θα τοποθετήσει Άγγλο…
Το στρατηγικό σχέδιο του Καποδίστρια για την λευτεριά θα συνεχιστεί για ακόμη 19 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι την 12η Σεπτεμβρίου 1829. Εκείνη την ημέρα θα διεξαχθεί η τελευταία νικηφόρα μάχη του Ελληνισμού εναντίον των Τούρκων. Έμεινε γνωστή στην ιστορία ως μάχη της Πέτρας στην Βοιωτία με νικητή τον Δημήτριο Υψηλάντη. Ένας αδελφός ξεκίνησε τον Εθνικοαπελευθερωτικό ξεσηκωμό του Γένους ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, και ένας άλλος αδελφός τον ολοκλήρωσε… Μετά την μάχη της Πέτρας ο Καποδίστριας θα ασχοληθεί πλέον με την οργάνωση του Ελληνικού Στρατού με έναν μοναδικό σκοπό. Την διασφάλιση της Πατρίδος από οποιαδήποτε μελλοντική προσβολή. Στην βάση αυτή θα οργανώσει τον στρατό ξηράς σε τάγματα, και το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό δημιουργώντας και το ανάλογο Υπουργείο των Ναυτικών.
Είναι ο άνθρωπος που θα βάλει την σφραγίδα του για την ίδρυση της πρώτης στρατιωτικής σχολής των Ευελπίδων το 1828 και μάλιστα θα είναι αυτός που θα προσδώσει και το όνομα Ευέλπιδες. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν σε ποια παιδιά στηρίχτηκε ο Καποδίστριας για την επάνδρωση της τριετούς τότε πρώτης Σχολής των Ευελπίδων.
Οι προύχοντες, οι πρόκριτοι, και τα τζάκια της εποχής αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στην σχολή ευελπίδων. Ο λόγος πρωτάκουστος, μοναδικός, αλλά δείχνει και το τι αντιμετώπιζε ο Κυβερνήτης. Τα παιδιά τους δεν ήταν δυνατό να μπούν κάτω απ΄το θεσμό της πειθαρχίας και της υπακοής… Και ο Καποδίστριας θα στείλει τα πρώτα σαράντα δικά του παιδιά. Αυτός άλλωστε είναι ο Πατέρας των Ελλήνων ορφανών, στο ορφανοτροφείο που εκείνος δημιούργησε στην Αίγινα. Τρία χρόνια αργότερα, και τρείς μήνες πριν την δολοφονία του, αυτός ο Πατέρας θα περάσει στους πρώτους Έλληνες Ανθυπολοχαγούς τις επωμίδες…
Στην βάση λοιπόν αυτής της σχέσης του Ιωάννη Καποδίστρια με τις Ένοπλες Δυνάμεις της εποχής του, οργανώθηκε και ολοκληρώθηκε ένας ευχάριστος «γολγοθάς». Σε διάστημα 2,5 μηνών καταθέσαμε την ψυχή μας σε έξι Στρατιωτικές Σχολές στην Πατρίδα μας. Απ΄την Στρατιωτική Σχολή Εθνικής Αμύνης (Σ.ΕΘ.Α) στις 4/4/2014, στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Σ.Ν.Δ) στις 14/4/2014, στην Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε) στις 2/5/2014, στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ) στην Θεσσαλονίκη στις 6/5/2014, στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (Α.ΔΙ.Σ.Π) στην Θεσσαλονίκη στις 30/5/2014, και τέλος στην Σχολή Ικάρων στις 19/6/2014.
Έμεινα συγκλονισμένος με την φλόγα Πατριωτισμού που είδα στα μάτια των υποψήφιων αξιωματικών μας, αλλά και των ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών. Εκτός απ’ την ψυχή μου, τις γνώσεις μου, κατέθεσα και έναν μεγάλο αριθμό του έργου μας Ιωάννης Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής, με 137 ανέκδοτες επί 180 χρόνια επιστολές του Κυβερνήτη, στους Διοικητές, Υποδιοικητές, Δ/ντες Σπουδών, αλλά και σε όλους τους Αρχηγούς εκάστου έτους κάθε σχολής, ως ελάχιστη παρακαταθήκη.
Τις διαλέξεις αυτές, όποιος ενδιαφέρεται, θα μπορεί στο εξής να τις παρακολουθήσει μέσα απ΄ το διαδίκτυο. Θα είναι ένας μήνας αφιερωμένος στον Ιωάννη Καποδίστρια και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, μιας και στις 27 Σεπτεμβρίου 1831, άφησε την τελευταία του πνοή στα σκαλοπάτια του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο.
Το πρόγραμμα των αναρτήσεων θα ξεκινήσει στις 2/9 (Σ.ΕΘ.Α), και θα συνεχιστεί 5/9 (Σ.Ν.Δ), 9/9 (Σ.Σ.Ε.), 16/9 (Σ.Σ.Α.Σ.), 22/9 (Α.ΔΙ.Σ.ΠΟ.) και 27/9 Σχολή Ικάρων.
Ολοκληρώνοντας επιτρέψτε μου να συμπληρώσω μερικές φράσεις. Ο Ηγέτης σταυρώνεται, δεν σταυρώνει τα χέρια του. Και ο σταυρωμένος μιλάει πιο δυνατά. Η φωνή του φθάνει πιο μακριά και είναι πιο δυνατή. (1). Το ήθος, η φιλοπατρία, δεν υποστέλλονται, ούτε αναστέλλονται, αλλά Υπερασπίζονται. (2). Ήλθε η ώρα της ΙΣΤΟΡΙΑΣ. Το δικό της ρολόγι χτυπά το σήμα της έγερσης. Πρέπει να δοθεί (ενν. δια της ιστορίας), τέλος στο Εθνικό τσαλάκωμα.
(1),(2) Απ’ το βιβλίο « Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΏΝ > του Ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη.
(1),(2) Απ’ το βιβλίο « Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΏΝ > του Ναυάρχου ε.α. Χρήστου Λυμπέρη.
Read more: http://ioannis-kapodistrias.blogspot.com/2014/09/blog-post.html#ixzz3C31tWMl4
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου