Σενάριο παραίτησης Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ… αλά Σημίτη

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν μια πολιτική παράμετρο που στο ΠΑΣΟΚ την έχουν κατανοήσει εδώ και πολύ καιρό: Η εξαιρετικά χαμηλή δημοφιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, και τα αρνητικά αντανακλαστικά που προκαλεί στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, λειτουργούν υπονομευτικά για τις μελλοντικές εκλογικές προοπτικές του Κινήματος.
Γι’ αυτό και η αμφισβήτηση προς τον διάδοχο του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του Κινήματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, έχει ενταθεί. Ακόμη ωστόσο, κανείς δεν ομιλεί ανοικτά για επικείμενη ανατροπή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μόνο που τα σενάρια τρέχουν…
Είναι αλήθεια ότι οι “βενιζελικοί” δεν αποτελούν πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ, και στηρίχτηκαν σε ό, τι είχε απομείνει από την άλλοτε κραταιά ομάδα Σημίτη, για να επικρατήσουν, και πάλι όμως χωρίς να τεθεί αξιόπιστη αντίπαλη υποψηφιότητα στη μάχη της διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου το 2012.
Όσοι γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ, συμφωνούν ότι μονάχα ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ή, ένα στέλεχος με δημοφιλία και “ειδική σχέση” με τη βάση του ΠΑΣΟΚ, όπως η Φώφη Γεννηματά, που θα είχε ωστόσο τη στήριξη ή έστω την ανοχή του Γιώργου Παπανδρέου.
Δεν είναι τυχαίο ότι απόπειρες και υποψηφιότητες όπως του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη αποδοκιμάστηκαν έντονα, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος θεωρείται απόλυτα συνδεδεμένος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την “κληρονομιά” Σημίτη, ώστε να μην έχει αντικειμενικές ελπίδες για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.
Τι θα συμβεί λοιπόν; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται σε ένα σενάριο που έχει αρχίσει να συζητείται στο πολιτικό παρασκήνιο, περί παραίτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στα πρότυπα της τακτικής που ακολουθήθηκε το 2004, όταν ο Κώστας Σημίτης παρέδωσε το “θαμπό δαχτυλίδι” στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου.
Οι θιασώτες του παραπάνω σεναρίου ομιλούν περί συναινετικής αποκαθήλωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ώστε να αποφευχθεί μια μοιραία εσωκομματική σύγκρουση πριν από τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, που αν εξελιχθεί, ενδεχομένως να απειλήσει ευθέως το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ με… καθίζηση.
Το σενάριο προβλέπει παραμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου σε ρόλο αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ακριβώς όπως ο Κώστας Σημίτης παρέμεινε πρωθυπουργός το 2004, μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια