Ρήξη μηνίσκου – πως δημιουργείται;

Μπορεί συχνότερα οι αθλητές να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το γόνατό τους, αλλά δεν είναι σπάνιο όλοι μας να εμφανίσουμε πόνο ή αλλοιώσεις στο γόνατό μας. Η ρήξη μηνίσκου είναι η συχνότερη και συνήθως ακολουθείται από οξύ πόνο στο γόνατο.
Η άρθρωσή του γονάτου είναι αυτή που σηκώνει τα περισσότερα βάρη λόγω της μεγάλης σταθερότητας που έχει. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι δύο μηνίσκοι του γονάτου, που βρίσκονται ανάμεσα στον μηρό και την κνήμη. Η βασική λειτουργία τους και βοήθειά τους για το πόδι, είναι ότι απορροφούν τους κραδασμούς στο περπάτημα.
http://www.kostaszahos.com/images/site_photos/knee_pathology/knee.pathology.2.osteoarthritis.symptoms.jpg

Η αρχή της αρθρίτιδας
Από την στιγμή που επέλθει η φυσιολογική γήρανση στο γόνατο και το άτομο έχει έρθει αντιμέτωπο με την ρήξη, είναι βέβαιο ότι τα σκισμένα κομμάτια του γονάτου που σιγά σιγά επηρεάζουν και το εσώτερο δέρμα, φανερώνουν στην σταδιακή εμφάνιση της ασθένειας που ονομάζεται αρθρίτιδα γόνατος . Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αρθρίτιδα.
Το βασικότερο αίτιο για την ρήξη
Τα φορτία είναι η βασικότερη αιτία για τα προβλήματα στο γόνατο. Ακόμα και ένας νέος άνθρωπος με υγιείς μηνίσκους, μπορεί να αντιμετωπίσει τον εκφυλισμό τους. Μερικές φορές, μπορεί να επουλωθεί η βλάβη από μόνη της. Άλλες είναι πιθανόν να μην συμβεί αυτό.
Συνήθως στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, μπορεί η ορθοστασία ή το περπάτημα να δημιουργεί πρήξιμο στην άρθρωση, για αυτό η επίσκεψη στον ορθοπεδικό είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός αρχικά θα αποκλείσει οποιεσδήποτε οστικές βλάβες και μέσω μιας μαγνητικής τομογραφίας θα κάνει μία ασφαλή διάγνωση.
Αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ανυπόφορα, τότε δεν είναι απίθανο να δρομολογηθεί και μία χειρουργική επέμβαση. Αυτή είναι η αρθροσκόπηση γόνατος, η οποία εκτελείται μέσω δύο οπών, από τις οποίες φαίνεται η βλάβη και αντιμετωπίζεται επί τόπου. Αν κάποιος ασθενής έχει χάσει μέρος από τον μηνίσκο του, τότε είναι εφικτή μέχρι και η μεταμόσχευση του.
Μετά την επέμβαση
Μετά από μία μηνισκεκτομή, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει κανονικά και να συνεχίσει τις δραστηριότητές του. Υποβάλλεται συνήθως σε φυσικοθεραπείες για να μαλακώσουν οι ιστοί και να καταπραϋνθεί ο πόνος.