«Μενού λιτότητας για βρέφη και νήπια»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Σύμφωνα με άρθρο της “εφημερίδας των συντακτών”, πρόσφατα, δάσκαλοι από σχολεία της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός, ότι από την αρχή της χρονιάς, δεν είχε φτάσει ούτε μια μερίδα φαγητού από το Βρεφοκομείο Αθηνών, μολονότι, οι σχετικές αιτήσεις είχαν αυξηθεί (1.300 μερίδες πήγαιναν την προηγούμενη χρονιά) και τα κρούσματα υποσιτισμού μαθητών είχαν οξυνθεί.
Όπως έγινε γνωστό, ο λόγος που το Βρεφοκομείο Αθηνών σταμάτησε την παρασκευή φαγητού για τα σχολεία αλλά και για τα συσσίτια των αστέγων δεν ήταν οικονομικός, αλλά γραφειοκρατικός: Συνεχείς καθυστερήσεις στη διεξαγωγή του διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για προμήθεια πρώτων υλών είχαν αποτέλεσμα κενά τροφοδοσίας, που προκάλεσαν σοβαρότατα προβλήματα και στους 77 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων. Βρέφη και νήπια σιτίστηκαν με ελλιπέστατα μενού, χωρίς κρέας, ψάρι, επαρκή φρούτα και λαχανικά.
Σήμερα, και ενώ η σχολική χρονιά οδεύει προς το τέλος της, το πρόβλημα δεν λύθηκε, παρά μπαλώθηκε προσωρινά, μόνο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κι αυτούς με το ζόρι.
Σημειώνεται, πως το πρόβλημα προέκυψε με την αλλαγή του νόμου, που υποχρεώνει να διεξάγονται όλοι οι διαγωνισμοί προμηθειών από τον Δήμο και όχι απευθείας από το Βρεφοκομείο.
Επειδή το φαινόμενο του υποσιτισμού έχει χειροτερέψει, παίρνοντας διαστάσεις που μας ξεπερνούν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες συλλόγων γονέων και καθηγητών.
Επειδή τα παιδιά πεινάνε ή σιτίζονται ελλιπώς, ενώ έχουν προβλεφθεί τα σχετικά κονδύλια και το θέμα που έχει προκύψει, αποτελεί προϊόν γραφειοκρατίας.
Επειδή για τα υποσιτιζόμενα παιδιά σε πολλά σχολεία της Αθήνας, τα συσσίτια δεν έφτασαν ποτέ.
 Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε:
1)      Τι σκοπεύετε να πράξετε, ώστε να λυθεί τάχιστα το ζήτημα της ως άνω ελλιπούς τροφοδοσίας, ούτως ώστε, οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων να μπορέσουν ξανά να παρέχουν πλήρη μενού σίτισης προς τα βρέφη και τα νήπια που φιλοξενούν;

2)      Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσετε, ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες των διαγωνισμών προμηθειών, ώστε αυτοί να υλοποιούνται στην αρχή της εκάστοτε σχολικής χρονιάς και όχι μετά το πέρας αυτής, εξαλείφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη χρησιμότητά τους;


Ο αναφέρων βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια