Απάντηση ΥΠΑΠΕΝ στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον καταρροϊκό πυρετό.

Στην υιοθέτηση της επιλογής πραγματοποίησης του εθελοντικού εμβολιασμού με επιβάρυνση του κόστους της αγοράς του εμβολίου από τον κτηνοτρόφο, προχώρησε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με απάντησή του στην ερώτηση που κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και η Νατάσα Γκαρά, βουλευτής Π.Ε. Έβρου. Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στην σχετική απάντηση του αναπληρωτή υπουργού κ. Αποστόλου, το υπουργείο υπέβαλλε αίτημα προς τον ΕΟΦ για να επιτρέψει την εισαγωγή αδρανοποιημένων εμβολίων, του ορότυπου 4, τα οποία έχουν εθνική έγκριση ή έχουν εγκριθεί για εξαιρετικές περιπτώσεις από άλλο Κ-Μ, στο πλαίσιο του άρθρου 9 της ΚΥΑ 282371/16.6.2006 (ΦΕΚ 731/Β).
Ο κ. Αποστόλου υπογραμμίζει ακόμη τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες, αλλά και την έλλειψη πόρων. Για τους λόγους αυτούς, τονίζει ότι «απαιτείται ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση, όσον αφορά τον χαρακτήρα του εμβολιασμού, τον πληθυσμό των ζώων που πρόκειται να αποτελέσουν ομάδα- στόχο του εμβολιασμού και την αντιμετώπιση του προκαλούμενου κόστους του εμβολιασμού».
Στο μεταξύ, στην απάντηση του υπουργείου αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο του 2014 από την Ε.Ε. και περιλάμβανε την πρόβλεψη για μεγάλης κλίμακας εμβολιασμό, σε ποσοστό κατ’ ελάχιστο του 75% του πληθυσμού των μηρυκαστικών της χώρας στις αρχές Μαίου 2015 δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί. Κυρίως, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών και της υπολειτουργίας των απαραίτητων διαγνωστικών εργαστηρίων.

*Η απάντηση του υπουργείου:

*Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια