ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Οι τόποι… μικρές πατρίδες της ψυχής… τόσοι πολλοί λόγοι για να τους αγαπήσει κανείς. Κοζάνη, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κέρκυρα, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος…


ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
(Η έκθεση φωτογραφίας θα ξεκινήσει από την Κοζάνη.Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην Αθήνα για να λειτουργήσει στην «Τεχνόπολη » παράλληλα με το σεμινάριο 11 &12 Ιουνίου,και στη συνέχεια ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ)...


«Ο κόσμος που μας περιβάλλει… Η ομορφιά και η φθορά του»
   «Η τέχνη μιμείται τη φύση» (Oscar Wilde). Η τέχνη περιγράφει τη φύση. Τέχνη και φύση σε μια αδιαίρετη ενότητα... Κομμάτια φθοράς και αφθαρσίας ενός κόσμου που μας περιβάλλει, μας εκδικείται, μας χωρίζει, μας ενώνει, ζει κι αναπνέει μαζί μας… τον καθορίζουμε και μας καθορίζει σε μια αδιάλειπτη κίνηση μέσα στο χωροχρόνο του σύμπαντος.
    Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, μέσα σ’ αυτήν τη φύση -την ιδεώδη, τη ματωμένη, την ωραία και θλιβερή μαζί- υπάρχουν πάντα δύο όψεις. Όπως δύο όψεις έχει κάθε τι στη ζωή.
    Αυτές τις δύο όψεις του κόσμου παρουσιάζει η συγκεκριμένη έκθεση, αιχμαλωτισμένες στο κλικ μιας στιγμής, αποτυπωμένες στα λίγα εκατοστά του φωτογραφικού χαρτιού, που κλείνουν μέσα τους πολλά περισσότερα από μία απλή απεικόνιση του χώρου∙ περιγράφουν τη ζωή και τον άνθρωπο, την αλήθεια κάθε τόπου, τις εικόνες που συνοδεύουν τα βήματα της ύπαρξής μας, που μετρούν τα λάθη και καθρεφτίζουν τις επιλογές και τις πληγές μας.
    Η ωραία φύση. Η κατεστραμμένη φύση. Η φύση που αφέθηκε στη φθορά. Τοπία παλμικά, δυνατά. Βυθίζονται στη σιωπή του χρόνου και του κόσμου, που προνόησε για όλα εκτός από το φυσικό γίγνεσθαι και ζην.
    Οι τόποι… μικρές πατρίδες της ψυχής… τόσοι πολλοί λόγοι για να τους αγαπήσει κανείς. Κοζάνη, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κέρκυρα, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος…στιγμές του παρελθόντος και του παρόντος τους «κλεισμένες» στην αποτύπωση του φωτός και στις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός. Ο χώρος, ο τόπος και ο τρόπος των ανθρώπων, έτσι όπως τον «είδαν» και τον απέδωσαν φωτογραφικά καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στις πόλεις αυτές.
   Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μία κοινή δράση του Δικτύου Πράσινων Πόλεων που αναπτύσσεται μεταξύ των πόλεων –μελών, με στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς του περιβάλλοντος κάθε τόπου, αλλά και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της καταστροφής του.


    Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια. Πρόκειται για μία προσπάθεια γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των πόλεων ώστε μέσα από συνεργασία να προκύψουν καινοτόμες ιδέες και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις επάνω σε ζητήματα πράσινης πολιτικής και περιβάλλοντος. Το Δίκτυο προτείνει τη σύνδεση της πληροφορίας  και της ιδέας με την πράξη και την καθημερινότητα, ώστε να δοθούν σταδιακά  οικολογικές απαντήσεις και λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις, κοινωνικές και περιβαλλοντικές, των πόλεων του μέλλοντος.
   Σήμερα, δεδομένης της προτεραιότητας  για ποιότητα ζωής στην πόλη, τείνουμε ολοένα και περισσότερο να σκεφτούμε ότι το μέλλον των πόλεων ανήκει στο πράσινο. Η αστική οικολογία είναι σε πλήρη άνθηση διεθνώς και οι φωνές  για «πράσινες πόλεις», πολλαπλασιάζονται.
    Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων έχει πραγματοποιήσει  μέχρι στιγμής διάφορες δράσεις (συνέδρια, ημερίδες, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π), ενώ έχει εκδώσει έναν Οδηγό Καλών Πρακτικών για τη Βιώσιμη Διαχείριση του αστικού νερού.
    Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία μια νέας σχέσης ανάμεσα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με τρόπο σταθερό και διαρκή, αξιοποιώντας την φυσική, ιστορική και πολιτιστική και κληρονομιά του κάθε τόπου. Η πόλη του 21ου αιώνα πρέπει να ανήκει σε όλους και όλες που ζουν, εργάζονται και  κυκλοφορούν σ’ αυτήν.  
Ας δούμε, λοιπόν, πράσινη τη ζωή…

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια