Επίκαιρη ερώτηση Αν. Δημοσχάκη για την Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου

Επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη αναφορικά με το ζήτημα της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων του Διδυμοτείχου.
Μετά τις δηλώσεις του Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη περί μη λειτουργίας της Σχολής στο Διδυμότειχο τη νέα Ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016, η κοινωνία του Έβρου βλέπει ακόμα ένα σημαντικό θεσμό σιγά σιγά να χάνεται.
Αυτό συμβαίνει μολονότι ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός κ. Πανούσης είχε διαβεβαιώσει ομάδα Βουλευτών της Ν.Δ. της επιτροπής Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης σε επίσημη συνάντησή τους πως η Σχολή στο Διδυμότειχο θα λειτουργήσει.
Αντί της απαξίωσης της Σχολής, ο Βουλευτής προτείνει την αναβάθμισή της και σε κέντρο μετεκπαίδευσης στελεχών διεθνών οργανισμών.
Ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ερωτάται τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με το ζήτημα και συγκεκριμένα:
  • Εάν θα λειτουργήσει κανονικά η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο για το έτος 2015-2016 και υπό ποιους όρους και
  • Εάν σκοπεύουν να μελετήσουν την μετεξέλιξη των Αστυνομικών Σχολών της Θράκης και ειδικά του Διδυμοτείχου και σε κέντρα μετεκπαίδευσης της FRONTEX και της EUROPOL σε θέματα διασυνοριακού εγκλήματος και παράνομης μετανάστευσης.


Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου – Λειτουργία και Αναβάθμιση


Μετά από σειρά δημοσιευμάτων στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, αναστάτωση έχει προκληθεί στην κοινωνία και τους παράγοντες του Έβρου, καθώς οδηγούνται στο συμπέρασμα πως ένας ακόμα φορέας υψίστης σημαντικότητας απομακρύνεται βήμα βήμα από την περιοχή. Συγκεκριμένα, βάσει δηλώσεων του  Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο δεν θα λειτουργήσει με το νέο σχολικό έτος, 2015-2016, παρά μόνο οι σχολές Κομοτηνής και Ρεθύμνου.
Η λειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο δεν εξυπηρετεί απλά την τοπική οικονομία και κοινωνία, αλλά προάγει και στηρίζει ουσιαστικά τα ευαίσθητα Εθνικά συμφέροντα στην παραμεθόριο περιοχή του Έβρου. Η Πολιτεία οφείλει να την επαναλειτουργήσει. Επιπροσθέτως, πρέπει να εξεταστεί η γραπτή επιστολή-πρόταση που έχω αποστείλει στην Πολιτική και Αστυνομική Ηγεσία του Σώματος σε ότι αφορά την μετεξέλιξη της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου και σε κέντρο μετεκπαίδευσης της FRONTEX και της EUROPOL σε θέματα διασυνοριακού εγκλήματος και παράνομης μετανάστευσης, σε χρόνους που δε θα φιλοξενεί σπουδαστές. Η θέση και οι ειδικές συνθήκες του Έβρου, η ύπαρξη δηλαδή χερσαίων και θαλασσίων συνόρων και, ειδικά, η νήσος Σαμοθράκη, τον καθιστούν ιδανικό εκπαιδευτικό πεδίο και η κίνηση αυτή θα εξυπηρετήσει ιδιαιτέρως τις ανάγκες προστασίας των συνόρων μας.
Η τοπική κοινωνία αναμένει να λειτουργήσει κανονικά η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο. Η τοπική αυτοδιοίκηση του Έβρου, με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους πέντε Δημάρχους, καθώς και οι τοπικές Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, πρωτοστατούν στο αίτημα αυτό. Αναμένουμε, δε, την επαναλειτουργία της και ως συνέχεια της θετικής συζήτησης - διαβεβαίωσης που είχαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση κατά τη συνάντησή μας της 30ης Απριλίου 2015, στην οποία συμμετείχαν και οι Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη και Πολιτικής Προστασίας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Θα λειτουργήσει κανονικά η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο για το έτος 2015-2016, εξυπηρετώντας τις ανάγκες, τόσο του Σώματος, όσο και της ευαίσθητης περιοχής του Έβρου; Αν ναι, με ποιες τάξεις επιτυχόντων και σε τι αριθμό εκπαιδευομένων;
  2. Σκοπεύετε να αναδείξετε σε πολιτικό και σε τεχνικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις Αστυνομικές Σχολές της Θράκης και ειδικά του Διδυμοτείχου, ώστε να μετεξελιχθούν, παράλληλα με τις κυρίως εκπαιδευτικές δραστηριότητές τους, και σε κέντρα μετεκπαίδευσης της FRONTEX και της EUROPOL σε θέματα διασυνοριακού εγκλήματος και παράνομης μετανάστευσης, στις οποίες θα φοιτούν τουλάχιστον οι αστυνομικοί, λιμενικοί και τελωνιακοί της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια