Τα εξαφανισμένα παιδιά και ο ρόλος της οικογένειας

της Σοφίας Χύτου Κοινωνικής Λειτουργού
Πριν από τρεις ημέρες και συγκεκριμένα την 25η Μαΐου διοργανώνεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children΄s Day) για να μας υπενθυμίσει το τεράστιο και ταυτόχρονα παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών . Με τον όρο «εξαφανισμένα παιδιά» κυρίως αναφέρονται οι απαγωγές, οι εξαφανίσεις χωρίς προφανή αιτία, φονικές αρπαγές, φυγές που χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές. Την φετινή χρονιά η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα ήρθε να μας υποδείξει ότι τα εξαφανισμένα παιδιά αυξάνονται κάθε χρόνο αντί να μειώνονται. Αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία που έφερε στην δημοσιότητα το Παγκόσμιο Κέντρο για τα χαμένα και εξαφανισμένα παιδιά (2014) όπου εξαφανίστηκαν στην Βραζιλία 20.000 παιδιά , στις ΗΠΑ 800.000 , στην Γερμανία 100.000 παιδιά . Δυστυχώς πίσω από αυτά τα τεράστια ποσά κρύβονται μικρά παιδιά.
Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε κάποιες αιτίες εξαφάνισης των παιδιών . Για την χώρα μας για το έτος 2015  περίπου 76 παιδιά από τις 150 περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν θεωρήθηκαν ως αιτία εξαφάνισης οι οικογενειακές σχέσεις και το οικογενειακό περιβάλλον. Άλλοι παράγοντες θεωρήθηκαν η χρήση του διαδικτύου , η κακοποίηση, προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.
Ωστόσο ο ρόλος του γονέα είναι πολύ σημαντικός ώστε να προετοιμάσει το παιδί του για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει. Αρχικά οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν το πρόγραμμα των παιδιών τους και τις συνήθειές τους , δηλαδή τι ώρα σχολάει το παιδί και πότε πρέπει να επιστρέψει στο σπίτι. Να μιλούν στα παιδιά ανοιχτά για τον κίνδυνο της εξαφάνισης, αρκετοί γονείς θεωρούν πως το παιδί θα αγχωθεί σε μια ενδεχόμενη συζήτηση για αυτό το θέμα , συμβαίνει όμως το αντίθετο διότι το παιδί προετοιμάζεται και θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν . Είναι καλό οι γονείς να γνωρίζουν τους φίλους των παιδιών τους καθώς και καταστάσεις που τους προκαλούν άγχος. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι οι γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά για την 24ωρη  δωρεάν Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000 όπου στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό κατάλληλο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται .

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια