Ερώτηση Κούλογλου στην Κομισιόν για την έκθεση του ΔΝΤ

Γραπτή ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο Στέλιος Κούλογλου αμέσως μετά τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσίευση της έκθεσης της « Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Αξιολόγησης (ΑΥΑ) » του ΔΝΤ σχετικά με τον χειρισμό του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης.
Συγκεκριμένα, η έκθεση κάνει λόγο για « προχειρότητα » στον χειρισμό της διάσωσης της Ευρωζώνης για «υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη », ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, για μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2010 και για εμμονή του ελληνικού προγράμματος σε περικοπές στον προϋπολογισμό που προκάλεσαν περισσότερη ύφεση στη χώρα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλεί την Κομισιόν να απαντήσει, εάν ενέκρινε τις « υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη », εάν θεωρούσε προφανή τη μη βιώσιμότητα του ελληνικού χρέους από το 2010 καθώς και να διευκρινήσει τι μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι λανθασμένες εκτιμήσεις και πολιτικές.
Ολόκληρη η ερώτηση:
Σε έκθεση που δημοσίευσε την Πέμπτη 28/7  η «Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης (ΑΥΑ)» του ΔΝΤ σχετικά με το χειρισμό του Ταμείο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, η ΑΥΑ κάνει λόγο για «προχειρότητα» στον χειρισμό της διάσωσης της Ευρωζώνης και επικρίνει τις «υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη», ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η ίδια έκθεση επαναλαμβάνει ότι το 2010 το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο και ότι το ελληνικό πρόγραμμα βασίστηκε υπερβολικά σε περικοπές στον προϋπολογισμό που επιδείνωσαν την ύφεση.
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
– Αυτές οι «υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη», ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, εγκρίθηκαν και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
– Ήταν προφανές για την Επιτροπή ότι από το 2010 το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο;
- Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις λανθασμένες εκτιμήσεις και τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν;