Στα άκρα οι σχέσεις Ερντογάν - ΗΠΑ: «Ποιοι είστε εσείς;…» [Βίντεο]

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Ουάσινγκτον, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Παράλληλα, σε μία επικοινωνιακή κίνηση, θέλοντας να αμβλύνει τις διεθνείς αντιδράσεις για τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις μαζικών εκκαθαρίσεων, δήλωσε πως αποσύρει όλες τις μηνύσεις που έχουν ασκηθεί για εξύβριση προς τον ίδιο.
Η Δύση δεν έδειξε αλληλεγγύη στην Άγκυρα, είπε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε πως «οι χώρες που ανησυχούν περισσότερο για την τύχη των πραξικοπηματιών παρά για την τουρκική δημοκρατία, δεν μπορεί να είναι φίλες χώρες».
Κλιμακώνοντας την κριτική στις ΗΠΑ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «θρέφουν τον υπαίτιο του πραξικοπήματος» Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότε, διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ο οποίος σχολίασε αρνητικά τις εκκαθαρίσεις που πραγματοποιεί η τουρκική ηγεσία στον στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας, την εκπαίδευση και εν γένει στον κρατικό μηχανισμό αλλά και στην ενημέρωση και στον χώρο των επιχειρηματιών.
Ο Αμερικανός στρατηγός Τζόζεφ Βότελ δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι «φοβάται τις συνέπειες που μπορεί να έχουν» οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό και στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε αν κάποια από τα στελέχη του τουρκικού στρατού με τα οποία συνομιλεί η Ουάσινγκτον έχουν συλληφθεί, απάντησε: «Ναι, πιστεύω ότι ορισμένοι είναι στη φυλακή».
Ο Ερντογάν όχι μόνο υπερασπίστηκε τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης αλλά διαμήνυσε πως αυτές θα συνεχιστούν. «Αντί να ευχαριστείτε αυτό το έθνος που κατέστειλε το πραξικόπημα στο όνομα της δημοκρατίας, αντίθετα παίρνετε το μέρος των συνωμοτών», είπε απευθυνόμενος στις ΗΠΑ.
«Ο Αμερικανός στρατηγός παίρνει το μέρος των πραξικοπηματιών. Αποκαλύφθηκε μέσω των δηλώσεών του» δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε κέντρο εκπαίδευσης του στρατού στην Άγκυρα, το οποίο βομβαρδίστηκε τη νύχτα της 15ης Ιουλίου από τους πραξικοπηματίες και δεκάδες αστυνομικοί σκοτώθηκαν.
«Είστε εσείς που θα το αποφασίσετε αυτό; Ποιοι είστε; Αντί να ευχαριστείτε αυτό το έθνος που κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος στο όνομα της δημοκρατίας, παίρνετε το μέρος των πραξικοπηματιών. Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον θρέφετε εκεί» συνέχισε αναφερόμενος στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια εδώ και πολλά χρόνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαρακτηρίσει νωρίτερα «ατυχή» τα σχόλια του Τζόζεφ Βότελ που υποδηλώνουν ότι οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα αποδυναμώνουν τη συνεργασία στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, λέγοντας ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.