ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΠΑΜΠΗ ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟ

Συνάντηση Εργασίας στην Ξάνθη με τον Δήμαρχο της πόλης  Μπάμπη Δημαρχόπουλο είχε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.
Ο Υφυπουργός  κατέγραψε όλα εκείνα τα θέματα που ο κ. Δημαρχόπουλος έχει στη λίστα των αιτημάτων του και ταυτόχρονα έγινε διεξοδική συζήτηση για ζητήματα συνδεδεμένα με τις αναγκαίες δράσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, καθώς είναι γνωστό, ότι και η ανεργία και η αποβιομηχάνιση έχουν δημιουργήσει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία.
Ειδικότερα, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υφυπουργό να μεταβιβάσει το αίτημα, ώστε να επαναλειτουργήσει το στρατόπεδο της Σταυρούπολης, όπως και η Σχολή Αστυφυλάκων της Ξάνθης, το οποίο - επί πρωθυπουργίας Σαμαρά και υπουργίας Νίκου Δένδια - μετατράπηκε σε Κέντρο Κράτησης παράνομων μεταναστών. Ο Τέρενς Κουίκ διαβεβαίωσε, ότι θα προωθήσει τα δύο αιτήματα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι τελικές αποφάσεις είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας των δύο αντίστοιχων Υπουργείων.
Σε ό, τι αφορά στο αναπτυξιακό κομμάτι, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δήλωσε:
«Στην Ξάνθη και γενικότερα στην περιοχή της Θράκης καταγράφεται μία έντονη παρουσία μελών της κυβέρνησης, όπως του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Υφυπουργού Γιάννη Μπαλάφα, της Αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, της δικής μου – η οποία είναι και η πιο συχνή – όπως και επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει και στη Ροδόπη αλλά κυρίως στο νομό Έβρου ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Σία Αντωνοπούλου και βέβαια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει επιδείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πλήρωση των εν λειτουργία στρατοπέδων. Στρατόπεδα που κάποτε λειτουργούσαν με πληρότητα 30%, την ώρα που στρατόπεδα στη μη παραμεθόριο περιοχή της Πελοποννήσου, για προφανείς ρουσφετολογικούς λόγους, είχαν πληρότητα που ξεπερνούσε το 120%.
Επίσης, δικαιολογώ απόλυτα τον κ. Δημαρχόπουλο στην ανησυχία του για το οικονομικό βύθισμα της Ξάνθης τα τελευταία χρόνια. Επισημαίνω, ότι με τις αναγνωριστικές περιοδείες των Υπουργών που προανέφερα, αλλά και με εκείνες Υπουργών του παραγωγικού τομέα που επίκεινται, (δεν μπορώ να δώσω τώρα λεπτομερές πρόγραμμα) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκπονεί και θα ανακοινώσει δράσεις, που θα συμβάλλουν σημαντικά στον αναπτυξιακό χαρακτήρα της περιοχής.
Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Σύνδεσμο Βιοτεχνών – Βιομηχάνων και βεβαίως με τη βοήθεια τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, θα βάλουμε μπροστά μέτρα με άμεση και μεσοπρόθεσμη απόδοση.
Αυτό, ίσως, που μπορώ να αποδεσμεύσω, είναι οι σκέψεις του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για αυτές τις παραμεθόριες περιοχές. Θέλει πολύ να δοθεί μείωση των φορολογικών συντελεστών, με κίνητρα που θα δεσμεύουν ως προς τη τήρησή τους, όσους μπούνε σε αυτό το πρόγραμμα.
Επίσης, πολύ σύντομα θα φανεί η άτεγκτη μάχη, που θα δοθεί για την πάταξη του λαθρεμπορίου που ξεκινάει από όμορες χώρες, καταστρέφοντας επί της ουσίας τους συνεπείς Θρακιώτες εμπόρους.
Από τώρα προειδοποιούμε ως κυβέρνηση, ότι η συναρμόδιες διωκτικές Αρχές και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι ανελέητες και στους εισαγόμενους και στους ντόπιους λαθρέμπορους, σε κάθε είδος προϊόντος.
Με το νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου  των καπνικών που ψηφίστηκε προχθές από την Βουλή, γίνεται το πρώτο βήμα. Έρχεται η σειρά για τα καύσιμα, τα ποτά, τρόφιμα, ρουχισμός ακόμα και οικιακά είδη, για να μην λησμονήσω και την παράνομη παροχή υπηρεσιών, καθώς είναι γνωστό τοις πάσι – με βάσει τις καταγγελίες που γίνονται – ότι κυκλοφορούν με ειδικά αυτοκίνητα ακόμα και αλλοδαπά κινητά οδοντιατρεία.
Προσωπικά, είμαι σε πλήρη συνεργασία με τους κυβερνητικούς βουλευτές του νομού - και οι τρεις προερχόμενοι από το συγκυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ -, οι οποίοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα αγκάθια της περιοχής και παίζουν σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση των σχεδίων δράσης που ενδεικτικά σας ανέφερα.
Δυστυχώς, σήμερα κανείς από τους τρεις δεν μπορούσε να είναι παρών στη συνάντησή μου με τον Δήμαρχο Ξάνθης, καθώς βρίσκονται στην Αθήνα για τις Κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις, αλλά είχα μια εξαιρετική επικαιροποιημένη ενημέρωση πριν από λίγο, μιλώντας τηλεφωνικά με τον βουλευτή Στάθη Γιαννακίδη.
Τέλος, ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που έχει ο Δήμος, όπως μηχανικούς, καθώς δεν μπορεί να επιταχύνει τη νομοποίηση σχολείων και άλλων κτιρίων που υπάγονται στη δικαιοδοσία της εδώ τοπικής Αυτοδιοικητικής Αρχής, γεγονός που δεν του επιτρέπει να κάνει ούτε τις στοιχειώδεις επισκευές και αναπαλαιώσεις.
Αυτό είναι ενδεικτικό του πώς κτίστηκε και πορεύτηκε η Πατρίδα μας, μέσα στην αυθαιρεσία και την παρανομία. Αναγνωρίζω, ότι έχει πέσει ένα τεράστιο βάρος με αυτό το ζήτημα σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους, το Υπουργείο Εσωτερικών βοηθάει όπου μπορεί, αλλά πρέπει επιτέλους κάποια πράγματα να μπούνε στη σειρά τους λειτουργώντας με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα».