Συνάντηση του Ποταμιού με το ΔΣ της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδας

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας Ρομά Ελλάδας συναντήθηκε κλιμάκιο στελεχών του Ποταμιού, στην έδρα του φορέα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, τη Συνομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Γιώργος-Μάκης Μπότης, ο Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Παναγιώτου καθώς και τα μέλη Γιώργος Τσακίρης και Ανδρέας Ηλίου. Το Ποτάμι εκπροσώπησαν ο Γιώργος Τσαούσης, Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Νίκος Νυφούδης, Πολιτικός Υπεύθυνος του Τομέα Εξαγωγών, ο Παύλος Σιλβιστόπουλος, Περιφερειακός Συντονιστής Κεντρικής Μακεδονίας και η Φανή Τατανάρη, αναπληρώτρια Γραμματέας Α' Θεσσαλονίκης.
Η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα της χρηματοδότησης δράσεων για την κοινωνική ένταξη των Ρομά από την ΕΕ (Πρόγραμμα Εθνική Στρατηγική 2014-2020), με τους επιμέρους άξονες "Στέγαση - Εργασία - Παιδεία - Υγεία". Κατά την άποψη του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας, έπειτα μάλιστα από σχετικές επαφές τόσο με υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης (Κατρούγκαλο, Αντωνοπούλου, Φωτίου, Κουράκη) όσο και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Αντιπεριφερειάρχη Αηδονόπουλο), τα χρήματα του Προγράμματος ουδέποτε διατέθηκαν για τις ανάγκες των Ρομά στην Ελλάδα, αξιοποιούμενα ενδεχομένως για άλλους σκοπούς, κάτι το οποίο φαίνεται να έχει διαπιστωθεί και από τους ίδιους τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για το συγκεκριμένο θέμα συμφωνήθηκε μάλιστα η ανάληψη πρωτοβουλίας από το Ποτάμι, με πρώτο βήμα την κατάθεση σχετικής ερώτησης στη Βουλή.
Πέραν του θέματος της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, οι εκπρόσωποι των Ρομά ζήτησαν επίσης από το Ποτάμι συνδρομή στην επίλυση των καθημερινών προβλήματων (εκπαίδευση ανηλίκων, άδειες μικροπωλητών, συμμετοχή σε προγράμματα απασχόλησης, δημιουργία πολιτιστικών και αθλητικών χώρων), την οποία υποσχέθηκαν στο παρελθόν - χωρίς αντίκρυσμα - άλλα πολιτικά κόμματα (ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ν.Δ., ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Τα στελέχη του Ποταμιού άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα συγκεκριμένα αιτήματα, υπογραμμίζοντας την πάγια θέση του κινήματος και του Σταύρου Θεοδωράκη προσωπικά για την ανάγκη υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης των Ρομά, ως ευάλωτης κοινωνικής ομάδας.