Οι Αγώνες του θριάμβου της ψυχής


Οι 14οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου ξεκίνησαν. Με την τελετή έναρξης, χθες, που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από αυτή των κανονικών αγώνων, η βασίλισσα Ελισάβετ κύρυξε και επίσημα την έναρξη των αγώνων της καρδιάς και της θέλησης.

Ο σκηνοθέτης Στίβεν Νταλντράι δίνοντας μεγάλο βάρος στην ανθρώπινη προσπάθεια και στην επιστήμη που συμβάλει με τις νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσίες, μας χάρισε ένα υπέροχο βράδυ. Δεν έλειψαν οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι μεγάλες προσωπικότητες και φυσικά ο κόσμος στην εξέδρα του Ολυμπιακού Σταδίου. Ήταν όλοι εκεί.
Με έμφαση στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και στο αστροφυσικό Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος κινείται με αναπηρικό καροτσάκι, τα μηνύματα που στάλθηκαν πολλά. Ο ίδιος ο Χόκινγκ, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, παρότρυνε: «Κοιτάξτε ψηλά στα αστέρια και όχι κάτω στα πόδια σας… Προσπαθήστε να κατανοήσετε τι βλέπετε… Να είστε περίεργοι…».
Την ολυμπιακή φλόγα μετέφεραν, κατά σειρά, ο πεζοναύτης Τζο Τάουνσεντ, αθλητής του τριάθλου που έχασε και τα δύο του πόδια στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ο Ντέιβιντ Κλαρκ μέλος της παραολυμπιακής ομάδας της Μεγάλης Βρετανίας στο ποδόσφαιρο 5Χ5 και τελευταία λαμπαδηδρόμος, η Μάργκαρετ Μον, η οποία το 1960 κατέκτησε στην τοξοβολία το πρώτο μετάλλιο της Μεγάλης Βρετανίας σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή ήταν που άναψε τον βωμό των Παραολυμπιακών Αγώνων.
Η ελληνική αποστολή μπήκε πρώτη στην παρέλαση των χωρών με σημαιοφόρο τον Χρήστο Ταμπαξή, αθλητή της κολύμβησης. Ο 35χρονος κολυμβητής συμμετέχει σε Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1996 στην Ατλάντα, έχοντας κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια και έχοντας καταρρίψει δύο παγκόσμια ρεκόρ. Ήταν πρώτος στα 50 μέτρα ύπτιο τόσο στην Αθήνα όσο και στο Πεκίνο, ενώ το 2004 κατέκτησε και δύο ασημένια μετάλλια στα 50 και 100 μέτρα ελεύθερο. Κατέχει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 50 και 100 μέτρα ύπτιο.
Η εθνική ομάδα της Ελλάδας κατεβαίνει στους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου με μεγάλες προσδοκίες και στόχο τον διψήφιο αριθμό μεταλλίων. Όμως γνωρίζοντας επό πριν πως σε αυτούς τους αγώνες η προσπάθεια, η συμμετοχή και η δύναμη της ψυχής είναι εκείνο που πραγματικά μετράει, όλοι οι αθλητές είναι «εκ των προτέρων» ολυμπιονίκες. Όχι μόνο οι Έλληνες. Όλοι όσοι βρήκαν το σθένος να αναπτύξουν τις ιδιαίτερες ικανότητες που απαιτούνται για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των Αγώνων, από όποια γωνιά της γης. Φυσικά ένα μεγάλο μπράβο αξίζουν, εξίσου, οι συνοδοί, οι προπονητές και όλοι όσοι ενίσχυσαν την προσπάθεια και την προετοιμασία των αθλητών, για να βρίσκονται εκεί και να μπορέσουν να λάβουν μέρος. Θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια