Αναλαμβάνει ρόλο επιχειρηματία η Ι.Μ. Αλεξ/πολης - Ζητά άδεια για επένδυση φωτοβολταϊκού πάρκου 10 MW στο Μοναστηράκι - Αντιδρούν οι κάτοικοι και το Τοπικό Συμβούλιο Δορίσκου


του Πασχάλη Δρακόπουλου
Μετά την Εύρος Αλληλεγγύης Ε.Π.Ε. (κηροπλαστείο και εργαστήρι ξυλογλυπτικής στο Αρίστηνο σε συνεργασία με την αμαρτωλή Μ.Κ.Ο. της εκκλησίας "Αλληλεγγύη") συνεχίζει τις επιχειρηματικές κινήσεις της η Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης.


Στο Δ.Σ. της Τετάρτης 29/08/2012 θα συζητηθεί με αριθμό 38 στην ημερήσια διάταξη η πρότασή της να εκμισθώσει αγροτεμάχιο 225 στρεμμάτων στο Μοναστηράκι. Σε αυτό ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης σκοπεύει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 10MW.


Το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Δορίσκου αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο καθώς, όπως υποστηρίζει, το αγροτεμάχιο αυτό βρίσκεται μέσα στη βοσκίσιμη ζώνη του οικισμού και η παραχώρησή του στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο φορέα, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για τους κτηνοτρόφους της περιοχής που τη χρησιμοποιούν.

Το συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Δορίσκου στη συνεδρίασή του της 10/08/2012 καταψήφισε ομόφωνα την από 23/07/2012 αίτηση της Ι.Μ. Αλεξανδρούπολης για την παραχώρηση της χρήσης του υπ’ αριθμ. 541Θ κοινόχρηστου τεμαχίου με δημοπρασία.

Ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης κ. Άνθιμος, στην επιστολή του προς το Τοπικό Συμβούλιο Δορίσκου αναφέρει πως "με τα έσοδα του πάρκου θα στηριχθεί το φιλανθρωπικό έργο της Ι.Μ. και των ευαγών ιδρυμάτων".

Με μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο, η κατασκευή ενός πάρκου:
  • ισχύος 10MW στη Γερμανία κοστίζει γύρω στα 12 εκατ. ευρώ (πηγή: CleanTechnica.com)
  • ισχύος 10MW στα Φάρσαλα Λάρισας σε έκταση 200 στρεμμάτων (πηγή: eleftheria.gr– Εθνικό Τυπογραφείο – Ημερησία) κόστισε γύρω στα 28 εκατ. ευρώ και λειτουργεί από το 2011. Για τη δημιουργία του χρειάστηκαν 42.504 φωτοβολταϊκά πλαίσια και μπορεί να τροφοδοτήσει μία πόλη 10.800 κατοίκων ή 3.730 νοικοκυριών.
Αναρωτιέται κανείς πώς θα εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους για τη δαπανηρή αυτή επένδυση (γύρω στα 20 εκατ. ευρώ) η Μητρόπολή μας, ακόμα και αν αυτή γίνει σε μεγάλο βαθμό με δανεισμό και με λιγότερα ίδια κεφάλαια, όταν πρόσφατα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ακούσαμε τον κ. Άνθιμο να ζητά απαλλαγή των ιδρυμάτων της Μητρόπολης από το κόστος υδροδότησης της Δ.Ε.Υ.Α.Α. Η εισήγηση του μητροπολίτη για το ερχόμενο δημοτικό συμβούλιο δεν προσφέρει καμία λεπτομέρεια σχετικά με το κόστος και τη χρηματοδότηση της επένδυσης.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε την εισήγηση του αντιδημάρχου κ. Γκότση στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 29/08/2012.

Διαβάστε όλη την εισήγηση για το θέμα 28 του αυριανού Δ.Σ. (τα πρακτικά της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Δορίσκου) κάνοντας κλικ εδώ.

Ακολουθεί η αίτηση του μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης προς το Τοπικό Συμβούλιο Δορίσκου:

https://www.youtube.com/watch?v=t-Cu2QobYpU&feature=player_embedded#!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια