K.Πατερόπουλος: "Ο στίβος του Εθνικού αξίζει να βρίσκεται στην κορυφή"


Συνέντευξη με τον έφορο του τμήματος του ΜΓΣ Εθνικού. Μιλά γα την αγωνιστική άνοδο του ιστορικού τμήματος του συλλόγου, καθώς και για τους στόχους της νέας σεζόν.
Ένα από τα ιστορικότερα τμήματα στίβου της Βορείου Ελλάδας , είναι αυτό του ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης, με τους αθλητές του, να έχουν γράψει χρυσά
γράμματα στον κλασικό αθλητισμό και μεγάλες επιτυχίες, διεθνώς.  Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι προπονήσεις του τμήματος για τη νέα αγωνιστική σεζόν ξεκινάνε την Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 5μμ στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, για τους αθλητές του τμήματος αλλά και για όσα παιδιά της πόλης θέλουν να δοκιμάσουν το βασιλιά των σπορ, τον κλασσικό αθλητισμό.
Ζητήσαμε από τον έφορο του τμήματος στίβου Κώστα Πατερόπουλο να μιλήσουμε για τις φετινές προοπτικές του Εθνικού, τις επιτυχίες, τους στόχους του τμήματος στίβου. Η συνέντευξη:
 Κύριε Πατερόπουλε καταρχήν καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα σας, αυτά του εφόρου του τμήματος στίβου του Εθνικού. Πόσο «βάρος» έχει αυτή η θέση και μάλιστα στον Εθνικό; 
Κύριε Πανταζίδη ευχαριστώ για τις ευχές, σίγουρα χρειάζονται. Το «βάρος», η ευθύνη είναι μεγάλη όταν μιλάμε για τον Εθνικό, ο οποίος ας μη ξεχνάμε γιορτάζει φέτος τα 85 χρόνια ιστορίας του. Το τμήμα στίβου του Εθνικού, γιόρτασε τα 85χρονα με την μεγάλη αγωνιστική άνοδο του, στην Πανελλήνια κατάταξη των συλλόγων κατακτώντας την 1η θέση ανάμεσα στους συλλόγους του Έβρου και 2η στους συλλόγους της Θράκης μετά την Ολυμπιάδα Κομοτηνής. Αυτό γίνεται μετά από 15 περίπου χρόνια και είναι αποτέλεσμα συστηματικής προσπάθειας των τελευταίων ετών από όλη την ομάδα μας. Υπό τις οδηγίες των προηγούμενων εφόρων Θανάση Κασαμπαλή και Σταύρου Τζωίδη καταφέραμε από την 210 θέση πριν 3 έτη να κατέβουμε φέτος στην 75η. Προσωπική μου γνώμη, αλλά φαντάζομαι και όλων των αθλητών που πέρασαν από τον Εθνικό τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ότι η ομάδα αυτή αξίζει να βρίσκεται μεταξύ των  κορυφαίων της Ελλάδας και γι αυτό θα παλέψουμε.

 Πόσο δύσκολη είναι η οικονομική κατάσταση για το στίβο και πως σκέφτεστε να τα καταφέρετε στο τομέα αυτό;
Τα πράγματα στο στίβο και σ’ όλο τον αθλητισμό, είναι αντίστοιχα με την υπόλοιπη οικονομική ζωή της χώρας. Τρομερά δύσκολα, στα όρια του αδιεξόδου, ειδικά για όσους συλλόγους έμειναν στο κρατικοδίαιτο τρόπο υποστήριξης. Ευτυχώς το τμήμα μας, γρήγορα αντιλήφθηκε τις αλλαγές που έρχονται και ότι το κράτος αδυνατεί να ανταποκριθεί και προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες. Έτσι για να μπορέσουμε αυτή τη στιγμή να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να προσφέρουμε, νομίζω υψηλές υπηρεσίες στους αθλητές μας, στηριζόμαστε στην συμβολή των γονέων τους και των χορηγών μας. Όταν λέω χορηγούς εννοώ μικρά μαγαζιά της πόλης, αλλά και φορείς όπως ο Δήμος Αλεξ/πολης, οι οποίοι εκτός από χρηματική χορηγία προσφέρουν και βοήθεια σε είδος. Μας παρέχουν μετάλλια, αφίσες, μπλούζες, φόρμες, σάκους, μπουφέ για μια εκδήλωση, χυμούς, ομπρέλα και άλλα πολλά.
Σημαντική παροχή στα μέλη μας είναι και η εκπτωτική κάρτα που προσφέρουμε για 2η χρονιά, φέτος μπαίνουν και τα υπόλοιπα τμήματα του συλλόγου και περιλαμβάνει δεκάδες μαγαζιά που μας κάνουν σημαντικές εκπτώσεις. Κι η έκπτωση είναι χρήματα. Στην κρίση χρειάζεται λίγο περισσότερο σκέψη και προσπάθεια.
Ξεκινήσατε πέρυσι τμήμα προσχολικής ηλικίας και τμήμα στις Φέρες; Πως πήγαν, θα τα συνεχίσετε;
Τα τμήματα αυτά πραγματικά μας εξέπληξαν με την μεγάλη συμμετοχή των παιδιών. Τα μικρά παιδιά αγαπούν την γυμναστική και πόσο μάλλον τον στίβο που περιλαμβάνει όλες τις βασικές δεξιότητες. Η γύμναση στο τμήμα αυτό γίνεται με παιγνιώδη τρόπο φυσικά, από γυμνάστρια, ειδικευμένη σ’ αυτές τις ηλικίες. Τα αποτελέσματα φαίνονται από την χαρά που δείχνουν τα προσωπάκια των μικρών, αλλά και την ικανοποίηση των γονέων τους.
Το τμήμα δε των Φερών έφτασε να απασχολήσει φέτος περίπου 50 μικρούς αθλητές-τριες και κάποιοι απ’ αυτούς να συμμετέχουν και στους πρώτους αγώνες με την φανέλα του Εθνικού. Περιμένουμε την στήριξη του Δήμου, για κάποιες παρεμβάσεις στο στάδιο Φερών και νομίζω ότι μπορούμε να δούμε μεγάλα αποτελέσματα μιας και τα παιδιά αυτής της περιοχής έχουν απίστευτες φυσικές δυνάμεις.
Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε μια εξειδίκευση στο επί κοντώ με μεγάλες επιτυχίες. Φέτος καταφέρατε να έχετε επιτυχίες και στους δρόμους, αλλά και στα σύνθετα αγωνίσματα. Τι σημαίνει αυτό για το παρόν και το μέλλον; 
Τα κορίτσια του επί κοντώ η Αντωνία Καλαφατζή και η Βάγια Παπαχρήστου ήταν και θα είναι για πολλά χρόνια η βιτρίνα μας. Πολλά μετάλλια και συμμετοχές σε διεθνείς διοργανώσεις, από δύο σπουδαίες αθλήτριες και προσωπικότητες. Μου δίνεται η ευκαιρία και δημόσια να συγχαρώ την Αντωνία για την εισαγωγή της στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. Σιγά σιγά η ομάδα αυτή θα μεγαλώσει κι άλλο με τον Κώστα Μαρτινίδη τον καθηγητή του ΤΕΦΑΑ και προπονητή τους, να μας καταπλήττει με τα αποτελέσματα τους.
Τα νέα ταλέντα μας περιμέναμε ότι θα φέρουν αποτελέσματα, μιας και βρίσκονται σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα προπόνησης. Ο Γιώργος Σιταρίδης με πανελλήνιο μετάλλιο στα σύνθετα και στα εμπόδια, η Μάρα Μανάργια στα σπριντ, που γυμνάζονται με τον Γιώργο Δαστερίδη και η Μάγδα Κεπεσίδου στο ύψος που γυμνάζεται με τον Μανώλη Μητηλέτση ήδη ξεχώρισαν και ακολουθούν από πίσω κι άλλα παιδιά που θα μας απασχολήσουν προσεχώς, αλλά όπως ξέρετε ο στίβος θέλει υπομονή.
Μας συνηθίσατε τα τελευταία χρόνια με εκδηλώσεις, αγώνες και άλλες πρωτότυπες δραστηριότητες. Τι να περιμένουμε φέτος;
Έχουμε πολλές ιδέες, για αθλητικές και εξωαθλητικές δραστηριότητες τις οποίες θα ξετυλιχθούν σε όλη τη χρονιά. Θα κρατήσουμε το ενδιαφέρον πιστεύω, ενώ θα δείτε πολλές εκπλήξεις και εκτός σταδίων. Σίγουρα θα υπάρξουν και εκδηλώσεις για τα 85χρονα του Εθνικού.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι συνεργάτες μου στο συμβούλιο του στίβου, οι οποίοι είναι οι περισσότεροι παλιοί πρωταθλητές του Εθνικού με επαγγελματική και κοινωνική δράση. Ας μου επιτραπεί να τους αναφέρω: Απόστολος Γκάτζιος, Χρήστος Κοντάρας, Γιώργος Αλεξιάδης, Νίκος Κοζάρης, Χρύσα Αποστολούμη, Δημήτρης Παπαδέλος, Δήμος Σπουρίτας, Νίκος Καλαφατζής, Ευθύμης Τριανταφυλλίδης, Βασίλης Καπούτσης και η Ολυμπιονίκης μας Πηγή Δεβετζή. Αυτή η ομάδα βασίζεται στην αγάπη για τον στίβο, στην ιδιαίτερη σχέση της με τον Εθνικό, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς είναι και γονείς αθλητών μας. Τους ευχαριστώ εξ αρχής.
Πρώτο κάλεσμα λοιπόν για τις 3 Σεπτεμβρίου … Ένα μήνυμα προς γονείς και νέα παιδιά για το κλείσιμο της συνέντευξης;
Πριν κλείσουμε θα ήθελα να αναφέρω τους προπονητές της ομάδας, οι οποίοι είναι ίδιοι με πέρυσι και είναι η δύναμη μας, Μανώλης Μητηλέτσης, Γιώργος Δαστερίδης, Δημήτρης Τσιακιρούδης, Κώστας Μαρτινίδης, Άννα Μαρία Τουβρά και Βάσω Βαγενά. Στις Φέρες ο Σταύρος Τσιρτσάκης.
Να καλέσω και πάλι όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες μας την Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 5μμ., τους γονείς τους, αλλά και όσες οικογένειες της πόλης θέλουν να έρθουν κοντά μας να μας γνωρίσουν. Να είναι στο Φώτης Κοσμάς, στο φετινό ξεκίνημα, να κάνουμε την πρώτη επαφή, να βάλουμε στόχους, να γνωρισθούμε καλύτερα., πίνοντας και ένα χυμό.
Μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία η προπόνηση για όλα τα παιδιά θα ξεκινά στις 5μμ, ενώ με την έναρξη των σχολείων θα κατασταλάξει το κάθε τμήμα στο ωράριο του.
Κύριε Πανταζίδη σας ευχαριστώ για τη στήριξη που δίνεται στον κλασσικό αθλητισμό της πόλης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια