Κινητοποιήσεις στο Κιλκίς εναντια στα μεταλλεία

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου ώρα 7μμ στην Πλατεία Ειρήνης στο Κιλκίς, το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια – Πάικο σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, διοργανώνει μεγάλο συλλαλητήριο αντιδρώντας στην άδεια που έχει δοθεί στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ για εξορύξεις χρυσού η οποία καθίσταται ιδιαίτερα επίκινδυνη για την δημόσια υγεία δεδομένου ότι στην περιοχή των Κρουσίων έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ουρανίου.










Ερώτηση των βουλευτών του ν. Κιλκίς για τα μεταλλεία

Σύσσωμη η κοινωνία του Κιλκίς μέσω των βουλευτών, του αντιπεριφερειάρχη, του Δήμου και πληθώρας επιστημονικών , συνδικαλιστικών και πολιτιστικών συλλόγων έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση μεταλλείων χαλκού-χρυσού που θα αλλάξουν την ταυτότητα του νόμου για πάνω από 30 χρόνια. 
Ο Ν.Κιλκίς είναι μέσα στους 7 νομούς της Ελλάδος που απειλείται από ερημοποίηση και αντί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει την εγκατάσταση μεταλλείων που είναι βιομηχανία που απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού και ενέχει σοβαρούς κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Υπάρχουν αναπτυξιακές μελέτες για τα Κρούσια που στηρίζονται στο γεωργοκτηνοτροφικό χαρακτήρα του νομού. Σε καμιά από αυτές δεν αναφέρεται η μεταλλεία. Ο Ν.Κιλκις είναι ιδανικός για καλλιέργεια αρωματικών , ξηροφυτικών και φαρμακευτικών φυτών. Ήδη από το 2007 έχουν γίνει πιλοτικές καλλιέργειες με άριστα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ μετά από το 2013 θα επιδοτούνται περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής καθαρότητας. Με τη μεταλλευτική εκμετάλλευση αποκλείονται οι γεωργοί του νομού από τις επιδοτήσεις.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
1. Θα ληφθεί υπ’ όψιν η άποψη της τοπικής κοινωνίας ;
2. Πώς θα διασφαλισθεί η ποιότητα και η επάρκεια του νερού στο Ν.Κιλκίς; Υπάρχει κάποια μελέτη;
3. Γνωρίζετε ότι οι αναπτυξιακές μελέτες για την περιοχή των Κρουσίων δεν περιλαμβάνουν μεταλλεία;
4. Σε ποια οικονομικοτεχνική μελέτη βασίστηκε το υπουργείο ώστε να θεωρήσει ότι αυτός ο τρόπος ανάπτυξης είναι πιο επωφελής για το κράτος από τον ήδη υπάρχοντα αν μάλιστα υλοποιηθούν οι προϋπάρχουσες αναπτυξιακές μελέτες;
5. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν έρευνες που καταλήγουν στην ύπαρξη ουρανίου στην περιοχή; Πως θα το αντιμετωπίσετε αυτό σε σχέση με τις απαγορευτικές διατάξεις του μεταλλευτικού κώδικα;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ
ΕΙΡΗΝΗ ΑΓΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια