ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΠΑΡΑΤΡΑΞΗΣ
«ΜΑΖΙ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΠΑΡΑΤΡΑΞΗΣ
«ΜΑΖΙ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι επίσημοι προσκεκλημένοι θα ήθελα ξεκινώντας την τοποθέτηση μου να επισημάνω πως σήμερα δεν αποφασίζουμε για την κατασκευή ενός πεζοδρομίου ούτε και για την αλλαγή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αλλά αποφασίζουμε για ένα θέμα που θα στιγματίσει την πόλη, την περιοχή και τους κατοίκους της όχι μόνο για το σήμερα αλλά σίγουρα για τις επόμενες γενιές .
Ξεκινώ την τοποθέτησή μου αναλύοντας όσο μπορώ περιληπτικά κάποιους επιστημονικούς όρους, κάνοντας αναφορά σε εισηγήσεις επιστημόνων.
1. ΑΝΑΠΤΥΞΗ
α) η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα. Γνώμονας της αειφόρου ανάπτυξης είναι η μέγιστη δυνατή απολαβή αγαθών από το περιβάλλον χωρίς όμως να διακόπτεται η φυσική παραγωγή αυτών των προϊόντων σε ικανοποιητική ποσότητα στο μέλλον. Η βιωσιμότητα υπονοεί ότι οι φυσικοί πόροι υφίστανται εκμετάλλευση με ρυθμό μικρότερο από αυτόν με τον οποίο ανανεώνονται.
Επίσης σας παραθέτω την θέση του Τ.Ε.Ε Θράκης. «Η χρήση κυανίου για την απόληψη χρυσού από τα πετρώματα ενέχει επικινδυνότητα για καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και μάλιστα σε τεράστιες επιφανειακές εκτάσεις».
β) οικονομική ανάπτυξη είναι η συνεχής και καθολική αύξηση των ρυθμών παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών, καθώς και σε ποιοτική μεταστροφή των κοινωνικών δομών και τεχνικών υποδομών προς αυτή την κατεύθυνση με γνώμονα την ευημερία και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Με βάση την εισήγηση του κυρίου Δάνου Σεργκελίδη Λέκτορα της κτηνιατρικής σχολής του Α.Π.Θ. η καταγραφή των οφελών για την τοπική κοινωνία και οικονομία περιορίζεται σε ελάχιστες θέσεις εργασίας, την φορολογία των εταιρειών με την καταβολή ενός πενιχρού μισθώματος, μόνο φυσικά του Δημοσίου μεταλλείου των Σαπών στο τρομερό ποσοστό της τάξης του 1% της αξίας του χρυσού, ενώ δεν προβλέπεται από το μεταλλευτικό κώδικα τίποτα για τα ιδιωτικά μεταλλεία όπως αυτό του Περάματος και η μελέτη καταλήγει (διαβάζω αυτολεξεί) ότι «η συγκεκριμένη δράση κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να είναι για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η απλή οικονομική ανάλυση του πλαισίου λειτουργίας ανάλογων μονάδων αποδεικνύει ότι η συνήθεις πρακτική είναι να λειτουργήσουν σε καθεστώς δημόσιας ζημίας μια και δεν υπάρχουν royalties για το Δημόσιο με μοναδικό όφελος οι αποζημιώσεις του προσωπικού με ότι αυτό συνεπάγεται.
Γ.Τριανταφυλλίδης Μηχανικός μεταλλείων Λέκτορας της Π.Σ Α.Π.Θ.
Γ.Τριανταφυλλίδης Μηχανικός μεταλλείων Λέκτορας της Π.Σ Α.Π.Θ.
2. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
α) Φυσικό περιβάλλον. Το προτεινόμενο έργο αποτελεί βίαιη επέμβαση στο περιβάλλον σε μια τεράστια έκταση όπου υπάρχει και το δάσος της Μαύρης Πεύκης που θα αλλάξει με τρόπο ουσιαστικά ανεπανόρθωτο. Δεν συνυπολογίζεται η καταστροφή της ορνιθοπανίδας της περιοχής και τις δυνατότητες ανάπτυξης που χάνονται για τον τουρισμό, την βαριά μας βιομηχανία.
Κυριάκος Αρίκας Ινστιτούτο Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου.
Κυριάκος Αρίκας Ινστιτούτο Ορυκτολογίας – Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου.
β)Υδάτινοι πόροι. Η μεταλλευτική δραστηριότητα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους υδάτινους πόρους της περιοχής με την εξάντληση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων, ενώ τα φαινόμενα υφαλμύρισης των εδαφών θα ενταθούν. Σίγουρα θα επηρεαστεί η στάθμη και η ποιότητα νερού των γεωτρήσεων διότι ενδέχεται να διηθηθούν ρύποι οι οποίοι θα οφείλονται στην μεταλλευτική δραστηριότητα.
Εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ για το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός.
Εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ για το επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός.
γ)Ατμοσφαιρικό περιβάλλον.Ιστορικά και μέχρι σήμερα οι μεταλλευτικές δραστηριότητες και δη οι επιφανειακές είχαν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα κυρίως λόγω των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων και βαρέων μετάλλων στην ατμόσφαιρα.
Η εξόρυξη του μεταλλεύματος σημαίνει και την αύξηση των εκπομπών βαρέων μετάλλων καθώς και αιωρούμενων σωματιδίων που θα επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα του αέρα της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται και για τις γύρω γειτονικές κατοικημένες περιοχές. Α.Π.Θ. για την εξόρυξη χρυσού.
3. ΧΡΗΣΗ ΚΥΑΝΙΟΥ
Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία μελέτη δεν απορρίπτει την χρήση κυανίου για την απόληψη του χρυσού και μπορεί η Ε.Ε. να επιτρέπει την χρήση του σε μικροποσότητες αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και η ασφαλέστερη.
Η κυάνωση είναι καθαρά χημική και η εφαρμογή της σε ανοιχτά κυκλώματα όπως αυτά της μεταλλουργίας χρυσού από περιβαλλοντική άποψη είναι απαράδεκτη. Ας μην ξεχνούμε ότι η βιολογική δράση στα έμβια όντα των ενώσεων του κυανίου είναι γνωστή. Τα απόβλητα της διαδικασίας κρίνονται χειρότερα από τα πυρηνικά κατάλοιπα.Γ.Τριανταφυλλίδης – Α.Π.Θ -Τ.Ε.Ε. Κυριάκος Αρίκας, Δάνος Σεργκελίδης.
Φυσικά κάποιοι μιλούν για νομοθεσίες και ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όροι που ας μου επιτραπεί είναι πρωΐμιο ενός κακόγουστου ανέκδοτου. Στις μέρες μας η ιστορία διδάσκει για του λόγου του αληθές. Ας μην αναφερθώ στα μεταλλεία της Κίρκης όπου η εταιρεία πτώχευσε και οι υπεύθυνοι χάθηκαν. Οι επιπτώσεις όμως παραμένουν στο περιβάλλον και στους πολίτες της περιοχής. Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η παγκόσμια εμπειρία από τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία χρυσού που χάσκουν σαν ανοιχτές πληγές στο σώμα του περιβάλλοντος.
Δεν θέλω να σκεφτώ την περίπτωση ατυχήματος γιατί κανείς εχέφρων δεν θα ψέλλιζε τίποτα, γιατί αντικειμενικά και χωρίς επιφανειακή αλλά σοβαρή επιστημονική τεκμηρίωση δεν θα τολμούσε να πει ούτε μία πρόταση αφού τότε θα μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή. (Ρουμανία 2000, μόλυνση Δούναβη, Aitik Σουηδίας, Κεντάκυ Αμερικής, Nandan Κίνας). Οι στατιστικές καταγράφουν κατά μέσο όρο περίπου δύο τέτοιες καταστροφές το χρόνο. Επίσης αναφορές σε ακραία δυστυχήματα που άφησαν ιστορία όπως το 1995 στη Guayana, θραύση φράγματος στη Νοτιοδυτική Ισπανία το 1998.
Κυριάκος Αρίκας Αμβούργο Νοέμβριος 2008.
Κυριάκος Αρίκας Αμβούργο Νοέμβριος 2008.
Βέβαια, πρέπει να καταθέσω και ορισμένα ερωτήματα όπως:
- Τι θα ωφεληθούν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι από την χρήση του κυανίου, την μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος, την υφαλμήρωση των εδαφών, των υπόγειων υδάτων και τη μόλυνση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος;
- Μήπως θα ωφεληθούν οι ψαράδες;
- Η βαριά μας βιομηχανία που λέγεται τουρισμός;
- Αλήθεια, υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που πιστεύει ότι θα έρθει κάποιος να κάνει διακοπές δίπλα σε ένα τέτοιο μεταλλείο και σε ένα κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον;
Τα παραπάνω στοιχεία και τα συγκεκριμένα ερωτήματα τα καταθέτω για όποιον δεν έχει διαβάσει, δεν έχει ενημερωθεί καθώς επίσης και για όποιον ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ενημέρωση – επιστημονική τεκμηρίωση, – δεν υπάρχει διάλογος. Στοιχεία που είναι διαθέσιμα εδώ και 15 χρόνια, αλλά κάποιοι κατανοώ ότι σκόπιμα δεν τα βλέπουν εξυπηρετώντας δυστυχώς με τον τρόπο αυτό τα συμφέροντα μιας εταιρείας και όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας.
Οφείλω βέβαια να παραδεχτώ την εταιρεία η οποία κατάφερε με τις οικονομικές προσφορές της σε φορείς, σωματεία και άτομα να ξαναζωντανέψει πεθαμένα σωματεία, να εμπλέξει ιστορικά σωματεία ενώ άτομα ανύπαρκτα για την μέχρι τώρα κοινωνική τους προσφορά και δράση, να εξελιχθούν σε υπέρμαχους θιασώτες της λεγόμενης επένδυσης.
Πρέπει όμως να επισημάνω στην εταιρεία ότι είναι τουλάχιστον απάνθρωπο να εκμεταλλεύεται κανείς το πρόβλημα της ανεργίας – τάζοντας στον κάθε ένα και μια θέση εργασίας ενώ ταυτόχρονα συκοφαντούν ως βολεμένους όσους είναι απέναντι στην συγκεκριμένη δράση.
Κόντρα στον αρνητικό ρόλο που παίζουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα αλλά και η αρνητική επίδραση που ασκούν πρακτικές, συμπεριφορές, στάσεις και συνήθειες ανθρώπων με την επικράτηση του πιο ακραίου ατομικισμού και μετατροπή των κοινωνιών σε κοινωνίες ατόμων που προτάσσουν το δικό τους ιδιωτικό όφελος σε σχέση με το κοινό συμφέρον.
Καταλαβαίνω την αγωνία του κυρίου Μαρκόπουλου και των συνεργατών του να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, αλλά θα τους θυμίσω ότι η μητέρα των κοινών αγαθών είναι η υγεία του πλανήτη η οποία αφορά όλους τους τωρινούς αλλά και τους μελλοντικούς κατοίκους της γης ανεξάρτητα από διαφορές γλώσσας, θρησκείας , εθνικότητας και πλούτου.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω μετά από όσα αναφέρθησαν, όσα παρέθεσα αλλά και όσα θα αναφερθούν με επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς λαϊκισμούς πως έχει γίνει σαφές ότι δεν υπάρχει αντικείμενο πλέον συζήτησης για μια τέτοια επένδυση στην περιοχή και επομένως κύριε Μαρκόπουλε εσείς και οι συνεργάτες σας αλλά και οι εταιρείες ας πάψουν να μας απασχολούν. Μπορείτε βέβαια να επισκέπτεστε την περιοχή μας στο μέλλον ως τουρίστες και επειδή «αγωνιάτε» για την ανάπτυξη της περιοχής σας λέμε ότι αυτή θα γίνει επειδή το θέλουν οι κάτοικοί της αλλά με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας γιατί πάνω απ’ όλα εμείς βάζουμε τα κοινά αγαθά.
Πηγή: pamemprosta.org
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου