"Εμπρός δια της λόγχης" του Φώτη Σαραντοπουλου. Παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονική


Την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτωβρίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του εξαιρετικού ιστορικού μυθιστορήματος "Εμπρός δια της λόγχης" του καλού  φίλου Φώτη Σαραντόπουλου.
Η κυκλοφορία του βιβλίου συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονικής, κάτι που δίνει ξεχωριστή σημασία στην εκδήλωση.
Ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Ψωμιάδης,Μέρτζος,Παπαθεμελής καθώς και η αρθρογράφος του blog μας  δικηγόρος Νεκταρία Ελευθερία Αγγελάκη
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Οι εκδόσεις ΝΙΔΑ σας προσκαλούν 
την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, 7:00 μμ 
στην αίθουσα «Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1), 
για την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος 
του Φώτη Μ. Σαραντόπουλου 
"Εμπρός δια της λόγχης - Η μεγάλη εξόρμηση (1912-1913)"



Ομιλητές: Αγγελάκη Νεκταρία Ελευθερία Δικηγόρος

Μέρτζος Νικόλαος Δημοσιογράφος, Συγγραφέας 
Πρόεδρος Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών
Παπαθεμελής Στέλιος τ. Υπουργός
Ψωμιάδης Παναγιώτης Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας


Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χατζηδημητρίου Τραϊανός

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.
Τσόκαρο blog
Οδηγίες για το πως θα πάτε στη παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη



Σχετικά με το βιβλίο δήλωσαν κι έγραψαν(όπως μας ενημερώνει η επίσημη ιστοσελίδα του βιβλίου) τα εξής:


«… Θα το ήθελα σε τόμο, τον πρώτο τόμο, αφού στον πρόλογο ο συγγραφέας έχει καταγραμμένη την υπόσχεση οτι θα συνεχίσει την αναζήτηση – έρευνα και την εν συνεχεία καταγραφή και παρουσίαση της νεώτερης Ιστορίας της Ελλάδος. Υποθέτω, σε τόνο αφηγηματικής εξιστόρησης, όπως συμβαίνει και στο βιβλίο που μας παρουσιάζεται σήμερα. Προσωπικά του το εύχομαι! Όχι γιατί στους τίτλους του, δηλαδή του επιστήμονα χημικού και του επιχειρηματία κλπ θα προστεθεί και αυτός του ιστορικού, αλλά διότι το γιγαντιαίο αυτό εγχείρημα, με την δυναμική και την καλλιέργεια του γραπτού του λόγου, θα κληροδοτήσει ένα χρήσιμο βοήθημα στους σημερινούς αλλά και στους αυριανούς Συνέλληνες. Το «Εμπρός δια της Λόγχης» περιέχει και παρέχει στον αναγνώστη πλήρη ανάλυση και παραστατική περιγραφή του καθαρά στρατιωτικού μέρους, της όλης εποποιίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν τόμο αφηγηματικής Ιστορίας, αλλά και έναν ιστορικό, με όλη τη σημασία της λέξεως, τόμο … Εύχομαι στον κ. Φώτη Σαραντόπουλο να υλοποιήσει τη σχεδίασή του.»
Στρατηγός Ιωάννης Βερυβάκης, επ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ



«Αγαπητέ κύριε Σαραντόπουλε … Καταπιαστήκατε να αναστηλώσετε για τους συγχρόνους με τη μορφή ιστορικού μυθιστορήματος την ενδοξότερη περίοδο της νεώτερης ιστορίας μας. ... Τα καταφέρατε θαυμάσια. Μπράβο σας …»
Στέλιος Παπαθεμελής, τ. Υπουργός



«Είναι ένα πράγματι πολύ ωραίο βιβλίο που θα σας ευχαριστήσει να το διαβάσετε. Είναι το έπος της Ελλάδας πριν έναν αιώνα...
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο βιβλίο σας, για να μάθουν τα παιδιά μας ιστορία»
Γ. Καρατζαφέρης - Πρόεδρος ΛΑΟΣ, Δημοσιογράφος
http://www.youtube.com/watch?v=OBTFdX_e3to



«Αυτό που βρήκα πολύ ενδιαφέρον στο βιβλίο του Φώτη Σαραντόπουλου είναι το στοιχείο της περιγραφής του απλού ανθρώπου, ο οποίος συμμετέχει σε μια προσπάθεια, και με τον τρόπο αυτό συμμετέχει στο γράψιμο της Ιστορίας ενός ολόκληρου λαού. Διότι ο πόλεμος αυτός απαίτησε την κινητοποίηση ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό το στοιχείο προκύπτει πάρα πολύ έντονα μέσα από το βιβλίο του Φώτη, μέσα από μια σειρά προσωπικών διηγήσεων των απλών ανθρώπων, οι οποίοι έγραψαν την Ιστορία αυτού του τόπου, μέσα από μια μαζική συμμετοχή στην προσπάθεια που έκανε μια μικρή τότε χώρα, να αδράξει μια μοναδική ιστορική ευκαιρία που της δόθηκε. Είναι ένα βιβλίο που περιγράφει μια κοινωνία σε μια μεγάλη μετάβαση, καταδεικνύοντας μια κοινωνία που συστρατεύθηκε σε μια τεράστια εθνική προσπάθεια, η οποία οδήγησε, σε ένα σύντομο ιστορικό χρόνο, στον διπλασιασμό της χώρας και τη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας. Αν μπορούμε να κρατήσουμε ένα δίδαγμα απ’ αυτό το βιβλίο, το οποίο το καθιστά εξαιρετικά επίκαιρο στη σημερινή εποχή, είναι πως μια κοινωνία, μέσα από μια διαδικασία ξεπεράσματος μιας μεγάλης κρίσης, μπορεί να αναζητήσει και πάλι την χαμένη της συλλογικότητα. Αυτό που προκύπτει μέσα από αυτό το βιβλίο είναι η εικόνα μιας κοινωνίας ενωμένης, συστρατευμένης σε έναν κοινό σκοπό. Ο βασικός σκοπός τότε ήταν η επέκταση. Σήμερα είναι η οικοδόμηση ενός κράτους δικαίου, με αξιοκρατία, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών. Διαβάζοντας το βιβλίο θα πάρετε μια εικόνα του πνεύματος της εποχής εκείνης, το άρωμα της εποχής και τον δυναμισμό που αποπνέει.»
Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης, Βουλευτής
http://www.youtube.com/watch?v=0dQhH4fgLjM&feature=BFa&list=UUvYaEaIgD71-tPty8meZccg




«Στις 575 σελίδες του πονήματός του, ο συγγραφέας τιμά τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης τα 100 χρόνια απο το ξεκίνημα της υπέροχης εξόρμησης, που διπλασίασε την Ελλάδα, ολοκληρώνοντας τα όνειρα των επαναστατών του 1821. Θεωρεί καθήκον του επιβεβλημένον να τιμήσει τα ονόματα όλων εκείνων, που με το μυαλό, την καρδιά, τον ιδρώτα και το αίμα τους, έγραψαν σελίδες δόξας... Τα ηθικά διδάγματα, που εξάγονται απο το τόσον αξιόλογο πόνημά του και που πρέπει να μας εμππνέουν και να μας παραδειγματίζουν είναι:
Λαός χωρίς όραμα δεν προχωράει.
Νεολαία χωρίς όραμα είναι χαμένη γενιά.
Όταν οι Έλληνες ενώνονται μεγαλουργούν.»
Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Παπαδάκης



«Διάβασα το βιβλίο του Φώτη Σαραντόπουλου και πρέπει να σας ομολογήσω ότι αγαπώ περισσότερο αυτούς που δεν είναι ιστορικοί, διότι το μεράκι τους είναι αξεπέραστο. Και ο Φώτης Σαραντόπουλος το έχει αυτό το μεράκι. Επειδή έχω γράψει βιβλία, γνωρίζω τι σημαίνει η διαχείριση ενός τόσο τεράστιου υλικού, όπως αυτό που έχει περιληφθεί στο «Εμπρός δια της λόγχης». Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να υπάρξει μια συνέχεια αυτού του βιβλίου, διότι ο κόσμος θέλει να διαβάσει Ιστορία. Το βιβλίο είναι πάρα πολύ ωραίο, είναι γραμμένο με τον τρόπο που μου αρέσει να γράφεται η Ιστορία. Έχει τα στοιχεία, έχει τα πολιτικά γεγονότα, έχει τις μαρτυρίες, έχει την πλοκή την φανταστική, έχει τα πρόσωπα και κυρίως, μέσα από την διήγηση αναφαίνεται ο πόλεμος ο πραγματικός, με τη μάχη, τη λάσπη, τις λεηλασίες, τις σφαγές, τον φόβο, το μεγαλείο, το χορό, το κλάμα, όλα μαζί. Φώτη συγχαρητήρια! Και σας λέω, να πάρετε όχι ένα αλλά δυο βιβλία: Ένα για να διαβάσετε εσείς και ένα για να δώσετε σε ένα δικό σας άνθρωπο …»
Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
http://www.youtube.com/watch?v=0dQhH4fgLjM&feature=BFa&list=UUvYaEaIgD71-tPty8meZccg




«Ένα καλογραμμένο ιστορικό –τύποις- μυθιστόρημα κυκλοφόρησε προσφάτως με τίτλο “Εμπρός δια της λόγχης - Η μεγάλη εξόρμηση 1912 -1913”, ακριβώς εκατό χρόνια μετά την επιχείρηση της Ελλάδας να ανακτήσει σκλαβωμένα εδάφη και να ελευθερώσει εκατομμύρια ελληνικές ψυχές. Συγγραφέας του βιβλίου ο Φώτης Μ. Σαραντόπουλος, ένας άνθρωπος θαυμαστών ιστορικών γνώσεων και βαθύτατος μελετητής των ιστορικών δεδομένων του τόπου μας. Το βιβλίο περιγράφει απολύτως πραγματικά γεγονότα ενώ υο ίδιο συμβαίνει και με τους ήρωες της ιστορίας. Στο βιβλίο θα διαβάσετε συγκλονιστικές στιγμές από το προσκήνιο και παρασκήνιο της εποχής και αποτυπώνεται με απόλυτη γλαφυρότητα το πνεύμα που επικρατούσε. Ο αναγνώστης θα “μπαρουτοκαπνιστεί” στις ανά την περιφέρεια απελευθερωτικές μάχες και ναυμαχίες, θα “ζήσει” τα στρατιωτικά και πολιτικά δεδομένα, τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, ενώ θα μπορέσει να “ταξιδέψει” σε μια ξεχασμένη εποχή μέσω του πλουσιότατου και εν πολλοίς σπάνιου φωτογραφικού υλικού που περιέχεται στο βιβλίο. Ένα βιβλίο κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, από εκείνα που απαιτούν πολύ αγάπη, μεράκι και γνώση για να γραφτούν.»
Νίκος Σακελλαρόπουλος, Δημοσιογράφος – συγγραφέας,http://grpost.blogspot.gr/



«Μου έκανε εντύπωση η εντιμότητα και η αντικειμενικότητα με την οποία ο συγγραφέας χειρίστηκε τα διάφορα θέματα, ειδικά την διαμάχη Βενιζέλου – Κωνσταντίνου. Ένας επιστήμονας δεν προσπαθεί ποτέ να κάνει κάτι που κάνει ένας πολιτικός. Δεν προσπαθεί ποτέ να αποδείξει κάτι. Απλώς εξετάζει τις δυο διαφορετικές απόψεις, τις εξετάζει ψυχρά, αντικειμενικά, και κυρίως χωρίς συναισθηματική φόρτιση. Και τίποτα δεν υπάρχει στα κείμενά του που να λέει ότι ο Βενιζέλος ήταν καλύτερος ή ο Κωνσταντίνος. Ειδικά το επεισόδιο πριν την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, το χειρίζεται με πολλή λεπτότητα και αντικειμενικότητα. Το βιβλίο δίνει την εικόνα της εποχής. Το βιβλίο αυτό έχει ένα ρωμαλέο εθνικό φρόνημα, σε μια εποχή που κάθε τι το εθνικό υποβαθμίζεται και λοιδορείται.»
Μάνος Μάρκογλου, τ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
http://www.youtube.com/watch?v=0dQhH4fgLjM&feature=BFa&list=UUvYaEaIgD71-tPty8meZccg



«Ανατατικό, αναγκαίο στις μέρες αυτές του εθνικού ζόφου! Εύγε, στον χαλκέντερο πατριώτη, άξιο μελετητή της ιστορίας μας Φώτη Σαραντόπουλο! Το αναμένω στα Κυπριακά βιβλιοπωλεία!»
Τίτος Χριστοδούλου, Συγγραφέας - φιλόσοφος



«Σε 576 σελίδες ο αχόρταγος σε συγγραφική δράση Φώτης Σαραντόπουλος κατορθώνει να περιγράψει όλο το κλίμα της εποχής 1912-1913 και να μεταφέρει πόθους και ελπίδες όλων των Ελλήνων στις σελίδες του.
Η μορφή του βιβλίου είναι συναρπαστική, για εκείνους που γνωρίζουν συγκινητική, για εκείνους που θέλουν να μάθουν διδακτική.
Το βιβλίο αποτελεί ύμνο για τις θυσίες του λαού που αγαπούσε την Ελλάδα πιο πολύ από τον εαυτό του, το σύνολο περισσότερο από την "πάρτη".
Με μαγικό τρόπο, δεν παρουσιάζει την "ιστορία" αλλά τον αληθινό πατριωτισμό που την δημιούργησε και αληθινά την "έγραψε". Στρατηγοί και στρατιώτες, χωρικοί και κοπέλες "μιλάνε" μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και οι φυσιογνωμίες τους ξεπηδούν μέσα από το κείμενο, με τις μορφές τους να αποτυπώνονται στο μυαλό του αναγνώστη.
Το βιβλίο αναβιώνει μία ολόκληρη 20ετία, η οποία ξεκινά να περιγράφει από το από το 1897 κι έπειτα, αποτελώντας προσκύνημα στις ηρωικές εκείνες πράξεις που έφεραν τον πολλαπλασιασμό των ελληνικών εδαφών, την μετέπειτα οικονομική ανάπτυξη, και την Ελλάδα γερά στον 20ο αιώνα.
Αν θέλουμε να καταλάβουμε πώς χώρες γίνονται μεγάλες, όχι μόνο σε εδάφη, μα σε εθνικά επιτεύγματα πρέπει να το διαβάσουμε. Έχει πολλά να μας πει για το πώς η χώρα μας θα κερδίσει τις νέες της προκλήσεις.
Ευχαριστούμε Φώτη Σαραντόπουλε για τη διακεκριμένη σου συμβολή στη σύγχρονη ελληνική σκέψη.»
Μιχαήλ Σερασκέρης, Συγγραφέας - οικονομολόγος



«Ο Φώτης Σαραντόπουλος ετοίμασε μετά από πολύμηνη προετοιμασία το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο "Εμπρός δια της λόγχης" το οποίο διαδραματίζεται στον Ά Βαλκανικό πόλεμο. Τα αποσπάσματα που μας έστειλε να διαβάσουμε μας γέμισαν με προσμονή για να αφεθούμε σε ένα ταξίδι 100 χρόνων πίσω σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της νεότερης ιστορίας του τόπου μας.»
Ανδρέας Σταματόπουλος
http://logia-starata.blogspot.gr




«Η όλη εκδήλωση και παρουσίαση ήταν μια "πνοή αύρας λεπτής" στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η πατρίδα μας! Κατέβηκα τα σκαλιά της παλιάς Βουλής φεύγοντας, και ο ήλιος μου φάνηκε να χαμογελά, το αύριο λιγότερο δύσκολο...»
Γιώργος Οικονομίδης



«Κάθε πνευματική προσπάθεια που συμβάλλει στην ιστορική αλήθεια είναι μια ουσιαστική προσφορά στο τόπο και στο λαό. "Εμπρός δια της λόγχης"... Σκέφτομαι πού θα βρίσκονταν σήμερα η Ελλάδα, αν θεωρούσε "μοιραίο" παράγοντα το τότε μικρό της μέγεθος σε σχέση με μια αυτοκρατορία, όπως η οθωμανική... Και σκέφτομαι πόσο πολύ μπορεί κανείς να περιορίσει το ιστορικό συμπέρασμα στο 1912-1913 (όπως εκείνο του 1940, αργότερα)... Συγχαρητήρια...»
Βασίλης Χασιώτης



«Σε ένα άνθρωπο που έχει όσα ψυχικά χαρίσματα έχουν νόημα σε αυτή τη ζωή, το μόνο που μπορείς να ευχηθείς είναι να συγκαταλέγεται και η διάθεση προσφοράς ανάμεσά τους. Στην περίπτωση του Φώτη, η ευχή είναι περιττή.
Καλή επιτυχία Φίλε μου.»
Ανακρέων Ματαράγκας, Διευθυντής Ναυτιλιακής Εταιρείας



«Το βιβλίο αυτό μοιάζει σαν μια πραγματική ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε λεπτομέρειες του παρελθόντος μας. Ίσως έτσι διακρίνουμε πιο καλά τις ομοιότητες με το παρόν μας και μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις ενέργειες που θα μας οδηγήσουν στο μέλλον μας... Φώτη ευχαριστούμε.»
Ζωή Αρβανίτη, δημοσιογράφος



«Μια ανάσα, στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε!!!!!!»
Αμαραντίδης Στάθης



«… Τα αποσπάσματα από τα ημερολόγια που εμπεριέχουν τους διαλόγους των μαχόμενων δίνουν ζωντάνια στην αφήγηση, ξεφεύγοντας από το αυστηρό επιστημονικό ύφος. Μια τέτοια μεθοδολογία και ανάλυση καλό θα ήταν να υπήρχε και στα σχολικά βιβλία Ιστορίας.»
Δέσποινα Χατζάκη, Παιδαγωγός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια