Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στο εργοστάσιο της Κόκα Κόλα Τρία Έψιλον απεργούν από τον περασμένο Οκτώβριο (2013) με αίτημά τους να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.
Η πολυεθνική Κόκα Κόλα έχει κλείσει τις μονάδες στο Μεσολόγγι, στη Ρόδο, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα , ενώ έχει μειώσει θέσεις εργασίας και στον Βόλο με σαφή πρόθεση να συρρικνώσει την απασχόληση ακόμη περισσότερο και στο εκεί εργοστάσιο.
Οι απεργοί της Θεσσαλονίκης έχουν κηρύξει μποϊκοτάζ στα προϊόντα της Κόκα Κόλα με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας του κλάδου (Π.Ο.Ε.Ε.Π), του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Ε.). Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (Π.Α.ΜΕ.) και άλλες κινήσεις εργαζομένων που συμβάλλουν στην προώθηση του μποϊκοτάζ.
Οι απεργοί διατρέχουν όλη την Ελλάδα και ενημερώνουν τις κατά τόπους κοινωνίες για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων της Κόκα Κόλα από ξένες χώρες, κυρίως την Βουλγαρία, και καλούν τους καταναλωτές να βγάλουν «Κόκκινη Κάρτα» στα προϊόντα της Κόκα Κόλα ως μέσο πίεσης για να ανοίξει το εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη.
Ο αγώνας και η προσπάθεια των απεργών φέρνει αποτελέσματα, η Κόκα Κόλα βλέπει να μειώνονται τα μερίδια αγοράς στα προϊόντα της και τη θέση της να καταλαμβάνουν ελληνικές εταιρείες αναψυκτικών (η Βολιώτικη «ΕΨΑ», η Σερραϊκή «Νέκταρ», η Αχαϊκή «Λουξ», η Green Cola από την ακριτική Ορεστιάδα κ.λ.π.).
Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου πανευρωπαϊκή ημέρα κατά της Κόκα Κόλα μετά από απόφαση που πήραν συνδικάτα εργαζομένων στην Κόκα Κόλα από δώδεκα (12) ευρωπαϊκές χώρες στην Μαδρίτη στις 21 Μαρτίου. Η ελληνική πλευρά πρότεινε η ημερομηνία αυτή να καθιερωθεί ως ημέρα αντίστασης κατά των αντεργατικών πρακτικών της Κόκα Κόλα.
Στην Πάτρα οι απεργοί της Κόκα Κόλα συναντήθηκαν με μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκαν στο πρόβλημά τους και στην τύχη των εργοστασίων της Κόκα Κόλα πανελλαδικά και ζήτησαν τη στήριξη του λαού της Αχαΐας στην προσπάθεια που κάνουν για να ανοίξει το εργοστάσιο στην Θεσσαλονίκη που εξυπηρετεί όλη την Βόρεια Ελλάδα και να μην εισάγονται προϊόντα από την Βουλγαρία.
Τέλος, οι απεργοί κάλεσαν τους εργαζόμενους της Αχαΐας να συμμετέχουν ενεργά στη συλλογή υπογραφών που έχει ξεκινήσει η Γ.Σ.Ε.Ε. στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.elastithesitous .
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου