ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς κ. Υπουργό Εργασίας
Προς κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Προς κ. Υπουργό Οικονομικών


ΘΕΜΑ: «Προβλήματα απολυμένων σχολικών φυλάκων»
Έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας, απολύθηκαν αμέσως μετά τη λήξη του χρόνου της διαθεσιμότητας τους.
Αρχικά το πρόβλημα έγκειται στην μη είσπραξη της προβλεπόμενης αποζημίωσης από σχολικούς φύλακες, οι οποίοι απολύθηκαν λόγω κατάργησης της θέσεώς τους, έπειτα και από τη λήξη του χρόνου στον οποίο βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με τις Υπουργικές εξαγγελίες, για τον υπολογισμό του ποσού της αποζημίωσης θα υπολογιζόταν ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας θα υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011, ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας. Στην αποζημίωση απόλυσης συνυπολογίζονται εν μέρει και οι αποδοχές διαθεσιμότητας που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι.
Ενώ η πρόβλεψη αποζημίωσης κρίνεται ως ένα μέτρο ελάφρυνσης της οικονομικής αδικίας την οποία υφίστανται οι εν λόγω υπάλληλοι, δυστυχώς πολλοί ήδη απολυμένοι δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα μικρό ποσοστό αυτής της αποζημιώσης.
Το δεύτερο σκέλος του προβλήματος έγκειται στην αδυναμία αναγνώρισης ως συνταξίμου χρόνου, του χρονικού διαστήματος 2001-2006, κατα το οποίο οι εν λόγω υπάλληλλοι εργάζονταν υπό την εποπτεία του ΕΕΤΑΑ. Με βάση το Π.Δ. 164/2004 αναγνωρίστηκe ότι οι εν λόγω υπάλληλοι απασχολούνταν υπό το καθεστώς εξηρτημένης εργασίας ιδιωτικού αορίστου χρόνου.  Εξάλλου, στη βάση των διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 3320/2005, ολόκληρος ο χρόνος προϋπηρεσίας των ανωτέρω αναγνωρίστηκε, «για όλες τις συνέπειες», ότι έχει διανυθεί με σχέση εργασίας ιδιωτικού έργου. Σύμφωνα δε με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 34063/06/25.5.2007 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, (όπως αναφέρεται και στο με αριθμ. πρωτ. Φ.90022/ 29848/2343/7.1.2010, έγγραφο της Γ.Γ.Κ.Α. με θέμα «απάντηση σε Ερώτηση της Βουλής»), ο εν λόγω χρόνος αναγνωρίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για μισθολογική εξέλιξη, χορήγηση αδειών κλπ. Στα ίδια έγγραφα, όμως, σημειώνεται, ότι η αναγνώριση αυτή δεν αφορά «σε καμία περίπτωση την κατοχύρωση ασφαλιστικών ή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων».
Ωστόσο, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη (Αριθ. Πρωτ. 124255/52572/2010), οι φύλακες σχολικών κτιρίων της παραπάνω κατηγορίας προσλήφθηκαν, από τους ΟΤΑ, τυπικά, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, στην ουσία όμως, όπως αποδείχτηκε, παρείχαν εξηρτημένη εργασία με την έννοια που απαντάται στο εργατικό δίκαιο.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον νόμο, η συγκεκριμένη εργασία θα έπρεπε, αυτοδικαίως να ασφαλίζεται, σύμφωνα με τον Α.Ν. 1846/1951, στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ για όλους τους κλάδους. Επομένως, οι φύλακες σχολικών κτιρίων, καλύπτοντας πλήρως τα κριτήρια του νόμου, είναι αυτοδίκαια ασφαλιστέοι στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ως εξαρτημένα εργαζόμενοι και θα πρέπει το Υπουργείο σε συνεννόηση με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προχωρήσει άμεσα σε τακτοποίηση και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας ως συντάξιμου χρόνου.
Συνεχίζοντας, η γνωμοδότηση αναφέρει ότι η εκκρεμότητα αυτή δεν θα πρέπει να παρατείνεται επ’ αόριστον και το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να λάβει πρωτοβουλία έτσι ώστε να αποφευχθούν και δικαστικές διαμάχες, οι οποίες είναι εξαιρετικά πιθανό να αποβούν θετικές για τους υπαλλήλους, και οι οποίες να έχουν πιθανώς πολύ μεγαλύτερο κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο.
Τούτων δοθέντων ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε την συντομότερη δυνατή ρύθμιση του προβλήματος με πρωτοβουλία, σε νομοθετικό ή άλλο επίπεδο, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να αναγνωριστεί πλήρως, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, ο χρόνος προϋπηρεσίας των σχολικών φυλάκων, οι οποίοι προσλήφθηκαν στην εργασία τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2639/1998 και της υπ’ άριθμ. 34100/24.11.99 Υ.Α., στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας του ΟΑΕΔ, και οι οποίοι, στη συνέχεια κατατάχθηκαν σε θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου βάσει των ρυθμίσεων του Π.Δ. 164/2004.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
  1. Θα μπορούσατε να μας ενημερωσέτε, ποιά ΚΥΑ προβλέπει και καθορίζει το συγκεκριμένο ποσό της αποζημιώσης; Επιπλέον, ποιό είναι το χρονικό περιθώριο καταβολής της στους απολυμένους υπαλλήλους – σχολικούς φύλακες;
  2. Πότε, εν τέλει, σκοπεύει το Υπουργείο να καταβάλλει την προβλεπόμενη αποζημιώση, εκπληρώντας με τον τρόπο αυτό την υπόσχεση και υποχρέωσή του απέναντι στους συγκεκριμένους υπαλλήλους;
  3. Κ. Υπουργέ Εργασίας, σε σχέση με την αναγνώριση, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, του χρόνου προϋπηρεσίας των σχολικών φυλάκων του Π.Δ. 164/2004, έχετε λάβει κάποια προτωβουλία, νομοθετική ή σε άλλο επίπεδο, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και να μπορέσουν πολλοί δικαιούμενοι να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα; Εαν όχι προτίθεστε να πράξετε αναλόγως;


Αθήνα, 29/05/2014
Ο ερωτών Βουλευτής

Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια