ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕΤΑΞΙΟΥ ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ

Το μεταξουργείο Τζίβρε, το ανακαινισμένο πλέον παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα φιλοξενήσει φέτος τις γιορτές μεταξιού που θα πραγματοποιηθούν στο Σουφλί στις 6-7-8 Ιουνίου 2014 (Τριήμερο Αγίου Πνεύματος).
Η μεταξένια πολιτεία με συντονισμένες πρωτοβουλίες διεκδικεί την ιδιαίτερη παράδοση και την ιστορία της και συνδέει την ανάπτυξή της με το πολύτιμο προϊόν που αποτελεί έως και σήμερα σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητάς της.
Ο Σύλλογος φίλων  της μετάξης «Η ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ» έχει κατορθώσει να καθιερώσει τις γιορτές μεταξιού ως το σημαντικότερο ίσως θεσμό της πόλης που συμπεριλαμβάνει δράσεις οι οποίες προβάλλουν τον πολιτισμό, αξιοποιούν την παράδοση και αναδεικνύουν το μετάξι.  
Την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 θα πραγματοποιηθεί η έναρξη των εκδηλώσεων με τα εγκαίνια  Έκθεσης Φωτογραφίας. Οι 50 φωτογραφίες, που συγκεντρώθηκαν από τους ανθρώπους και τις οικογένειες οι οποίοι συνέδεσαν τη ζωή τους με το μετάξι, θα εκτεθούν στον πιο ενδεδειγμένο χώρο, στο μεταξουργείο - υφαντουργείο τζίβρε, διασώζοντας μνήμες και θραύσματα προσωπικών ιστοριών αλλά και της ιστορίας της πόλης.  Σ΄ αυτό το χώρο θα παραμείνουν, αφού θα παραχωρηθούν στη Χρυσαλλίδα από την ΠΑΜΘ – Π.Ε. Έβρου που υποστηρίζει την εκδήλωση, για να κοσμούν μόνιμα το χώρο. Στη συνέχεια η παράσταση Μαύρου θεάτρου, με τη συνεργασία του Συλλόγου «Ελπίδα», θα μας αφηγηθεί με έναν ιδιαίτερο τρόπο την «ιστορία ενός μεταξοσκώληκα».
Το Σάββατο 7  Ιουνίου 2014 θα ξεκινήσει με έναν πρωινό Ποδηλατικό Γύρο «Στις γειτονιές του Μεταξιού». Θα ακολουθούσουν, στις βραδινές ώρες, δράσεις σχετικές με τον πανελλήνιο Διαγωνισμό  Σχεδιαστών (GREEKSILK)  με θέμα « Δημιουργίες στο Μετάξι». Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την προηγούμενη χρονιά από τη «Χρυσαλίδα» και είχε ως στόχο τη γνωριμία των νέων σχεδιαστών με το προϊόν, τη σύνδεση  της σύγχρονης παραγωγής μεταξιού με το σχεδιασμό ρούχων και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που θα επηρεάσει στο μέλλον τις τάσεις και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Φέτος θα εκτεθούν οι πρωτότυπες δημιουργίες των σχεδιαστών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και θα απονεμηθούν τα βραβεία σε αυτούς που διακρίθηκαν. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από τα «ΧΙΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ».
Την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014, το πρωί θα πραγματοποιηθεί ημερίδα. Ο  σχεδιαστής μόδας Ρήγας Κ.  Τριπολιτσιώτης θα αναλύσει το θέμα «Εκδημοκρατισμός του ενδύματος». Στη συνέχεια θα παρουσιασθεί η μελέτη της ΠΑΜΘ -  Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τον Σχεδιασμό παρέμβασης που έχει ως στόχο να γίνει το Σουφλί πόλος ανταγωνιστικότητας με θέμα το  μετάξι.  Με αφορμή τις εκδηλώσεις μεταξιού που διοργάνωσε η Χρυσαλίδα τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο του 2013 συναντήθηκαν και συνεργάσθηκαν  τοπικοί και εθνικοί φορείς οι οποίοι διερεύνησαν θέματα σχετικά με τη δυναμική του μεταξιού στις σημερινές συνθήκες και τις προοπτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης του προϊόντος στον  πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Η μελέτη εκπονήθηκε σε μια περίοδο σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), για να αναδείξει τις προοπτικές του προϊόντος και να προτείνει την ένταξη συγκεκριμένων παρεμβάσεων στον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.
Με μουσική, χορό και παραδοσιακή θρακιώτικη κουζίνα θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής. Η Μαντολινάτα  Σουφλίου, Παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα, τα χορευτικά συγκροτήματα της Θρακικής Εστίας Σουφλίου, του Δήμου Σουφλίου και της τοπικής κοινότητας Λαβάρων, μας προσκαλούν να τα παρακολουθήσουμε και να τα ακολουθήσουμε στη μουσική και το χορό. Στο λαϊκό γλέντι που θα ακολουθήσει οι μουσικοί του συγκροτήματος «Μεταξίμι» θα μας συνοδεύσουν στη γνωριμία με την Θρακιώτικη Κουζίνα και στη γευστική απόλαυση των  παραδοσιακών προϊόντων του Σουφλίου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια