“ Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Όπως είπε, η χώρα είναι πειραματόζωο αυτής της πολιτικής και πρόσθεσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί στην Ευρώπη η παράνοια του χρέους και να καταπολεμηθεί η ανεργία, είναι ένα ευρωπαϊκό «New Deal» ”
«Το μεγαλύτερο έλλειμμα της Ευρώπης είναι σήμερα το έλλειμμα Δημοκρατίας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ρώτησε «Τι έγινε σε εκείνη τη σύνοδο των Καννών όπου εσείς και ο κ. Μπαρόζο πήρατε πρωτοβουλίες για την αλλαγή της Κυβέρνησης της Ελλάδας και για το εάν θα γίνει ή δε θα γίνει δημοψήφισμα σε μια χώρα». «Θα διώξουμε την Τρόικα από την Ε.Ε.» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας την «catastroika».
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα. Όπως είπε, η χώρα είναι πειραματόζωο αυτής της πολιτικής και πρόσθεσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί στην Ευρώπη η παράνοια του χρέους και να καταπολεμηθεί η ανεργία, είναι ένα ευρωπαϊκό «New Deal». «Αν συνεχίσουμε με τις καταστροφικές πολιτικές λιτότητας δεν υπάρχει περίπτωση αντιμετώπισης της ανεργίας. Η ανεργία στην Ευρώπη είναι δομική. Στηρίζουν τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Η λύση είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αποφάσεις για την Ευρώπη, ένα ευρωπαϊκό New Deal για ενίσχυση της απασχόλησης που να περνά μέσα από την ανάπτυξη. Αν συνεχίσουμε με την καταστροφική λιτότητα δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί η ανεργία, ιδίως εκρηκτικές διαστάσεις της στο νότο», υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζήτησε από τους Ευρωπαίους να στηρίξουν την Αριστερά, ώστε να δοθεί επιτέλους τέλους στις πολιτικές λιτότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε στην επαναδιατύπωση της θέσης του για την πραγματοποίηση Διάσκεψης στα πρότυπα, στα πρότυπα της Διάσκεψης του 1953, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποφευχθεί η καταστροφή. «Είμαι από την Ελλάδα, τη χώρα που επελέγη ως πειραματόζωο της πιο σκληρής λιτότητας, που εύχομαι να μην ζήσει κανένας άλλος. Καλώ τους Eυρωπαίους να κρίνουν αν αυτό είναι ιστορία επιτυχίας ή ιστορία κοινωνικής τραγωδίας. Καλούμε να στηρίξουν τα κόμμα της Αριστεράς για να τεθεί τέρμα στην πολιτική της λιτότητας, για επανάκτηση της δημοκρατίας και για να ξαναβρούμε τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε ότι έχει να κάνει με την τραπεζική κρίση, είπε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση ελάφρυνσης τους χρέους, αλλά και των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. «Έχω μείνει άναυδος με τα bail-in προγράμματα. Μετά τα δισ. που φορτώσαμε στους φορολογούμενους, η νέα λογική είναι να φορτώσουμε δισ. στους καταθέτες. Νομίζω ότι είναι καταστροφική λογική. Η δική μας πρόταση είναι να πάμε σε μία συνολική λύση ελάφρυνσης του χρέους», υπογράμμισε. Παράλληλα, κάλεσε τους άλλους υποψηφίους, ειδικότερα τους υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική να απαντήσουν αν τελικά τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα πέτυχαν ή απέτυχαν.
Ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην επισήμανση του Γκι Φερχόφσταντ για τη χρηματοδότηση των κομμάτων στην Ελλάδα από τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι το πελατειακό κράτος, το οποίο στήριζε τις τράπεζες ήταν το ίδιο που στηριζόταν από τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. «Το πελατειακό κράτος στην Ελλάδα, κ. Φέρχοφσταντ, χτίστηκε από τα κόμματα που υποστηριζόταν στις Ευρώπη από τα δύο μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα. Όμως αποδείχτηκε ότι το φάρμακο που δόθηκε ήταν καταστροφικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας για το θέμα της Ουκρανίας, υπογράμμισε ότι «Η Ευρώπη πειραματίζεται με τα υλικά του ψυχρού πολέμου», τονίζοντας ότι η λύση δεν πρόκειται να δοθεί «ούτε με απειλές, ούτε με κυρώσεις». Την ίδια στιγμή, ζήτησε να μην αναγνωριστεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας στην οποία συμμετέχουν νεοναζί, ενώ ζήτησε να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να απαιτηθεί διάλογος στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ, χωρίς την παρέμβαση του ΝΑΤΟ και χωρίς την επέμβαση του ρωσικού στρατού. Ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «Η Ουκρανία πρέπει να είναι γέφυρα και όχι πεδίο διχασμού. Εάν το επιθυμούν μάλιστα σε μια ομοσπονδιοποιημένη εκδοχή, γιατί όχι;».
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «Κάθε χώρα οφείλει να σέβεται τις πολιτισμικές παραδόσεις κάθε πολίτη. Είναι πολύ επικίνδυνο ένα κύμα αναχρονισμού που βλέπουμε στην Ευρώπη ιδιαίτερα στα ζητήματα της θρησκείας. Και η υπόθεση της Ισπανίας με την απαγόρευση των αμβλώσεων, μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και πρέπει να την αποφύγουμε πάση θυσία».
Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.
Πηγή: neaellada.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου