Νίκος Νικολόπουλος : Λεηλασία των Μέσων Ενημέρωσης από εταιρείες αποδελτιοποίησης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Οι «εταιρείες αποδελτίωσης» κλέβουν και εμπορεύονται τα πνευματικά δικαιώματα
των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων

Υποβάθμιση, συρρίκνωση, αλλά και εκμετάλλευση του κόπου των δημοσιογράφων και της ύλης των μέσων ενημέρωσης συνιστούν οι εταιρείες «αποδελτίωσης», με κάποιες εκ των οποίων μάλιστα, συνάπτει συμβάσεις η κυβέρνηση.

Αυτά τονίζει ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής, Νίκος Νικολόπουλος, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, την οποία κοινοποιεί και προς τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, το ΕΣΡ, τον Συνήγορο του Πολίτη και τον Συνήγορο του Καταναλωτή.

«Εταιρείες επικοινωνίας αποδελτιώνουν και θα οικειοποιούνται το περιεχόμενο των ΜΜΕ (εφημερίδες, κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί, περιοδικά, ιστοσελίδες κ.ά.),  το οποίο θα αναπαράγουν σε πελάτες που ζητούν ενημέρωση,  με το αζημίωτο φυσικά, χωρίς ωστόσο να πληρώνουν τίποτα ως πνευματικά δικαιώματα στους δικαιούχους» σημειώνει ο ανεξάρτητος βουλευτής, τονίζοντας πως πολλά υπουργεία, αλλά και εποπτευόμενοι από το δημόσιο οργανισμοί, συνεργάζονται με τέτοιου είδους εταιρείες.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει και συγκεκριμένες περιπτώσεις: «Η πιο πρόσφατη σχετική απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στις 24 Ιουνίου, όταν και δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, εντολή με την οποία ανατίθεται σε εταιρία η ετήσια παροχή υπηρεσιών αποδελτίωσης έντυπων μέσων, δικτυακών τόπων, προγραμμάτων τηλεοπτικών σταθμών και ραδιοφώνου, στο πλαίσιο των ενεργειών δημοσιότητας και πληροφόρησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού». Το ποσό που της δίνει είναι 8.312 ευρώ, πλέον ΦΠΑ, προκειμένου να λαμβάνει καθημερινή αποδελτίωση (μεταξύ άλλων από εννέα κανάλια και επτά ραδιοφωνικούς σταθμούς). Αντίστοιχη συμφωνία έχουν κάνει και άλλα υπουργεία, όπως το υπουργείο Εσωτερικών τον περασμένο Ιανουάριο για ποσό 32.793 ευρώ, το Δημόσιας Τάξης τον Φεβρουάριο για ποσό 17.948 ευρώ, το Ανάπτυξης (Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων) τον προηγούμενο Ιούλιο για 13.000 ευρώ, το Υποδομών τον Δεκέμβριο (6.642 € για δύο χρόνια), το Ενέργειας τον Δεκέμβριο για 8.487 ευρώ και το Υγείας τον περασμένο Μάρτιο για το ποσό των 6.450 ευρώ».

Ο πρώην υφυπουργός, αναφέρεται επίσης διεξοδικά στους νόμους και τις διατάξεις που διέπουν και προστατεύουν την πνευματική περιουσία και ιδιοκτησία, υπογραμμίζοντας πως η ειδησεογραφική «ύλη» περιλαμβάνεται σε αυτές τις διατάξεις και τονίζοντας πως η χρήση και αξιοποίηση αυτής της ύλης, χωρίς την ενημέρωση και την αποζημίωση των νομίμων κατόχων της, συνιστά ευθέως παράνομη ενέργεια.

Ο Νίκος Νικολόπουλος ρωτάει την κυβέρνηση, εάν κατανοεί και αποδέχεται ότι οι συμβάσεις μεταξύ φορέων της και δημοσίων φορέων με εταιρείες «αποδελτίωσης» συνιστούν πλήγμα για τα μέσα ενημέρωσης και παραβίαση της νομιμότητας και τι προτίθεται να πράξει για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Επίσης, ζητάει να πληροφορηθεί βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου προσφέρουν τις συγκεκριμένες «υπηρεσίες» οι εταιρείες αποδελτίωσης, καθώς και γιατί δεν καταβάλλουν τέλη πνευματικών δικαιωμάτων στα μέσα ενημέρωσης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης στο www.nikosnikolopoulos.gr
Και στο Ytube σχετικό βίντεο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια