«Φίδια» κρεμασμένα στα περίπτερα...

Νίκος Σβέρκος

«Οταν η κίτρινη παραδημοσιογραφία δίνει τροφή για τυμβωρυχία και αντιπολίτευση». Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας εύστοχος τίτλος του «σίριαλ» που εκτυλίσσεται τα...
τελευταία 24ωρα μετά την τραγωδία της Αίγινας.

Η εκτοξευόμενη λάσπη κολλάει για λίγη ώρα στα πρόσωπα πολιτικών και οι αντίπαλοί τους σπεύδουν να την υιοθετήσουν. Η δε ακόλουθη αντιπαράθεση ανατροφοδοτήθηκε από εφημερίδες «κύρους», έτερους εμπαθείς δημοσιογράφους και έναν πολιτικό σχηματισμό του οποίου προΐσταται δημοσιογράφος.

Ας δούμε τα πράγματα στη χρονική τους, ακολουθία. Η ιστοσελίδα makeleio.gr, ανάμεσα σε δημοσιεύματα που καθαγιάζουν τους χρυσαυγίτες βουλευτές αναμεμιγμένα με αναληθείς ιστορίες για «δράκους λαθρομετανάστες», αναδημοσίευσε την Πέμπτη το απόγευμα μια «πληροφορία» αλιευμένη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία κατέληγε ότι «στην Αίγινα όλοι ήξεραν ότι η παρέα του Λυκουρέζου ήταν Σταθάκης, Φλαμπουράρης».

Κίτρινα Ποτάμια

Υπό άλλες συνθήκες θα προσπερνούσαμε αυτή την «πληροφορία» ως αυταπόδεικτα κωμικοτραγική. Ηρθε όμως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού, να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια εξοργιστική παραφιλολογία:

«Δύο μέρες μετά το “έγκλημα στην Αίγινα” τα ερωτήματα, αντί να λιγοστεύουν, πληθαίνουν. Συνοδεύονται μάλιστα από οργιώδεις φημολογίες για το ποιος ήταν ο καπετάνιος και ποιοι οι συνεπιβάτες του», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο άλλοτε δημοσιογράφος.

Και καλούσε την εισαγγελία «να διατάξει τώρα την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών», ώστε «να σταματήσουν οι ψίθυροι».

Η φημολογία δεν άργησε να διακινηθεί ευρύτερα, ιδιαίτερα αφού είχε «σπόνσορα» και έναν πολιτικό αρχηγό, ενώ αναδημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα thepaper.gr, που εμφορείται από φιλικά αισθήματα για τα κόμματα του Κέντρου.

Το δημοσίευμα αποσύρθηκε, αλλά η ιστοσελίδα επανήλθε με νεότερο άρθρο, στο οποίο ανέφερε ότι «ο χρήστης Lauren Ο’Sullivan από χτες το βράδυ προχώρησε στο facebook σε αποκαλύψεις που δυσχεραίνουν τη θέση της κυβέρνησης και τους χειρισμούς του καπετάνιου στην υπόθεση με το μοιραίο ατύχημα στην Αίγινα», προσθέτοντας ότι αφού το εν λόγω προφίλ «έπεσε» από το facebook, «οι φίλοι του Lauren O’Sullivan τονίζουν πως ίσως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από τα ίδια “συριζοτρόλ” που επιτέθηκαν πριν λίγες ημέρες και στον Θανάση Χειμωνά (σ.σ. στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) και πως αυτές οι αήθεις επιθέσεις μαρτυρούν τη σύγχυση στην οποία έχει περιέλθει το κυβερνητικό επικοινωνιακό επιτελείο».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είχε νωρίτερα εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Κακοήθεις ούτως ή άλλως. Απελπισμένοι γιατί κάθε σχέδιο αποδόμησης της κυβέρνησης ναυαγεί εξακολουθητικά».

Και συμπλήρωνε ότι «η τραγωδία όμως δεν αφήνει περιθώρια ανοχής σε ψεύδη. Για τους συκοφάντες αυτή τη φορά ζητήθηκε από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ο άμεσος εντοπισμός τους, προκειμένου να υποστούν τις συνέπειες».

«Ψυλλιασμένη» και η Χαρ. Τρικούπη

Τι κι αν η Ολγα Γεροβασίλη αναγκάστηκε να διαψεύσει τις «πληροφορίες» των παραδημοσιογραφικών ιστοσελίδων; Το ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφοι έσπευσαν να αναπαραγάγουν εμμέσως τη φημολογία.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον Θοδωρή Δρίτσα ότι παρενέβη «άκομψα στη Δικαιοσύνη ως συνήγορος του κατηγορουμένου». «Γιατί άραγε;», αναρωτήθηκε η Χαριλάου Τρικούπη όλο νόημα.

Το δε στέλεχος του ΣΚΑΪ, Αρης Πορτοσάλτε, έγραψε στο twitter τα ακόλουθα: «Ο κάπτεν σύντροφος Θ. Δρίτσας που γνωρίζει τη δεινότητα του χειριστή του ταχύπλοου, ανέλαβε την υπεράσπισή του; Θαλασσόλυκος υπουργός» και «Ο Στ. Θεοδωράκης ζητά άρση τηλεφωνικού απορρήτου για τους επιβαίνοντες στο σκάφος στην Αίγινα! Τι έγινε, οδηγούσε ΣΥΡΙΖόπουλο και το καλύπτουν;».

Ο δε δημοσιογράφος του «Bήμα FM», Μπάμπης Παπαπαναγιώτου, έγραψε ανορθόγραφα: «Κε Δρίτσα μήπως βιαστήκατε για το δυστήχημα (sic) της Αίγινας; Ή μήπως επίτηδες βιαστήκατε;».

ΝΕΑ... όργια

Πέρα από το σκανδαλοθηρικό έντυπο «Star Press», τη «σκυτάλη» έλαβε χτες η εφημερίδα «Τα Νέα», που σε ρεπορτάζ της αναπαρήγαγε τη φημολογία περί των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ενα όργιο φημών που από τις παραλίες της Αίγινας μεταφέρθηκε στα σόσιαλ μίντια και την μπλογκόσφαιρα αρκούσε για να προκαλέσει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και τρικυμία στο πολιτικό σκηνικό», ανέφερε ο συντάκτης, μιλώντας επίσης για «αίσθηση «κουκουλώματος»» και άλλα τινά.

Η δε «Καθημερινή» ανέφερε σε πρωτοσέλιδο «χτύπημα» ότι προκλήθηκαν «ερωτήματα για την πραγματική ταυτότητα των επιβατών και του κυβερνήτη του ταχύπλοου».

Υστερα από όλα αυτά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε («Στο Κόκκινο») ότι «πλέον έχουμε περάσει τα όρια της γραφικότητας και κινούμαστε πια στη νοσηρότητα. Μια τέτοια τραγωδία δεν μπορεί να προσφέρεται για τέτοιου είδους αρρωστημένες και κατευθυνόμενες θεωρίες συνωμοσίας».

Κύκλοι μάλιστα του Μαξίμου εξαπέλυσαν δριμύτατη επίθεση κατά πάντων. «Η δημοσιογραφική αλητεία συναντά την πολιτική απόγνωση της διαπλοκής και των φερέφωνών της», σημείωσαν, μιλώντας για «άθλια πολιτική εκμετάλλευση» της τραγωδίας.

Προσέθεταν δε ότι «ο αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμα και του κ. Αρη Πορτοσάλτε και του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου», συμπληρώνοντας ότι «δεν πρόκειται να τους το στερήσουμε σε καμία περίπτωση».

Οσο για την εφημερίδα «Τα Νέα» ανέφεραν πως «και άλλοι χρεοκόπησαν αλλά δεν έκαναν και έτσι». Απευθυνόμενοι, τέλος, στον Σταύρο Θεοδωράκη και το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισαν: «Οσο ξεπερνάτε τα όρια της χυδαιότητας τόσο περισσότερο ευδιάκριτο γίνεται στους πολίτες το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκείτε»...

efsyn.gr