Συγκεντρώνονται στρατεύματα σε τουρκικό έδαφος για εισβολή στη Συρία – Στόχος οι Κούρδοι

Οι τζιχαντιστές της Φαϊλάκ Αλ Σαμ (Μουσουλμανική Αδελφότητα) και οι «μετριοπαθείς» ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) συγκεντρώνουν στρατεύματα στο τουρκικό έδαφος, κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ, για να επιτεθούν στην πόλη Τζαραμπλούς, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού -πάνω στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας- στη βορειοδυτική Συρία, η οποία κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Οι παραπάνω δυνάμεις είναι μισθοφόροι της Τουρκίας και σύμμαχοι της Αλ Κάιντα. Δεν αποκλείεται ανάμεσά τους να βρίσκονται και Τούρκοι στρατιώτες που να υποκρίνονται τους «επαναστάτες».
Η Ρωσία είχε καταγγείλει, πριν «αγαπηθούν» ο Πούτιν με τον Ερντογάν, ότι εκατοντάδες Τούρκοι των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται στη Συρία ως «εθελοντές μαχητές» τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Η πόλη Τζαραμπλούς είναι το τελευταίο συνοριακό πέρασμα που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στα σύνορα με την Τουρκία.
Βεβαίως η στρατηγική σημασία της Τζαραμπλούς για το Ισλαμικό Κράτος πλέον έχει ελαχιστοποιηθεί μετά την απελευθέρωση στις 12 Αυγούστου της πόλης Μανμπίτζ από τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις(SDF).
Η Μανμπίτζ βρίσκεται νότια της Τζαραμπλούς. Η Τζαραμπλούς ήταν η «πύλη» του ISIS από την Τουρκία αλλά η Μανμπίτζ υποδεχόταν τόσο τα πολεμοφόδια και όπλα όσο και τους ξένους εθελοντές.
Μετά την απελευθέρωση της Μανμπίτζ, το Ισλαμικό Κράτος μόνο μέσω Αλ Μπαμπ (νοτιοδυτικά της Τζαραμπλούς) κρατά ανοιχτή την οδό ανεφοδιασμού του.

Δείτε τον πολεμικό χάρτη για να έχετε εικόνα της περιοχής:

map_jarablus
map_jarablus
Οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανακοίνωσαν ότι επόμενος στόχος τους είναι η πόλη Αλ Μπαμπ, δυτικά της Μανμπίτζ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ισλαμικό Κράτος εκκενώνει την Τζαραμπλούς για να μην εγκλωβιστούν εκεί οι δυνάμεις του.
Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κούρδοι μπορεί να κάνουν ελιγμό κι αντί να επιτεθούν στην Αλ Μπαμπ, να πορευτούν ταχύτατα προς την Τζαραμπλούς και να την πάρουν ώριμο φρούτο.
Αυτό είναι που φοβάται όσο τίποτα άλλο η Τουρκία, που δεν θέλει με τίποτα οι κουρδικές δυνάμεις να θέσουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη.
Για αυτό και συγκεντρώνουν στρατεύματα τζιχαντιστών μισθοφόρων της Τουρκίας στη Γκαζιαντέπ ώστε να προλάβουν να πάρουν πρώτοι εκείνοι την πόλη Τζαραμπλούς και όχι οι Κούρδοι.

Ετοιμάζεται για εισβολή στη Συρία και η Τουρκία

Η Τουρκία θα αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη συριακή κρίση μέσα στους έξι επόμενους μήνες ώστε η σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα να μην διασπαστεί εθνοτικά, δήλωσε το Σάββατο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, εννοώντας ότι οι Τούρκοι θα επιτεθούν στους Κούρδους.
Ο λόγος που οι Τούρκοι θα το παίξουν «παλικάρια» για τους επόμενους έξι μήνες, και όχι επτά ή οκτώ, είναι γιατί σε έξι μήνες έχουμε τις εκλογές στην Αμερική, οπότε μετά κρίνουν ότι δεν θα μπορούν να κάνουν και πολλά. Ό,τι προλάβουν, δηλαδή, μέχρι τις κάλπες, έτσι σκέφτονται.
Αυτό που τους διαφεύγει όμως είναι ότι οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν αποφασίσει να μην εκχωρήσουν την παγκόσμια διακυβέρνησή τους για έξι μήνες στην… Τουρκία και να βρεθεί η Άγκυρα προ πολύ κακών εξελίξεων εις βάρος της.
«Η Δαμασκός κατάλαβε πως οι Κούρδοι καθίστανται απειλή και για τη Συρία», δήλωσε ο Γιλντιρίμ, εκφράζοντας και την πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στα χωρίς προηγούμενο πλήγματα της συριακής πολεμικής αεροπορίας εναντίον των Κούρδων στη Χασάκα (βορειοανατολική Συρία).
«Είναι μια καινούρια κατάσταση» και «είναι σαφές πως το (συριακό) καθεστώς κατάλαβε πως η δομή που οι Κούρδοι επιχειρούν να διαμορφώσουν στον βορρά (της Συρίας) έχει αρχίσει να καθίσταται απειλή και για τη Συρία», δήλωσε ο Γιλντιρίμ αναφερόμενος στην προσπάθεια των Κούρδων να συνδέσουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους από την άλλη πλευρά των τουρκικών συνόρων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη σε ομάδα δημοσιογράφων στην Κωνσταντινούπολη πως, αν και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ θα μπορούσε να έχει κάποιο ρόλο στην προσωρινή ηγεσία, δεν πρέπει να έχει ρόλο σ’ αυτή στο μέλλον, προετοιμάζοντας με αυτή τη δήλωση τη «φιλία» Άγκυρας και Δαμασκού, αφού μέχρι πριν λίγο καιρό η Άγκυρα δεν άκουγε «κουβέντα» για παραμονή του Άσαντ έστω και σε μεταβατική φάση.
Τώρα η Τουρκία υιοθετεί τη ρωσική θέση. Λέει ό,τι ακριβώς και η Μόσχα, η ίδια Τουρκία που δεν άφηνε μερικούς μήνες πριν τις ΗΠΑ να δεχτούν μεταβατικό ρόλο Άσαντ.
Εάν οι Αμερικανοί ισοπεδώσουν την Άγκυρα δεν θα έχουν ένα δίκιο, θα έχουν όλα τα δίκια του κόσμου με το μέρος τους.

Σε επιφυλακή οι Αμερικανοί στο πλευρό των Κούρδων, διαβάστε σχετικά: Μήνυμα ΗΠΑ προς όλους: Όποιος βομβαρδίσει τους Κούρδους θα έχει να κάνει μαζί μας!

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ξεκαθάρισε προς τη Δαμασκό να μην τολμήσει να βομβαρδίσει ξανά τους Κούρδους στο έδαφος της Συρίας.

Συμμαχία Τουρκίας, Ιράν, Συρίας και Ρωσίας, διαβάστε σχετικά: Κούρδοι Συρίας: Τουρκία και Ιράν διέταξαν τον Άσαντ να μας επιτεθεί στη Χασάκα

Έμπειροι αναλυτές βλέπουν πλήρη αλλαγή των ισορροπιών και των συμμαχιών στον πόλεμο στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.
Διαμορφώνεται συμμαχία Τουρκίας, Ιράν, Συρίας και Ρωσίας από τη μία πλευρά και από την άλλη ο Δυτικός Συνασπισμός με τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
Εννοείται, όσο κι εάν αυτό ακούγεται «τρελό», ότι στους Κούρδους θα επιτεθούν όλοι. «Μετριοπαθείς» ισλαμιστές, τζιχαντιστές, Σύροι στρατιώτες, Ιρανοί και Λιβανέζοι σύμμαχοι του Άσαντ, Τούρκοι και άγνωστο είναι πόσο θα εκτεθούν οι Ρώσοι, που για μια ακόμη φορά αποδεικνύονται τα μεγαλύτερα καραγκιοζάκια της ιστορίας.
Οι Κούρδοι πλέον δεν υπερασπίζονται την ανθρωπότητα μόνο απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.
Κρατάνε τις Θερμοπύλλες του δυτικού πολιτισμού απέναντι σε τζιχαντιστές, ισλαμιστές, δικτάτορες, ημιπαράφρονες, Τούρκους, Ρώσους και Ιράν.
Ελλάδα και Ισραήλ, ως προμαχώνες του δυτικού πολιτισμού, οφείλουν να τιμήσουν τις συμμαχίες τους με τις ΗΠΑ και να κάνουν ό,τι μπορούν για να μην πέσει η Μέση Ανατολή στα χέρια τυράννων και ισλαμιστών.
tribune.gr