Τις θέσεις του για την ανάπτυξη της περιφέρειας παρουσίασε σε συνέντευξη που φιλοξενεί η εφημερίδα Έθνος ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Τι θα αλλάξει στη Θράκη με τον «Καλλικράτη»;
Ως πολιτική επιλογή αποτελεί μια επανάσταση, χρόνιο αίτημα όλων των φορέων της αυτοδιοίκησης, που έπρεπε να έχει δρομολογηθεί εδώ και πολλά χρόνια, αφού η στρεβλή αθηνοκεντρική αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με τους θεσμικούς αναχρονισμούς και την υπηρεσιακή γραφειοκρατία, δημιούργησε όλα εκείνα τα προβλήματα που συν τοις άλλοις οδήγησαν τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
Ο «Καλλικράτης» επιχειρεί να διαμορφώσει μια νέα ταυτότητα για την Ελλάδα
αποκεντρωμένων αρμοδιοτήτων και περιφερειακού αναπτυξιακού προγραμματισμού. Με την επαναστατικότητα που εισάγει, έστω και υπό τις δυσμενείς οικονομικά συνθήκες, είναι μία πρόκληση. Είναι ίσως μία τελευταία ευκαιρία.
Οι βιομηχανίες εδώ και χρόνια κλείνουν η μία μετά την άλλη και ιδιαίτερα η Θράκη έχει γεμίσει με «κουφάρια». Πώς θα αντιμετωπίσετε την αποβιομηχάνιση-ανεργία;
Τα τελευταία χρόνια η ακμάζουσα και δυναμική αναπτυξιακή πορεία της περιοχής οδηγήθηκε στο τέλμα, με μια σειρά επιλογών που στη βάση τους είχαν την εγκατάλειψη.
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα εργαστεί συστηματικά με εργαλείο ένα καινοτόμο πρόγραμμα στήριξης που θα διασυνδέει κατηγορίες ενισχύσεων της περιφερειακής οικονομίας με την απασχόληση, με τοπικές δικτυώσεις υποστήριξης της απασχόλησης μέσα και από δομές του ΟΑΕΔ, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και ενίσχυση των δομών κοινωνικής οικονομίας, νέας μορφής συνεταιρισμούς κ.ά.
Η Θράκη είναι η πύλη εισόδου χιλιάδων λαθρομεταναστών. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;
Η παράνομη μετανάστευση κρύβει πίσω της χιλιάδες τραγωδίες αλλά και ελπίδες συνανθρώπων μας για ένα καλύτερο μέλλον. Οσα σύνορα και να φυλάξει κανείς, αυτή η ελπίδα δεν εμποδίζεται. Απαιτείται μια αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων, ταυτόχρονα όμως η ΕΕ πρέπει να προωθήσει μια σειρά από πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στην «πηγή» του, πάντοτε με όρους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η περιοχή μας δεν αντέχει άλλες ανθρώπινες τραγωδίες.
Μια έντονη ενδοπεριφερειακή αντίθεση είναι το θέμα των αναπτυξιακών κινήτρων, το Εφετείο κ.λπ. Πώς θα τις αντιμετωπίσετε;
Σύνθημά μας είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας περιφερειακής συνείδησης. Πιστεύω τόσο πολύ στην περιφερειακή ανάπτυξη, που ζήτησα αυτή η προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνεται στο όνομα του συνδυασμού. Αν τελικά δούμε όλα τα προβλήματα πάνω από λογικές τοπικισμού, τότε δεν υπάρχει περιφέρεια, αλλά απλώς μια πρόσθεση μονάδων και όχι σύνθεση. Το στοίχημα του «Καλλικράτη» είναι να διαμορφώσουμε τους όρους μιας ενιαίας και αδιαίρετης περιφερειακής συνείδησης στην περιφέρειά μας. Χωρίς να θεωρείται υπεκφυγή, όλα τα επιμέρους ζητήματα θα τα εξετάσουμε ιεραρχικά, χωρίς να υποτιμούμε καμία τοπική ευαισθησία. Λογικό είναι να προχωρήσουμε με εκείνα που μας ενώνουν και μας δένουν.
Την συνέντευξη του Άρη Γιαννακίδη, μπορείτε να την διαβάσετε και στην ιστοσελίδα της εφημερίδα «Έθνος», στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=36650949
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου