Στα ισχυρά θεμέλια των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Φίλιππος Πετσάλνικος καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό Τζιανμπάο, από το βήμα της Βουλής, παρουσία και του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.
Ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στους τομείς συνεργασίας που αφορούν το εμπόριο, τη
ναυτιλία, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Εκφράζοντας τη χαρά των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου που υποδέχονται τον υψηλό προσκεκλημένο, ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι όλοι συμφωνούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς και αντιμετωπίζει προκλήσεις που έχουν σχέση με την ειρήνη και την ασφάλεια σε πολλές περιοχές του κόσμου.Έχουν επίσης σχέση με τη διεθνή οικονομική κρίση, με την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την προστασία του περιβάλλοντος καθώς και την ανάγκη εύρεσης άμεσων λύσεων στον τομέα της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των κρατών σε διεθνές επίπεδο.
Ο κ. Πετσάλνικος εξέφρασε την πεποίθηση ότι Ελλάδα και Κίνα μπορούν να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας καθώς και να χτίσουν νέες γέφυρες επικοινωνίας διότι, εκτός των άλλων έχουν ως λαοί, ως πολιτισμοί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη μακραίωνη διαδρομή τους. «Οι δύο αυτοί πολιτισμοί από τους αρχαιότερους στον κόσμο συναντώνται μέσα από την αρχαία φιλοσοφία, των αξιών, και των παραδόσεων και έχουν συνεισφέρει ως σύγχρονα κράτη στη διεθνή κοινότητα».
Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και στο σημαντικό ρόλο που μπορεί η χώρα να διαδραματίσει στην ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης λόγω της προνομιακής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας που την καθιστά "πύλη" προς την Ευρώπη.
Υποδεχόμενος την κινεζική αντιπροσωπεία, ο κ.Πετσάλνικος επισήμανε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν θα συμβάλλουν στην περαιτέρω εμβάθυνση, και ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.
Στη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων της χώρας, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, Υπουργοί, βουλευτές, καθώς επίσης και οι πρέσβεις των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. στην Αθήνα.
Σε αναγνώριση των πρωτοβουλιών της κινεζικής αντιπροσωπείας, και της συμβολής του Κινέζου Πρωθυπουργού στην ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, απένειμε στον κ. Γουέν Τζιαμπάο το Χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.
Νωρίτερα ο Κινέζος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη, όπου τον υποδέχθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος. Κατά την περιήγησή του στον ιερό βράχο, είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον κ. Παπανδρέου για τους στενούς φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών, που αμφότερες διαθέτουν αρχαίο πολιτισμό και παραδοσιακές σχέσεις, ενώ ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επισημάνει στον Κινέζο ομόλογό του, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο κ. Γουέν Τζαμπάο, με τη σειρά του εξέφρασε την υποστήριξή του στην ελληνική πρωτοβουλία.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός της Κίνας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων Ι. Πανάρετο.
Το πρόγραμμά του Κινέζου Πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί με το γεύμα που θα του παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας το μεσημέρι και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά το απόγευμα. Τη Δευτέρα ο κ. Τζιαμπάο θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ιταλία και την Τουρκία.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου