Να δώσει μία ένεση αισιοδοξίας επιχείρησε από το Νταβός ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού έβαλε… τίτλο στη Σύνοδο την “επιστροφή της αξιοπιστίας στην Ελλάδα” και διείδε ένα καλό κλίμα για τη χώρα μας.
Οπως είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με τους Έλληνες απεσταλμένους στο Νταβός φέτος το κύριο στοιχείο δεν ήταν η εικόνα της Ελλάδας, διότι ολοι διαπίστωσαν ότι στη χώρα μας έχουν γίνει πολλές αλλαγές και έδειξαν να κατανοούν τα σημαντικά αποτελέσματα που ειχαμε στην οικονομία.
Ρόλο στην αλλαγή του κλίματος έπαιξε βέβαια και η σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος αυτό αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι
ειδικά ως ελληνικό.Οπως είπε ο πρωθυπουργός σε συζήτηση που είχε με τους Έλληνες απεσταλμένους στο Νταβός φέτος το κύριο στοιχείο δεν ήταν η εικόνα της Ελλάδας, διότι ολοι διαπίστωσαν ότι στη χώρα μας έχουν γίνει πολλές αλλαγές και έδειξαν να κατανοούν τα σημαντικά αποτελέσματα που ειχαμε στην οικονομία.
Ρόλο στην αλλαγή του κλίματος έπαιξε βέβαια και η σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης, ενώ σε ό,τι αφορά το χρέος αυτό αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει συζήτηση για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αφορμή ερώτηση που δέχθηκε από ξένους δημοσιογράφους ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι κάτι που μπορεί να χρειαστεί για ορισμένες τράπεζες στην Ευρώπη και το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός απέκλεισε δύο φορές την αναδιάρθρωση του χρέους.
Μιλώντας με 30 δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εάν ήταν η Ελλάδα να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση ή «κούρεμα» θα το είχε ήδη κάνει από την αρχή της κρίσης.
Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση αν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση οφείλονται στην πίεση του ΔΝΤ απάντησε ότι ακόμα και με μηδενικό χρέος η Ελλάδα έπρεπε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ήδη γίνονται.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν υπάρχει θυμός στον κόσμο και αίσθημα μη δικαιοσύνης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συμμερίζεται αυτό το αίσθημα, ωστόσο, όπως είπε, έχουμε λάβει πολλά μέτρα, τα περισσότερα στην αρχή της αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά παρ΄ όλα αυτά ο κόσμος δίνει στήριξη ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη εποχή καθώς αντιλαμβάνεται ότι αλλάζουμε τη χώρα.
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έχουν ληφθεί πολλά σκληρά μέτρα όπως αυτά που αφορούν σε μισθούς και συντάξεις και τόνισε ότι η κυβέρνησή του βρήκε μεγάλη σπατάλη, κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια.
Ωστόσο, όπως είπε, ενώ έχουμε τρία χρόνια που θα βρισκόμαστε στο μηχανισμό στήριξης μέσα στον πρώτο χρόνο κάναμε τα μισά από όσα συμφωνήσαμε στο μνημόνιο.
Σχετικά με τον σκεπτικισμό των αγορών ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι είναι αναγκαίο και είναι σημαντική η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η διαφάνεια και η δραστηριοποίηση σε νέους τομείς.
Ερωτηθείς για το πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη το οποίο έθεσε με δήλωσή του ο Τζορτζ Σόρος και ετέθη στον πρωθυπουργό ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι όλα τα κράτη στην ΕΕ πρέπει να βάλουν σε τάξη την οικονομία τους, ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός έχει μεγάλες δυνατότητες και ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει στη διάθεσή της όλα τα αναγκαία εργαλεία.
Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Εμείς από την πλευρά μας, ανέφερε, δεσμευόμαστε να κάνουμε εκείνες τις αλλαγές που θα κάνουν περήφανη την Ελλάδα.
Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
«Αυτό το έχουν κατανοήσει οι ευρωπαίοι ηγέτες, για αυτό και στηρίζουν το ευρώ για το οποίο αναμένονται, όπως είπε, αποφάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες.»
Σε ερώτηση για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη αυτή και ανέφερε μια σειρά συμφωνιών για κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας και στην Ευρώπη και τόνισε ότι στόχος είναι ο Πειραιάς, στον οποίο υπάρχει μια μεγάλη κινεζική επένδυση, να γίνει κέντρο καινοτομίας.
Σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν περιμένει αποφάσεις για την οικονομία στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής αλλά μάλλον στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.
Σε ερώτηση για το αν συζήτησε το θέμα των λαθρομεταναστών με τον ύπατο αρμοστή του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν έγινε συζήτηση για τα θέματα των ημερών στην Ελλάδα και ότι ο κ. Γκουτέρες είναι θετικός για τον πρόσφατο ελληνικό νόμο για τη μετανάστευση.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου