Έρχονται «λουκέτα» στο δίκτυο της ΑΤΕ;


Οι έντονες φήμες που κυκλοφορούν σε αρκετές περιοχές της ελληνικής Περιφέρειας, περί επικείμενων «λουκέτων» σε καταστήματα του δικτύου της Αγροτικής Τράπεζας, και η αναστάτωση που προκαλούν σε αγροτικές κοινωνίες της επαρχίας, άρχισαν να μεταφέρονται στη Βουλή και να προκαλούν «πονοκεφάλους» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τη διοίκηση Πανταλάκη.
Όσες κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΑΤΕ κατά καιρούς εξήγγειλαν μεγαλόπνοα σχέδια εξυγίανσης της τράπεζας βρήκαν στην πορεία τους μπροστά αρκετά προβλήματα, που συνδέονται με τις ιδιαιτερότητες της τράπεζας.
Άλλωστε, η εξυγίανση της ΑΤΕ είχε πάντα μια σημαντική πολιτική ιδιαιτερότητα: επί δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την τράπεζα σαν εξάρτημα πελατειακών μηχανισμών, ή ακόμη και για «σκοτεινές business» υψηλού επιπέδου (βλ. την υπόθεση των επενδύσεων σε δομημένα και hedgefunds, τα ουκ ολίγα «θαλασσοδάνεια» σε «ημέτερους» επιχειρηματίες, τις «αμαρτίες» με τους «κόκκινους» χρηματιστηριακούς κωδικούς και πολλές άλλες περιπτώσεις ύποπτων «αφαιμάξεων» της τράπεζας).

 Σε αυτό το πλαίσιο, οι διακηρύξεις περί εξυγίανσης δεν ήταν πάντα ειλικρινείς, αφού προέρχονταν από το ίδιο πολιτικό σύστημα, που δεν είχε τις αγαθότερες προθέσεις για την ΑΤΕ. Κάπως έτσι, φθάσαμε στο φαινόμενο των συνεχών κεφαλαιακών ενισχύσεων από το Δημόσιο και τους ιδιώτες μετόχους της τράπεζας, που πάντα κάπου χάνονταν σε «μαύρες τρύπες» και χρειάζονταν όλο και περισσότερες, χωρίς ποτέ η εξυγίανση να φαίνεται πραγματικά στον ορίζοντα.
Σήμερα, η διοίκηση Πανταλάκη έχει εντολή όχι μόνο από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και από την τρόικα, να φθάσει το «μαχαίρι» της εξυγίανσης στο κόκκαλο. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, ότι αυτή την φορά τίθεται ακόμη και θέμα επώδυνης αναδιάρθρωσης στο δίκτυο της τράπεζας, με «λουκέτα» στα πιο ζημιογόνα καταστήματα.
Η βουλευτής  Δράμας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, ζήτησε με ερώτησή της από τον υπουργό Οικονομικών εξηγήσεις για τις φήμες που κυκλοφορούν στην περιφέρειά της, «σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να σταματήσει η λειτουργία αρκετών υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας σε διάφορους δήμους του Νομού». Η βουλευτής τονίζει την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει αυτές οι πληροφορίες στις τοπικές κοινωνίες, την αβεβαιότητα για το μέλλον του προσωπικού αυτών των καταστημάτων, αλλά και τις γεωγραφικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, που καθιστούν ιδιαίτερα επώδυνο το πιθανό κλείσιμο καταστημάτων για τον αγροτικό πληθυσμό. Και ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς πρόκειται να γίνει με το δίκτυο της ΑΤΕ στην περιοχή της Δράμας.
Ανάλογοι προβληματισμοί, που δεν έχουν φθάσει ακόμη να μετουσιωθούν σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, αναπτύσσονται και από άλλους βουλευτές αγροτικών περιοχών της χώρας, όπου η ΑΤΕ έχει κατά παράδοση ρόλο-κλειδί στις τοπικές οικονομίες. «Καλό το μνημόνιο, καλή η εξυγίανση της ΑΤΕ, αλλά αν αρχίσουν τα λουκέτα στα καταστήματα θα μας πάρουν με τις πέτρες», έλεγε στη στήλη ένας από τους ανήσυχους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που διατηρεί στενούς πολιτικούς δεσμούς με αγρότες στην περιοχή του.
Το ερώτημα είναι πώς θα συγκεράσει τελικά η κυβέρνηση την αμείλικτη λογιστική του μνημονίου με τις ζωτικές ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και της αγροτικής οικονομίας, που καλύπτονται από το δίκτυο της ΑΤΕ. Στα χαρτιά είναι πολύ εύκολο και ίσως ελκυστικό, με όρους αποδοτικότητας, να «ξεφορτωθεί» η τράπεζα ένα μεγάλος μέρος του δικτύου της στην επαρχία. Στην πράξη, όμως, θα ήταν καταστροφικές οι παρενέργειες στην οικονομική ζωή της ελληνικής περιφέρειας, από μαζικό κλείσιμο καταστημάτων της ΑΤΕ. Και θα ήταν οξύμωρο να εξαγγέλλει η κυβέρνηση αναπτυξιακά μέτρα για την Περιφέρεια, απολύτως αναγκαία για να ξεπεράσει κάποτε η εθνική οικονομία το τέλμα της ύφεσης, όταν την ίδια ώρα θα αποσύρεται από την επαρχία η ΑΤΕ.
Το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει να δοθούν το συντομότερο εξηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών και τη διοίκηση της τράπεζας, αντί να συντηρούν την ασάφεια και να δημιουργούν την υποψία, ότι θα επιχειρήσουν και σε αυτή την περίπτωση να επιβάλουν τετελεσμένα με συνοπτικές διαδικασίες…

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. η διοίκηση Μηλιάκου έγραφε στα παλιά τις τα υποδήματα και τον ΑΣΕΠ με τις παράνομες μεταθέσεις εργαζομένων που έπρεπε να υπηρετήσουν 10 χρόνια στην επαρχία !

    http://www.seate.gr/ekselikseis/EKSELIKSEIS.NEW2011.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου