Επιστροφή στην εποχή της μεγάλης φαγωμάρας


Όλα τα... θαύματα κρατάνε, όπως φαίνεται, μόνο δυο εβδομάδες στη Ν.Δ. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, αφού χρει­άστηκαν μόνο δεκαπέντε μέρες από την ανακοίνωση του άτυπου υπουργι­κού συμβουλίου και ένα πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Siemens για να ξαναφέρουν τηνεσωστρέφεια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολί­τευσης.
Γκρίνιες, μουρμούρες, διαρροές, υπόγειες αμφισβητήσεις και ευθείες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κεντρο­δεξιών και των σκληρών του κόμματος συνθέτουν το νέο σκηνικό στη Ν.Δ., ενώ ο πρόεδρός τους ακροβατώντας προσπαθεί να διατηρήσει την όποια ηρεμία έχει απομείνει στο κόμμα του, χάνοντας όμως το μεγάλο στοίχημα που είχε βάλει με την κοινωνία. Αυτό της αξιοπιστίας.
Τα όσα κωμικοτραγικά διαδραματί­στηκαν στους διαδρόμους της Βουλής τις προηγούμενες ημέρες εξαιτίας του πορίσματος της εξεταστικής για τη Siemens, έφεραν στην επιφάνεια την υποβόσκουσα φαγωμάρα στη Ν.Δ.
Μία κατάσταση η οποία οδήγησε τε­λικά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχθεί την άποψη κάποιων συνεργατών του ότι δεν θα έπρεπε να περιληφθούν γα­λάζιοι υπουργοί των κυβερνήσεων Κα­ραμανλή στο πόρισμα του κόμματός
του. Είναι εντυπωσιακό δε ότι δύο εκ των βουλευτών που μετέχουν εκ μέ­ρους της Ν.Δ. στην εξεταστική για τη Siemens, ο Αν. Νεράντζης και η Κατε­ρίνα Κόλια, διαφοροποιήθηκαν εξαρ­χής λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να συ­μπεριληφθεί ούτε ένα όνομα νεοδημοκράτη στο πόρισμά τους.
Την ίδια στιγμή, μεγάλη μερίδα βουλευτών της Ν.Δ. τηλεφωνούσε όλη την περασμένη εβδομάδα στον Σαμαρά και του ζητούσε να μην κάνει πίσω, ακόμη κι αν το πολιτικό κόστος ήταν πάρα πολύ μεγάλο. «Όσοι πρέπει να πληρώσουν, να πληρώσουν. Όσοι έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι θα πρέ­πει, να λογοδοτήσουν. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για τη Ν.Δ. Ο κόσμος περιμέ­νει από εμάς να αποδείξουμε πως ό,τι λέμε το τηρούμε» τον παρότρυναν οι περισσότεροι. Μόνο που τελικά εκεί­νος υπέκυψε στους εκβιασμούς αφή­νοντας εκτός πορίσματος όλους τους γαλάζιους πρώην υπουργούς.
Υπέκυψε σε πιέσεις
Η απόφαση αυτή επί της ουσίας δη­μιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ίδιο αλλά και στη Ν.Δ. καθώς φαίνε­ται στην κοινή γνώμη ότι υπέκυψε στις εσωτερικές πιέσεις που δεχόταν πε­τώντας στο καλάθι των αχρήστων τις δηλώσεις του περί κάθαρσης. Το επι­χείρημα της Ν.Δ. ότι η Siemens είναι ένα αμιγώς«πράσινο σκάνδαλο» και «δεν είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να ζητά να πληρώσει το ρετιρέ όταν μένουν εκτός σκανδάλου αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια» φαίνεται ότι δεν πείθει κανέναν μέσα κι έξω από το κόμμα.
Οι απειλές για αυτοκτονία από πρώην υπουργό της Ν.Δ. και η μετα­φορά μηνυμάτων από το καραμανλικό στρατόπεδο ότι τυχόν υπόδειξη πρώην υπουργών στο σκάνδαλο θα σήμαινε έναρξη πολέμου,έκαναν τον Σαμαρά να δει τα πράγματα αλ­λιώς και να ταχθεί υπέρ της «μέσης λύσης» εγκαταλείποντας το «περί δι­καίου αίσθημα». Ο Α. Σαμαράς ανα­γκάστηκε δηλαδή να σκεφτεί παραταξιακάεγκαταλείποντας τη λογική του νέου ξεκινήματος που τόσο πολύ έχει διαφημίσει.
Πολιτικές ευθύνες
Σαν να μην έφτανε αυτό, αντιπα­ράθεση στο εσωτερικό του κόμματος υπήρξε και για το πρόσωπο του Κ. Σημίτη. Οι βουλευτές της Ν.Δ. στην εξε­ταστική θεωρούσαν ότι, πέρα από τις πολιτικές ευθύνες τις οποίες ήθελαν να καταλογίσουν στον πρώην πρωθυ­πουργό, θα έπρεπε να διερευνηθούν και η ανάθεση της σύμβασης για το C4I αλλά και οι σχέσεις του Σημίτη με τους Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτο, οι οποίοιαποδεδειγμένα έχουν εισπρά­ξει χρήματα από τη Siemens.
Στην άποψη αυτή αντέδρασαν κά­ποιοι από τους στενούς συνεργάτες του Σαμαρά - όπως ο νομικός του σύμβουλος Κ. Μπαλτάκος - λέγοντας ότι η Ν.Δ. θα πρέπει να παραμείνει στη γραμμή των πολιτικών ευθυνών σε ό,τι αφορά τον Σημίτη «διότι οι πρώην πρωθυπουργοί δεν παραπέμπονται». Εκτός των άλλων υπενθύμιζε ότι και οι βουλευτές της Ν.Δ. είχαν συμφωνή­σει να μην κληθεί στην εξεταστική ως μάρτυρας ο Κ. Σημίτης.
Αλλά και από την πλευρά του Κα­ραμανλή οι αντιδράσεις και τα σχόλια γύρω από αυτό το θέμα ήταν ιδιαίτερα καυστικά, αφού οι στενοί συνεργάτες του τέως αρχηγού της Ν.Δ. θεωρούν ότι τέτοιες κινήσεις έχουν εκδικητικό χαρακτήρα και το μόνο που κάνουν εί­ναι να δημιουργούν εντυπώσεις.
Στελέχη που βρίσκονται πάντως κο­ντά στον Σαμαρά έλεγαν ότι η αντί­δραση του περιβάλλοντος Καραμαν­λή «δείχνει άγχος μήπως εν ευθέτω χρόνω, για άλλους λόγους και με άλλο σκεπτικό, κληθεί σε εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή ο Καραμαν­λής, κάτι που δεν θα ήθελε επ’ ουδενί ο ίδιος, αφού θα ήταν ένα μεγάλο χτύ­πημα στην υστεροφημία του».
Για την ιστορία πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τελικά επικράτησε η άποψη των βουλευτών της εξεταστι­κής επιτροπής, αφού ο επικεφαλής τους Κ. Τζαβάρας είχε πειστικά επιχει­ρήματα γι’ αυτή την κίνησή τους. Ο Τζαβάρας ανέλαβε μάλιστα και το βαρύ φορτίο να πείσει την κοινή γνώμη ότι η Ν.Δ. έπραξε με βάση το δίκαιο και όχι τις μικροκομματι­κές σκοπιμότητες. Μόνο που τα επι­χειρήματά του δεν ήταν τόσο πειστικά και ο ίδιος βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση.
Την περασμένη Παρασκευή είχε μια ατυχή συνέντευξη στο Mega, καθώς εξερράγη από το ατυχέστατοσχόλιο των δημοσιογράφων που μίλησαν για καραγκιοζιλίκια όταν αναφέρθηκαν στο πόρισμα της Ν.Δ. Η αντίδραση του Τζαβάρα, ο οποίος χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των δημοσιογράφων, έφερε σε αμηχανία το επιτελείο του προέδρου, το οποίο αντελήφθη πόσο ευάλωτη είναι η θέ­ση της Ν.Δ. στην κοινή γνώμη.
Για τον λόγο αυτόν ο Σαμαράς επα­νήλθε τη Δευτέρα το βράδυ στη Βου­λή και ζήτησε να εξεταστούν όλα τα «πόθεν έσχες» υπουργών και υφυ­πουργών από το 1974 και μετά, για να λάβει την απάντηση από τον πρωθυ­πουργό ότι χτυπάει ανοιχτές πόρτες. «Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη κα­ταθέσει προτάσεις για τον έλεγχο του “πόθεν έσχες”». Φυσικά το μεγάλο ερώτημα και προς τις δυο πλευρές εί­ναι τι ακριβώς θα διερευνήσουν αφού το «πόθεν έσχες» εφαρμόστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια.
Εκτός των άλλων, το ποτάμι... δεν γυρίζει πίσω. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχασε το μεγάλο στοίχημα για αξιοπι­στία και διαφάνεια στην πολιτική ζωή προς χάριν ανθρώπινων και κομματι­κών εκβιασμών. Πήρε μεγάλο ρίσκο απογοητεύοντας βουλευτές και στε­λέχη του κόμματός του, αλλά κυρίως τους ψηφοφόρους του.
Νίκη στα σημεία για τους καραμανλικούς
Όσο για τον Καραμανλή και το περιβάλλον του, αυτοί μάλλον επιχαίρουν αφού κατάφεραν μία νίκη στα ση­μεία: Να ανατρέψουν την αρχική λογική που υπήρχε σε συνεργάτες του Σαμαρά να κόψουν κάθε δεσμό με το παρελθόν φωτογραφίζοντας στο πόρισμα ανθρώπους, συμβάσεις και αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τις καραμανλικές κυβερνήσεις. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν την περασμένη Παρασκευή από την πλατεία Μαβίλη, όπου στεγάζεται το γραφείο του τέως πρωθυ­πουργού, ήταν τόσο έντονες, ώστε έφεραν την υπανα­χώρηση του προέδρου της Ν.Δ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δυο πλευρών, αφού το στρατόπεδο Καραμανλή δεν ήταν ικανοποιη­μένο από τη διαβεβαίωση που έδιναν οι βουλευτές της εξεταστικής πως στο πόρισμα θα γίνεται σαφές ότι πρόκειται για σκάνδαλο του ΠΑΣΟΚ αποκλειστικά.
Σαν να μην έφτανε αυτό, μερικές μέρες μετά, συνεργά­τες του Καραμανλή, μιλώντας με ανθρώπους των ΜΜΕ, έκαναν την πρόβλεψη ότι η τακτική αποκοπής από το παρελθόν της Ν.Δ. δεν θα βγει σε καλό. «Και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε» πρόσθεταν με νόημα. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, όλα τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Σαμαράς μελετά με ποιον τρόπο θα μπορέσει να αντιστρέψει την κακή εικόνα που δημι­ουργήθηκε για το κόμμα του εξ αυτού του γεγονότος. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να πάρει κοι­νοβουλευτικές πρωτοβουλίες που θα αφορούν θέματα διαφάνειας και διαχείρισης του δημόσιου τομέα, ενώ θα εστιάσει και στη νομοθεσία για τις ευθύνες υπουρ­γών.
Παράλληλα, έχουν αρχίσει και οι γκρίνιες για το πώς λειτουργεί αυτό το πολύπλοκο κομματικό σχήμα το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγο καιρό. Υπάρχουν στελέχη που ισχυρίζονται ότι μέχρι στιγμής δεν βρί­σκουν άνθρωπο για να συνεννοηθούν και υποστηρίζουν ότι αυτό το οργανόγραμμα έγινε για να αποφασίζουν και πάλι τρία άτομα: ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης και ο Δημήτρης Σταμάτης. Η ομάδα δηλαδή που βρίσκεται διαρκώς δίπλα στον Σαμαρά.
Εντύπωση εν τω μεταξύ έχει κάνει σε πολλούς και το γεγονός της μη εμφάνισης του εκπροσώπου Τύπου Γι­άννη Μιχελάκη. Όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος, ο δημοσιογράφος, ο οποίος ανέλαβε αυτό το δύσκολο έργο, έχει να αντιμετωπίσει, εκτός των άλλων, και τη φιλοδοξία πολλών τομεαρχών, οι οποίοι επιθυμούν να ενημερώνουν αυτοί για τα θέματά τους αφήνοντας στην απέξω τον εκπρόσωπο. Μπάχαλ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια