ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ


Με το άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη και γενικά η ΕΕ. Στο συγκεκριμένο άρθρο με τον τίτλο «Για μια καλύτερη Ευρώπη», ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το βασικό ζήτημα στα ευρωπαϊκά δρώμενα  δεν είναι «εάν χρειαζόμαστε μια ενωμένη πολιτικά και οικονομικά Ευρώπη, αλλά ποιες αρμοδιότητες θα έχουν τα εθνικά κράτη σε μια πολιτικά και οικονομικά ενωμένη Ευρώπη και πως πρέπει να προχωρήσουμε στην πολιτική -και ειδικά στην οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση;»
Στο άρθρο του ο κ. Σόιμπλε επικεντρώνεται τελικά στην ευρωζώνη και στην ευρωκρίση και αφού τονίζει πως «το ζήτημα της ενίσχυσης της ευρωζώνης ως συνόλου απαιτεί μια συστημική απάντηση», υπογραμμίζει: «Στις βασικές προτεραιότητες προστασίας είναι όχι μόνον να απαιτούμε από όλα τα κράτη-μέλη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά και να την επιβάλλουμε. Και σε αυτή την πειθαρχία δεν ανήκουν μόνον ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά και η εποπτεία της οικονομικής ανάπτυξης και η βελτίωση του οικονομικοπολιτικού συντονισμού για να αποκλείσουμε μελλοντικές ανισότητες ανάμεσα στις χώρες-μέλη. Για όλα αυτά χρειαζόμαστε εργαλεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν συνολικά τον κίνδυνο εξάπλωσης των κρίσεων του ευρώ ...».  ........
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρεται στο ζήτημα της αλληλεγγύης και στο ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος», γράφει ότι δεν συμφωνεί με την έκδοση ευρωομολόγων και εκτιμά ότι οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών κανόνων χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι:
«Πρώτον, η εύρεση μόνιμης και αποτελεσματικής λύσης για την τήρηση ενός κοινού πλαισίου για πειθαρχία στα δημοσιονομικά και στον προϋπολογισμό σε εθνικό επίπεδο» και
«δεύτερον, ένας νέος, πιο ανθεκτικός μηχανισμός διαχείρισης των κρίσεων.» Αναφέρεται διεξοδικά στο θέμα αυστηρότερων κυρώσεων και διαρθρωτικών αλλαγών στις εθνικές οικονομίες, στην αναδιάρθρωση χρέους με την αλληλεγγύη των χωρών-μελών και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και καταλήγει: «Επειδή ουδείς θέλει ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος που θα επιφορτιζόταν με όλες τις αρμοδιότητες των κλασσικών εθνικών κρατών πρέπει να τηρήσουμε τις αρχές της ευρωπαϊκής δομής, όπου κρατικές και ευρωπαϊκές αρμοδιότητες εξισορροπούν συνετά, ενώ κάθε απόφαση αποκτά νομιμοποιητική βάση μόνον με δημοκρατικές διαδικασίες».
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι η Γερμανία δεν βλέπει οικονομικο-πολιτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, αλλά όποια προβλήματα υπάρχουν αυτά πηγάζουν αποκλειστικά και μόνο γιατί δεν υπάρχει πειθαρχία και έλεγχος. Τέλος ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών μας κάνει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρο ότι η Γερμανία δεν θέλει την ΕΕ ως ένα «σφικτό» ευρωπαϊκό υπερκράτος αλλά μιαχαλαρή ένωση  κ. 
Με δύο λόγια όπως λέει και ο λαός μας «Τα δικά σου δικά μου και τα δικά μου δικά μου».  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια