Οι ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί έφεραν τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο


Με τέσσερις τροποποιήσεις που θα ελεγχθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και μετά από έντονες διαφωνίες υπουργών εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για διαβούλευση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.
Οι κυριότερες  ενστάσεις που οδήγησαν και στις τροποποιήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ήταν για τη σκοπιμότητα τόσο αυστηρών ποινικών μέτρων .
Οι τέσσερις βασικές τροποποιήσεις του νομοσχεδίου που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, είναι:
    1. Στη διάταξη που αφορούσε τη θέσπιση γενικού εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος απαλείφεται ο όρος "γενικός" και παραμένει η υπόλοιπη διάταξη ως έχει.

    2. Στη διάταξη για το αδίκημα περί μη απόδοσης του ΦΠΑ απαλείφεται ο χαρακτηρισμός του ως "διαρκές" και σημειώνεται πλέον ότι "στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος, που τρίτος έχει καταβάλει για να δοθούν στο δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος κρατείται και
παραπέμπεται σε δίκη".

    3.Επίσης το ίδιο ισχύει και για το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, εφόσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής π.χ. έξι ή οχτώ μήνες.

    4.Τέλος, για τα επαγγέλματα που θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων στο νέο κείμενο του νομοσχεδίου αναφέρεται μόνο ότι θα υπάρχει πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών χωρίς όμως να υπάρχει αναφορά ούτε στο ποια επαγγέλματα θα είναι αυτά, ούτε τα ποσά δηλωθέντος εισοδήματος κάτω από τα οποία θα ξεκινά ο έλεγχος.
Μετά τη διαβούλευση θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις συγκεκριμένες διατάξεις που τροποποιήθηκαν ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή που αυτές θα έχουν στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει το διάλογο με τους πολίτες με στόχο την δημιουργία του πλαισίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με το προσχέδιο νόμου που εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στην φορολογική μεταρρύθμιση, που ξεκίνησε το 2010, όταν μπήκαν τα θεμέλια για ένα σύγχρονο πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα. Το 2011 είναι το έτος της πλήρους υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαισίου και της αναδιοργάνωσης του φορολογικού, ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, ενώ τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο για την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το σχέδιο νόμου προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη θεσμών που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά και ενισχυτικά, με βασικούς άξονες την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, την διαιτητική επίλυση φορολογικών διαφορών, την βελτίωση του πλαισίου φορολόγησης και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την αναδιάρθρωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου αποσκοπεί στη συμπλήρωση του νομικού πλαισίου και κατά συνέπεια στη θωράκιση του συστήματος με όσα νομικά εργαλεία απαιτούνται για την αποτελεσματική διενέργεια και έκβαση των φορολογικών ελέγχων, αλλά και τη συνολική λειτουργία του συστήματος. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επιχειρείται να διαμορφωθεί ένα αυστηρό, δίκαιο και αξιόπιστο φορολογικό σύστημα. Ένα σύστημα φορολόγησης που θα επιβραβεύει και θα ενθαρρύνει τη συμμόρφωση, ενώ θα προστατεύει τον συνεπή φορολογούμενο και το δημόσιο συμφέρον αποτρέποντας την φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πρώτη διαβούλευση για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και στο δεύτερο σκέλος των αλλαγών του φορολογικού συστήματος, μέσα από τις συμμετοχή και τις προτάσεις του. Για να διαμορφωθεί ένα νέο δίκαιο, αποτελεσματικό και ταυτόχρονα αποδοτικό φορολογικό σύστημα που έχει ανάγκη η κοινωνία και η οικονομία μας».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια