Επιδότηση του κόστους εργασίας των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών.


Η Βουλευτής  Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και τον Υπουργό Οικονομικών, με θέμα την επίλυση του ζητήματος καταβολής της επιδότησης του κόστους εργασίας των Βιομηχανικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών.
    Στην  ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση επισημαίνει ότι:

   «Για άλλη μια φορά σας υπενθυμίζουμε το σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανία και η Βιοτεχνία στην περιοχής της Θράκης, σχετικά με την συνεχιζόμενη υπερβολική καθυστέρηση της καταβολής, στις μεταποιητικές επιχειρήσεις - δικαιούχους της επιδότησης κατά 12% του κόστους εργασίας τους.
      Το  μέτρο που θεσπίστηκε με τον Νόμο 1767/88 (ΦΕΚ Α63 Άρθρο 21) και όπως τροποποιήθηκε  με τον 1836/89 (Άρθρο 32), αποτελεί το μοναδικό λειτουργικό κίνητρο για την  ενίσχυση της παραγωγικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή μας και αντιστάθμισμα στα πλήθος αντικίνητρα του επιχειρείν στην Θράκη.
      Σας επισημαίνουμε πως η περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξακολουθεί (με βάση το ΑΕΠ της), να παραμένει  δυστυχώς στην τελευταία θέση μεταξύ των Ελληνικών, ο δε Μεταποιητικός Παραγωγικός της ιστός βαίνει επικίνδυνα μειούμενος.
      Ως  εκ τούτου θεσπισμένα από την Πολιτεία μέτρα, που συμβάλουν στην βιωσιμότητα  των παραγωγικών επιχειρήσεων της  περιοχής είναι άκρως απαραίτητο να εφαρμόζονται. Ιδιαίτερα δε όταν άλλα κίνητρα που εφαρμόζονται στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας είναι άμεσα αποδοτέα δημιουργώντας έτσι περαιτέρω συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
      Υπάρχουν  χρηματικά υπόλοιπα που καθυστερούν  να καταβληθούν στους δικαιούχους  από το 2ο εξάμηνο του 2008. Παλαιότερα η αποπληρωμή αυτών των ποσών γινόταν το αμέσως επόμενο τρίμηνο, απ’ αυτό που δαπάνησαν οι Μεταποιητικές επιχειρήσεις για την κάλυψη της εργατικής δαπάνης της παραγωγής τους.
      Στην  δεδομένη κρίσιμη συγκυρία, η ένταξη αυτής της ενίσχυσης έγκαιρα στην ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως για πολλές απ’ αυτές, προϋπόθεση επιβίωσης τους. Αν πραγματικά επιθυμούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας και της ακριτικής περιοχής μας μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης, τότε η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις παραμεθόριες περιοχές». 
 Με  την ερώτησή της η κα. Ε. Τσιαούση ρωτάει τους αρμόδιους Υπουργούς:
  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου, να προωθήσετε τις απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την άμεση επίλυσή του, για αποπληρωμή των οφειλομένων από την Πολιτεία προς τις Δικαιούχες παραγωγικές επιχειρήσεις της Θράκης;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια