Ν. Χρυσόγελος: αντιδραστικός άνεμος ΥΠΕΚΑ καταδικάζει τις ΑΠΕ Αντί για εξορθολογισμό, παράλογες επιλογές

"Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής παρουσίασε τις προτάσεις του για το πολυαναμενόμενο «new deal» για την ανανεώσιμη ενέργεια, μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις που είχαν πυροδοτήσει εικασίες και έντονη ανησυχία σε όλο τον κλάδο. Το σχέδιο χαρακτηρίζεται από έλλειψη σχεδιασμού και λογικής, ενώ απουσιάζει ο ενεργειακός σχεδιασμός. Ο κίνδυνος μη επίτευξης των συνολικών στόχων για μείωση σπατάλης ενέργειας, προώθηση Ανανεώσιμων Πηγών και μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου είναι μεγάλος. Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε η  τάση αυτοσχεδιασμού και επιβολής τετελεσμένων από το ΥΠΕΚΑ, το οποίο με πρόσχημα τις απαιτήσεις για μηδενισμό του ελλείμματος μέχρι το τέλος του έτους και την πρόταση-απειλή για μεγάλη αύξηση του τέλους ΑΠΕ από την ΡΑΕ σε περίπτωση μη δράσης, καταστρέφει ότι πήγε να γίνει, έστω και με πολλές στρεβλώσεις, τα προηγούμενα χρόνια. Ναι χρειάζονταν εξορθολογισμός, όπως έχουν παραδεχθεί πολλοί φορείς, αλλά όλα δείχνουν ότι το υπουργείο, παίρνει τον καταστροφικό δρόμο", σχολίασε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων το σχέδιο νόμου που έθεσε το Υπουργείο σε δημόσια διαβούλευση.


"Τη στιγμή που συνολικά ο κλάδος των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης σε εθνικό, αλλά κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τοπικές οικονομίες και δημιουργώντας πολυπόθητες θέσεις εργασίας, η πολιτική που ακολουθείται είναι ασυνάρτητη. Αντί για οριζόντιες πολιτικές, θα μπορούσαν να υπάρχουν εγγυημένες τιμές που θα είναι αναλογικές  με τη μείωση του κόστους του εξοπλισμού. Όμως η λογική φαίνεται ότι υποχωρεί μπροστά στην εμμονή στον λιγνίτη και τα «υποτιθέμενα» τεράστια κοιτάσματα ορυκτών καυσίμων, παρά το γεγονός ότι σήμερα μπορούμε να αξιοποιήσουμε ισορροπημένα το "πράσινο"πετρέλαιο, την εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι διαθέσιμες τοπικά.


Οι επιμέρους παρεμβάσεις που αγγίζουν όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ έχουν επιβεβαιώσει τις χειρότερες προβλέψεις. Μειώσεις στα οικιακά φωτοβολταϊκά τα οποία δεν έχουν επιχειρηματικό αλλά κοινωνικό χαρακτήρα, αναδρομικές μειώσεις με δήθεν υποχρέωση πίστωσης 35%, στην οποία αν προστεθεί και το «χαράτσι», αυξάνεται σε απώλεια 60% από έσοδα για το 2013 και μέσω των μειώσεων των εγγυημένων τιμών πρακτικά μονιμοποιείται το χαράτσι αυτό. Από το κούρεμα δεν «γλιτώνουν» ούτε άλλοι κλάδοι, όπως αυτός του βιοαερίου, μία τεχνολογία που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του κόστους λειτουργίας αγρο-κτηνοτροφικών μονάδων και στη διαχείριση των αποβλήτων, της οποίας ο κλάδος όμως οδηγείται σε μαρασμό πριν την όποια θετική εξέλιξη του με βάση τα νέα δεδομένα".

Σύμφωνα με την πρόταση νόμου, αίρεται η απαγόρευση αδειοδότησης νέων έργων και μαζί η υποχρέωση για 5ετή λειτουργία των αγροτικών Φ/Β προ της μεταβίβασης άδειας, «κλείνοντας το μάτι» για μαζικές πωλήσεις των έργων που πραγματοποίησαν οι αγρότες μέσα στο εχθρικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Αξίζει να τονιστεί ότι από το κούρεμα αυτό, για την κάλυψη ενός ελλείμματος που αποδεδειγμένα φέρει την πλήρη ευθύνη το ΥΠΕΚΑ, του οποίου  οι λανθασμένες, καθυστερημένες και πρόχειρες κινήσεις οδήγησαν σε τέλμα τον χώρο των ΑΠΕ, οι τράπεζες δεν έχουν καμιά απολύτως κύρωση ή συμμετοχή στο όποιο προτεινόμενο κούρεμα. Οι επενδυτές έχουν λάβει δάνεια με συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια και όρους, πολλές φορές με το πιστόλι στο κρόταφο και υπέρογκες εγγυήσεις και επιτόκια, με αποτέλεσμα η όποια προτεινόμενη αλλαγή να έχει καταστροφικές συνέπειες αν δεν συνδυαστεί με αλλαγές στους όρους δανειοδότησης.     


Όπως έχει προκύψει από διαβούλευσή μας με φορείς υπάρχουν βασικές συμφωνίες σε μια σειρά θεμάτων για εξορθολογισμό του συστήματος:
  • Να γίνει επανέλεγχος των προτεινόμενων μειώσεων σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και με διαφάνεια
  • Να γίνει αύξηση του κεφαλαίου του ΛΑΓΗΕ ή/και δανειοδότηση αυτού από τους παλιούς και νέους παραγωγούς
  • Να μην αφορά η όποια παρέμβαση στα οικιακά φωτοβολταϊκά αφού δεν έχουν επιχειρηματικό αλλά κοινωνικό χαρακτήρα
  • Να διατεθούν για τον λογαριασμό του ΛΑΓΗΕ τα ποσά που προέκυψαν από την υπόθεση energa και hellas power
  • Στην όλη διαδικασία κουρέματος να συμμετέχουν και οι τράπεζες με αλλαγές των όρων των δανείων με βάση τα όποια νέα δεδομένα.
  • Να γίνουν κινήσεις ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας των ΑΠΕ, με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο σε σταθερές βάσεις για το μέλλον.


O Νίκος Χρυσόγελος κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με φορείς, τοπικές κοινωνίες και πολίτες για ένα αληθινά βιώσιμο πράσινο μέλλον με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, με γνώση του παρελθόντος, αλλά κυρίως με όραμα για το μέλλον. Οι προτάσεις φορέων και ο διάλογος θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ισχυρή βάση για κοινή συνεννόηση, αφού ο στόχος είναι κοινός και μακροχρόνιος και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η δημοκρατία απαιτεί συζήτηση, ψυχραιμία και συναπόφαση, όχι επιβολή και μάλιστα καταστροφικών επιλογών".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια