Δυναμική παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου στην Ολομέλεια εκ μέρους των Πράσινων
Να προσαρμοστεί η δημοσιονομική πολιτική στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές
Δείτε την ομιλία στην Ολομέλεια: http://www.youtube.com/watch?edit=vd&v=dbEGUSr5CE0
«Κύριοι Επίτροποι, το σπίτι μας καίγεται εδώ και 6 χρόνια. Τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν ήταν η αρχή της κρίσης, δεν προκάλεσαν την πυρκαγιά. Έπρεπε να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σπίτι μας, στις χώρες της κρίσης αλλά και στην Ευρωζώνη συνολικά, για να σβήσει η φωτιά. Όμως, οι πολιτικές της τρόικα και των κυβερνήσεων, επέκτειναν και βάθυναν την κρίση. Η τρόικα αντί να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι μας, την φούντωσε. Καίγεται η γειτονιά μας τώρα. Πρέπει να γίνουν άμεσα οι αλλαγές στις πολιτικές και στον ίδιο το θεσμό της τρόικα, όπως ζητάει το Ευρωκοινοβούλιο", επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος μιλώντας εκ μέρους των Πράσινων στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014, κατά τη συζήτηση των δυο εκθέσεων αξιολόγησης των πολιτικών της τρόικα και της επικείμενης ψηφοφορίας.
"Στην Ελλάδα οι επιπτώσεις είναι δραματικές: 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι, περισσότεροι φτωχοί παρά ποτέ, έλλειμμα 60 δις στα ασφαλιστικά ταμεία, κλείσιμο 100.000 ΜΜΕ, 300.000 νέοι κυρίως έλληνες μετανάστες σε άλλες χώρες τα τελευταία 3 χρόνια.
Είσαστε υποχρεωμένοι, κύριοι Επίτροποι, από την Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ να διασφαλίζετε ότι όλες οι πολιτικές των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές πολιτικές: Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, Στρατηγική Ευρώπη 2020, περιβαλλοντικό κεκτημένο, Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, να προάγετε τον κοινωνικό διάλογο, όπως τονίζουν και οι δυο εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά και η Συνθήκη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας προβλέπει ότι η Κομισιόν "οφείλει να μεριμνά για την συμβατότητα με το δίκαιο της Ένωσης των μνημονίων κατανόησης που συνάπτονται με τον μηχανισμό αυτό".
Το Ευρωκοινοβούλιο, στο σύντομο χρονικό διάστημα των 3 μηνών, οργάνωσε διάλογο με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ζήτησε απόψεις, συγκέντρωσε στοιχεία και εκθέσεις, προχώρησε σε αξιολόγηση πολιτικών για να μπορέσει να υποβάλλει τις δυο εκθέσεις που θα ψηφίσουμε στην Ολομέλεια. Η Κομισιόν και το Συμβούλιο (κυβερνήσεις) 6 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης δεν έχουν ολοκληρώσει κάποια έκθεση αξιολόγησης για τις επιπτώσεις των δημοσιονομικών πολιτικών στην παραγωγική βάση των χωρών της κρίσης, στην κοινωνική συνοχή, στις ανισότητες, στο περιβάλλον", επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος.
Απευθυνόμενος στους δυο Επιτρόπους, Όλι Ρεν και Γ. Άντορ, που συμμετείχαν στην συζήτηση εκ μέρους της Κομισιόν, ο Νίκος Χρυσόγελος ζήτησε: "Συνδέστε την επόμενη δόση με σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, με δημοκρατικό και κοινωνικό διάλογο για τις αλλαγές στα δημοσιονομικά προγράμματα, με οικολογική καινοτομία για να βελτιωθεί η απόδοση και η παραγωγικότητα της οικονομίας, με μείωση της φοροδιαφυγής κι έλεγχο των καταθέσεων ελλήνων στην Ελβετία που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 6-45 δις. Συνδέστε την επόμενη δόση με προγράμματα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας μέσω της μείωσης της σπατάλης ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ στις κατοικίες των πιο ευάλωτων ομάδων, βιώσιμης λειτουργίας των μονάδων βαριάς βιομηχανίας με ενίσχυση της ενεργειακής αποτελεσματικότητάς τους. Σταματήστε να συνδέεται την επόμενη δόση με απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων, με περικοπές στην υγεία, με διάλυση του κοινωνικού ιστού. Βοηθήστε ουσιαστικά την οικονομία να αναζωογονηθεί μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της κοινωνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που θα συνεισφέρουν και στο δημόσιο ταμείο, με έσοδα από την φορολόγηση ανθρώπων που θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τους φόρους τους. Η σταθεροποίηση και μόνο της οικονομίας θα μπορούσε να μειώσει το χρέος κατά 20%. Αυτή μπορεί να είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη πολιτική που θα συμβάλει στην δημοσιονομική εξυγίανση"
Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει στις 13 Μαρτίου 2013 τις δυο εκθέσεις για την τρόικα, της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Όπως επισημαίνουν και οι δυο εκθέσεις την μεγάλη ευθύνη για τις πολιτικές επιλογές έχει το Συμβούλιο, οι Υπουργοί και οι αρχηγοί των κρατών μελών, αυτοί είναι που λαμβάνουν τις αποφάσεις και δίνουν τις κατευθύνσεις στην τρόικα. Οι πολίτες δεν πρέπει να έχουν σύγχυση πάνω σε αυτό, δεν είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων που έχουν την μεγαλύτερη ευθύνη για τις καταστροφικές πολιτικές.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου