Ενα ακόμη χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, αποτελεί η απόφαση του μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θάσου να καταδικάσει σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή 20 εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτεργάτες, ανάμεσά τους και όλα τα μέλη της διοίκησης του Ενιαίου Συνδικάτου Ναυτεργατών Ν. Καβάλας.
Ολοι μαζί δικάστηκαν με τη στημένη κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», επειδή συμμετείχαν στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11 Μάρτη του 2010 και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο λιμάνι του Λιμένα. Τη δίωξή τους προκάλεσαν οι προφορικές μηνύσεις από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας στη γραμμή Καβάλα - Θάσος και τα σχετικά σήματα του Λιμεναρχείου.
Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε την οργή των ναυτεργατών και άλλων εργαζομένων του νησιού, που από νωρίς βρέθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων. Χτες στη Θάσο ήταν προγραμματισμένες να γίνουν τρεις δίκες, όπου συνολικά ήταν κατηγορούμενοι 20 εν ενεργεία ναυτεργάτες και 8 συνταξιούχοι. Οι δύο πρώτες αφορούσαν την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 11/3/2010 και η τρίτη (αναβλήθηκε για το 2015) αφορούσε στην απεργία στις 14/11/2012.
Στην πρώτη δίκη, κατά την οποία απαλλάχθηκαν, οι ναυτεργάτες κατηγορούνταν για «παρεμπόδιση μεθόρμησης» ενός πλοίου από το παλιό λιμάνι της Θάσου στο νέο, προκειμένου από εκεί να εκτελέσει το δρομολόγιο προς την Κεραμωτή.
Στη δεύτερη δίκη, όπου και καταδικάστηκαν, οι ναυτεργάτες κατηγορούνταν για «παρεμπόδιση προσγιάλωσης» ενός πλοίου που φόρτωσε επιβάτες χωρίς εισιτήριο και έφυγε «πειρατικά» από το λιμάνι της Κεραμωτής - αμέσως μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ - με μόνο σκοπό να φτάσει στο Λιμένα της Θάσου, για να πιέσει τους απεργούς, που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν απεργιακή συγκέντρωση στο χώρο.
Από την ακροαματική διαδικασία επιβεβαιώθηκε ότι οι απεργοί δεν εμπόδισαν το πλοίο να δέσει, αφού έφτασε μόνο μέχρι τα ανοιχτά του λιμανιού και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κεραμωτή. Οπως αποκαλύφθηκε, το λιμεναρχείο εκτίμησε ότι δε θα μπορέσει να αποβιβάσει τον κόσμο και σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα διέταξαν τον πλοίαρχο να επιστρέψει το πλοίο στην Κεραμωτή!
Βιομηχανία διώξεων
Μεταξύ των μαρτύρων υπεράσπισης, κατέθεσαν ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ. Αναφέρθηκαν στη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί σε βάρος των ναυτεργατών στη Θάσο, από τη ναυτιλιακή εταιρεία του Γ. Μητσόπουλου σε συνεργασία με τις λιμενικές αρχές και την εισαγγελία Καβάλας, που στόχο έχει να τρομοκρατήσει τους ναυτεργάτες, να υπονομεύσει το απεργιακό δικαίωμα και συνολικά το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση.
Τόνισαν ακόμα, πως το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Ν. Καβάλας αποτελεί αγκάθι στα σχέδια των ναυτιλιακών εταιρειών, γιατί όλα αυτά τα χρόνια παλεύει, για να έχουν οι ναυτεργάτες μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να έχει το νησί σύγχρονες ασφαλείς συγκοινωνίες 365 μέρες το χρόνο, σε αντιστοιχία με τις ανάγκες των κατοίκων της Θάσου.
Από την άλλη πλευρά, μάρτυρες κατηγορίας ήταν πλοίαρχοι και λιμενικοί. Η προσπάθεια να ποινικοποιηθεί η συνδικαλιστική δράση ήταν τόσο εξόφθαλμη, ώστε η εισαγγελέας (Ζαφειρίδου) πρότεινε την καταδίκη των ναυτεργατών, με το αιτιολογικό ότι και μόνο η φυσική τους παρουσία στο χώρο του λιμανιού, είχε «επιθετικό χαρακτήρα»! Με αυτό το έωλο σκεπτικό και χωρίς να έχει παρεμποδιστεί κάποιο καράβι να πιάσει λιμάνι, ο πρόεδρος του δικαστηρίου (Τριανταφύλλου) αποφάσισε την καταδίκη τους.
Θυμίζουμε ότι οι ναυτεργάτες έχουν ήδη φορτωθεί με ένα μήνα καταδίκη - ποινή μη εφέσιμη - από προηγούμενη υπόθεση για δήθεν παρεμπόδιση απόπλου ενός πλοίου, ενώ εκκρεμούν σε βάρος τους και άλλες δίκες.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου